Alături de Karbonn Titanium X a sosit din partea eMAG și Tecmobile Titan 600. Momentan este afișat cu mențiunea stoc epuizat, dar bănuiesc că un lot nou de terminale urmează a sosi în viitorul apropiat.

Tecmobile este brandul Karbonn, dar pe nișa de telefoane rugged, ultrarezistente la contactul cu apa, praful, șocurile de orice fel. Nu poți analiza un astfel de smartphone din prisma greutății și grosimii, cauți alte elemente de analizat. Nu este un produs de masă ci merge pe o nișă anume, a celor care folosesc telefonul de multe ori în condiții improprii. Tecmobile Titan 600 oferă conectivitate dual-sim și o experiență de utilizare Android la standarde neașteptat de ridicate.

Tecmobile-Titan-600 (9)

Am structurat specificațiile hardware pentru Tecmobile Titan 600:

specificatii-Tecmobile-Titan-600


Design

Tecmobile-Titan-600 (1)

În pachet dați de smartphone, bateria de 4500 mAh, certificat de garanție, manual de instrucțiuni, cheiță pentru acces la acumulator și sloturile pentru cele 2 cartele sim, încărcător pe USB 2.0 și cablu microUSB – USB 2.0.

Cântărește 260 gr. și are o grosime de 17.6 mm. Este un smartphone generos dimensionat, dar a fost conceput astfel încât îl poți utiliza în multe scenarii de utilizare și cu o singură mână. La prima vedere ai spune că un telefon de 4 inch cu Android a fost încastrat într-o carcasă rugged. Niciun alt smartphone nu oferă un grip mai bun, plasticul cauciucat de pe margini și forma carcasei contribuie la o bună poziționarea lui Tecmobile Titan 600 în mână.

La un rugged phone nu cauți să fie ușor și subțire. Te interesezi de standardele de rezistență pe care le îndeplinește. Titan 600 are certificare IP67, display-ul de 4 inch protejat cu sticlă Gorilla Glass 2 ce ar permite rezistență la căderi de până la 1.2 metri, buton de urgență de tip SOS.

IP67 = rezistă la contactul cu apa, adâncime de 1 metru pentru 30 de minute și se adaugă rezistența la contactul cu praful și șocurile mecanice. Samsung GALAXY S5 îndeplinește un astfel de standard, dar Tecmobile Titan 600 este ajutat de carcasa robustă, de plasticul cauciucat și textura aleasa. Astfel fel este clar că un Titan 600 oferă un plus la capitolul rezistență față de alte telefoane Android ce îndeplinesc standardul IP67.

Se oferă acces la bateria de 4500 mAh și la sloturile pentru microSD, cele două cartele SIM de dimensiuni normale. Spre a desface capacul acumulatorului trebuie să folosiți o cheiță inclusă în pachet sau o șurubelniță lată și dreaptă. Eliberați cele 2 șuruburi și aveți acces la elementele mai sus menționate. O să remarcați tot felul de garnituri și protecții folosite spre a împiedica infiltrarea apei sau prafului. Portul pentru microUSB și jack-ul de 3.5 mm este acoperit de un cauciuc ce împiedică accesul lichidelor.

Mai multe imagini cu Titan 600 aveți în galeria de la final de review.

Ecran și sunet

Tecmobile-Titan-600 (16)

TFT LCD de 4 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, matrice TN, trei taste capacitive la baza ecranului și 2 taste fizice la bază (ambele ajută la accesarea interfeței de blocare / deblocare, cel verde pentru acces la apelurile recente, iar roșu și pentru blocarea și închiderea display-ului).

Nu stă deloc rău în ce privește unghiul de vizualizare, culorile afișate sunt neașteptat de plăcute. Și la partea de luminozitate se descurcă decent, își pierde lizibilitatea sub acțiunea directă a razelor solare. Aș mai adăuga reflecția spațiului ambiant, ușor deranjantă. Trebuie să menționez sticla Gorilla Glass 2 care ajută la protecția display-ului. Să nu uit a puncta faptul că Titan 600 avea folia de plastic direct montată pe ecran.

Sunetul provine de la un speaker situat în spatele lui Titan 600, sub camera de 8 Megapixeli cu LED flash. Impresionează prin volum și calitate. Se aude tare, puternic, clar, fără distorsiuni la volum maxim. Jack-u de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, protejat de un element din cauciuc. În funcție de căști se evidențiază printr-un sound imersiv. Reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Tecmobile-Titan-600 (17)

MediaTek quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care în mod real sunt în jur de 2.5 GB (0.9 GB într-o partiție și 1.78 GB în cealaltă). Se adaugă PowerVR SGX544MP în poziția de accelerator grafic.

Da. Preț de peste 1000 lei și hardware de telefon de 6 – 700 lei, dar… Rulează Android 4.2.1 Jelly Bean, fără vreo interfața grafică pusă de către producătorul hardware. Bloatware inexistent, doar 2 aplicații instalate în plus față de ce oferă un smartphone cu Android în stilul Nexus. Cele 2 aplicații sunt Compass și Lanternă. În rest sunt aplicațiile uzuale:  Browser, Google Play, Gmail, Hangouts, Google Maps, Google Search. YouTube trebuie descărcat din magazinul de aplicații Android.

De aici și experiența de utilizare fără lag, în cele mai multe situații. Să zicem că descarci aplicații din magazinul dedicat și în același timp mai își face vreun update pe partea de mail sau social media și s-ar putea să ai parte de o ușoară întârziere la efectuarea comenzilor, rar de tot se întâmplă asta. În rest se mișcă bine, ca orice alt telefon din categoria mid-range.

Se oferă un Power Manager pentru bateria de 4500 mAh, deși fie vorba între noi nu știu dacă mai era nevoie de o astfel de unealtă la un acumulator de această capacitate. Mai se oferă posibilitatea de a accesa diverse funcții direct de pe ecranul de deblocare, desenezi o literă și ai acces la player-ul muzical etc.

Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play, se mișcă mai încet dacă sunt au dimensiuni generoase sau nu le rulează. Se descurcă bine cu jocurile uzuale: Angry Birds, Temple Run, Subway Surfers etc.

Performanță

Screenshot-Tecmobile-Titan-600 (20)

A trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezulatele le găsiți în tabel:

teste-benchmark-Tecmobile-Titan-600

Conectivitate

Tecmobile-Titan-600 (10)

Suportă 2 cartele SIM de dimensiuni normale. Și aici am avut o întâmplare mai puțin fericită. Sub baterie îți arată cum trebuiesc poziționate SIM-urile, dar mai există un alt indicator exact sub cele 2 sloturi. Inițial am crezut că suportă un SIM mare și un microSIM, așa m-am ales cu cartela blocată în telefon. Am mers la un service și acolo am scos cartela poziționată greșit. Cu ocazia asta am primit reacții de wow de la omul din service și de la clienții săi. Întrebări de genul: Ce telefon este? Este telefon? Ce stie sa faca? Ce companie il produce? etc. Cu siguranță Tecmobile Titan 600 se individualizează în rândul altor telefoane dual-sim cu Android.

Se adaugă un modem 3G care suportă viteze de până la maxim 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth, A-GPS.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB care merge a fi accesat doar cu cablul inclus în pachet, cu microUSB mai lung decât cel normal. Acestea sunt protejate spre a nu intra în contactul cu apa, noroiul etc. În lateral dreapta se află reglarea volumului, la bază nu dați de niciun element de conectivitate, iar în lateral stânga se află butonul preconfigurabul de SOS și tastă dedicată pentru accesarea camerei foto de 8 Megapixeli.

Nu au fost probleme în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi sau 3G. În apelurile de voce se aude puternic și clar, nimic special din acest punct de vedere.

Cameră foto și video

Tecmobile-Titan-600 (13)

8 Megapixeli, LED flash, cameră frontală de 1.3 Megapixeli. Interfața camerei foto este cea stock de pe telefoanele Android. Nu mă așteptam să se descurce așa bine, mai ales că vorbim de un smartphone rugged care dorește a se evidenția prin capitolul rezistență și nu prin aptitudini în domenii precum camera foto și video.

Clip filmat cu Tecmobile Titan 600

Fotografii făcute cu Tecmobile Titan 600:

Autonomie

Screenshot_2014-08-04-23-26-15

Baterie de 4500 mAh și un acumulator de calitate, procesor care consumă puțin de tip quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz, display de 4 inch cu rezoluție 480×854 pixel și toate aceste elemente contribuie la o autonomie excelentă. Ar trebui să scriu excelent de vreo 3, 4, 5 ori. Mi-aș cumpăra TITAN 600 și doar pentru cum stă la acest capitol.

O mică problemă ar fi legat de bateria de 4500 mAh. Cu încărcătorul din pachet abia dacă se încarcă la 100% într-o noapte întreagă. Ajuns la 100% va fi greu de tot să-l golești în 2 – 3 zile de folosire aprigă. Cu internet mai puțin, apeluri de voce și SMS-uri se duce spre 3 – 4 – 5 zile, la fel ca un feature phone.

Preț 

Tecmobile Titan 600 – 1199 lei la eMAG.

Concluzii

Tecmobile-Titan-600 (22)

Tecmobile Titan 600 se adresează celor care pun mare preț pe rezistența la intemperii oferită de telefonul made by Karbonn și mai doresc autonomie de la un smartphone dual-sim cu Android. Restul sunt detalii. Am spus de la început de ce greutate și grosimea nu or să apară la capitolul negativ. Am structurat elementele PRO și CONTRA pentru Titan 600:

PRO

– rezistent la contactul cu apa, praful și la șocuri mecanice;

– interfață Android în stadiul nativ, bloatware inexistent;

– rezultate decente scoase de camera de 8 Megapixeli;

– autonomie excelentă oferită de bateria de 4500 mAh;

– sunet puternic și clar;

– dual-sim.

CONTRA

– Android 4.2 Jelly Bean și nu există nicio informație cum că ar face pasul spre 4.4 KitKat;

– baterie de 4500 mAh se încarcă în 10 – 12 ore.

Partea de unboxing și primele impresii:

Câteva imagini cu Tecmobile Titan 600