Foto si Video

3LCD este o tehnologie patentată de către Epson și folosită pe proiectoarele sale video. Primul proiector cu 3LCD a fost lansat în 1988 și de-a lungul timpului au rafinat soluția. Sunt peste 40 de branduri la nivel global ce au ales să mizeze pe 3LCD-ul dezvoltat de compania japoneză.

Un proiector cu 3LCD divizează lumina albă de la lampă în trei culori primare: roșu, verde și albastru. Cele trei fascilule trec printr-un set de oglinzi speciale, iar imaginea finală ajunge a fi compusă într-o prismă ce o reflectă prin intermediul lentilelor.

Mai multe detalii în clip:

Care sunt avantajele 3LCD?

Proiectoarele Epson cu 3CLD livrează imagini mai luminoase față de DLP-urile cu un singur cip. Elementul care indică avantajul tehnologiei Epson față de concurență este dat de luminozitatea pe culoare / brigtness-ul. De obicei îl găsiți calculat pe alb, dar nu și pe culoare. Sunt diferențe majore între un DLP cu 1 cip și 3LCD pe luminozitatea color (700 lumeni la primul și 2600 la Epson-ul cu 3CLD).

Am fost la sediul Epson unde am făcut o comparație între cele două tehnologii (3LCD și DLP). S-au făcut și ceva calcule. Totuși, vă puteți forma o impresie pe baza galeriei de imagini de mai jos. În stânga aveți imaginea proiectată de un Epson 3LCD și în dreapta un proiector concurent cu DLP single chip. Setările videproiectoarelor erau identice.

Observați că imaginile au culori mult mai plăcute, mai luminoase și naturale în cazul proiectorului cu 3LCD. De aceea un astfel de proiector ajunge a fi mai recomandat pentru afișarea imaginilor, a clipurilor video, pe partea de multimedia și gaming. Ar mai fi un avantaj față de DLP, consumul de energie.

Mai jos vedeți un calcul legat de luminozitatea pe culoare:

3LCD (37)

DLP-ul a ieșit puțin mai bine în ce privește luminozitatea pe alb, dar pierde drastic la luminozitatea pe culoare, 2x pentru 3LCD.

Există și un revers al medaliei, DLP-urile au de obicei rate de contrast mai mari și sunt recomandate pentru cei care afișează cifre, prezentări powerpoint cu multe date statistice sunt ilustrate mai bine.

Pentru acasă v-aș recomanda un proiector cu 3LCD. Aveți o gamă întreagă de videoproiectoare cu această tehnologie, iar prețurile pornesc la eMAG de la 1499 lei.

Tag-uri: 3CLDDLPepson
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.