Diverse

În lumea întreaga au apărut voci care susţin că tehnologia 5G pentru prezent este echivalentă cu apariţia motorului cu abur pentru revoluţia industrială din secolele 18 – 19. Este clar că vorbim de ceva mare, ceva care va duce dezvoltarea umană la un alt nivel pe care în acest moment nu îl putem concepe (cel puţin nu noi, oamenii de rând).

Se pare totuşi că vor exista şi efecte negative cu impact major odată cu implementarea la scară largă a acestei tehnologii. Tony McNally, cercetător în cadrul European Centre for Medium-Range Weather Forecasts in Reading (ECMWF) susţine că introducerea tehnologiei 5G ar putea afecta în mod negativ predicţiile meteorologice.

Sateliţii meteorologici utilizează nişte senzori foarte sensibili care urmăresc variabilele din atmosferă precum vaporii de apă, ploaia, norii, conţinutul de gheaţă etc. Fiecare variabilă emite semnale când apar schimbări, semnale preluate de senzori şi analizate ulterior de specialişti (vorbim aici de schimbările atmosferice şi de intensitatea lor). Astfel suntem informaţi din timp de diversele fenomene meteo extreme.

Acelaşi McNally susţine că noua tehnologie 5G va emite semnale similare cu cele emise de variabilelele din atmosferă şi va duce în eroare senzorii de pe sateliţi. De exemplu, vaporii de apă emit semnale pe frecvenţa 23.8 GHz atunci când apar schimbări. Meteorologicii preiau aceste semnale şi analizează probabilitatea de formare a unei furtuni. Reţelele 5G vor transmite semnale identice cu cele ale vaporilor de apă, iar sateliţii meteorologici vor prelua astfel informaţii eronate.

„Asemenea date sunt vitale pentru capacitatea noastră de a face previziuni.” a completat şi Niels Bormann, analist din cadrul ECMWF.

Sursa: medifax.ro

Categorii: diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.