Tehnologia AMD FreeSync disponibilă pe ecrane Samsung UHD

01/12/2014

AMD a anunțat lansarea primelor monitoare ultra-high definition (UHD) bazate pe tehnologia FreeSync. Samsung Electronics plănuiește să implementeze modul de sincronizare al ecranelor în toată lumea începând din Martie 2015.

Inițial, tehnologia FreeSync va fi disponibilă pentru modelele Samsung UD590 (23.6 și 28 inci) și UE850 (23.6, 27, 31.5 inci). Eventual, va fi extinsă pentru toată gama Samsung UHD. FreeSync va permite rate de refresh dinamice pentru plăcile video AMD Radeon și pentru toată gamă de procesoare APU, pentru a reduce la maxim latența și pentru a elimina defectele vizuale în timpul redării video.

Ce înseamnă FreeSync și ce beneficii aduce? Să încep întâi prin a vă spune care este fenomenul principal ce se dorește a fi eliminat – ”screen tear”. Acesta este cel mai des întâlnit în jocurile pe PC și se traduce prin separarea ecranului pe orizontală. Apare și dispare într-o clipită, dar de multe ori este de ajuns cât să devină enervant. Pentru a vă face o idee mai bună, exemplul este în fotografia de mai jos:

scree tear

Problema stă în desincronizarea ratei de refresh dintre placa grafică și monitor. Practic, monitoarele au o rată de refresh constantă (de cele mai multe ori 60 Hz), iar acceleratorul grafic încearcă să aducă o rată de împrospătare cât mai mare.

Prin tehnologia AMD FreeSync implementată atât în placa video, cât și în monitor, fenomenul ”screen tear” ar trebui să dispară. Acceleratorul grafic se ocupă de sincronizarea ratei de refresh, ce rămâne strict în sarcina sa. În acest fel, împrospătarea ecranului este aceeași cu cea transmisă de placa video.

Pentru ca AMD FreeSync să funcționeze optim este nevoie de o placă grafică AMD compatibilă FreeSync, de un driver ce recunoaște această tehnologie și de un monitor cu DisplayPort Adaptive-Sync.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.