Începutul de an prin CES din Las Vegas şi MWC de la Barcelona a abundat în zeci de premiere în domeniul telefoanelor cu sistem de operare. Android domină numărul de lansări. De fapt nici nu ştiu dacă a mai apărut vreun device nou cu Windows Phone 7 sau pe Symbian. La Apple lucrurile sunt mai simple. Dacă va fi cazul să apară un iPhone 5 acest lucru se va petrece în luna iunie – o tradiţie, iar iPad 2 mă gândesc că va avea premiera oficială prin martie – aprilie.
Vedeta începutului de an este platforma Nvidia Tegra 2 ce poate acomoda un procesor dual-core la 1 Ghz care alături de un accelerator grafic poate tuna un smartphone oferindu-i o putere similară cu un netbook sau notebook. Am scris despre planurile lor şi prin 2015 s-ar putea să ne lăudăm cu procesorul nostru de telefon ce acomodează 12 nuclee – dacă le menţin la 1 Ghz ajunge overall la 12 Ghz – halal putere de procesare.
Acum din toate premierele să trec în revistă ce mi-ar plăcea să testez. Normal că nu aş refuza niciun model. Blogul meu îşi propune să vorbească de fiecare în parte, dar sunt unele ce atrag prin specificaţiile hardware sau prin noutăţile ce le aduc:
1. LG Optimus Speed (în SUA este denumit Optimus 2x) – dacă nu mă înşel este primul model cu Tegra 2. În Bulgaria a fost deja lansat şi în curând va fi regăsit şi în mediul autohton. În general, LG s-a mişcat repede aducând terminale proaspăt lansate la puţin timp şi în .ro. Pur şi simplu vreau să văd Tegra 2 la lucru, cum se descurcă cu Android 2.2 sau 2.3 Gingerbread. Ecranul are 4 inch cu rezoluţia arhicunoscută de 480×800 pixeli, bluetooth 3.0, cameră foto de 8 megapixeli, redă clipuri full HD.
2. LG Optimus 3D – sunt curios ce efect 3D poate îngloba un handset mobil cu ecran de 4,3 inch. Ei se laudă că nu este nevoie pentru ochelari speciali spre a te bucura de conţinutul 3D, dar unde găseşti conţinut special pentru acest Optimus? O fi 3D-ul de viitor însă momentan nu ştiu câte persoane se vor aşeza la coadă pentru smartphoneul LG. Normal că îi ajută la capitolul reclamă – prima companie care propune în piaţă un telefon cu tehnologie 3D. Mai ales că LG este într-un maraton continuu pentru cotă de piaţă.
3. Samsung Galaxy S II – urmaşul lui Galaxy S a uimit zilele trecute la Barcelona, în Spania. Arată senzaţional de bine şi promite o experienţă interesantă graţie displayului Super AMOLED Plus, 4,3 inch, procesor dual-core, cameră foto de 8 Megapixeli ce filmează full HD la 1080p şi redă clipurile. Este şi cel mai subţire smartphone din lume cu o grosime de sub 8.5 mm şi cu o baterie de 1650 mAh. Samsung s-a întrecut pe sine însuşi la acest mobil şi bănuiesc că vor băga o tonă de marketing în el. Rulează Android 2.3 Gingerbread.
4. Sony Ericsson Xperia Play – îl aleg pentru că mi-a plăcut PSP Go şi are controlerul similar sub ecranul său de 4 inch. Au promis peste 40 de jocuri şi deja mă gândesc la acelea cu maşini. Telefonul este cam butuncănos, dar devine o alternativă serioasă la consolele de jocuri. Sony a gândit în perspectivă atunci când l-a lansat. Preţurile jocurilor vor fi mici – în jur de 5 euro – pentru o consolă chiar şi una mobilă depăşeau lejer graniţa a 20 de euro.
5. HTC Incredible S – atacă rivalul Samsung şi generaţia anterioară a Galaxy S cu un display de 4 inch şi putere RAM ca Desire HD şi anume 768 Mb RAM. Modelul taiwanez l-aş alege pentru diversitate. O soluţie clasică pentru smartphone în 2011. Mergi la sigur cu ei, deşi nu ştiu ce autonomie oferă Incredible S. Să sperăm că nu la fel de puţin ca Desire HD despre care am citit doar negativ legat de baterie – are şi un display S-LCD de 4,3 inch.
Lista voastră ce ar conţine?