La începutul primăverii 2020 vă prezentam în detaliu primul televizor din gama ePlay de la Allview. La aproape jumătate de an distanță avem ocazia de a vedea cum se descurcă un nou smart TV ce rulează sistemul de operare Android TV, de data aceasta unul cu diagonală mai mare – Allview 50ePlay6100-U.

Specificații pentru smart TV-ul Allview 50ePlay6100-U

Specificatii smart TV Allview 50ePlay6100-U

Design 

Televizor Allview 50ePlay6100-U

În pachetul de retail, pe lângă televizor, mai găsim telecomanda cu baterii compatibile, cele două picioare cu câte două șuruburi pentru fiecare, cablul de alimentare, manual de utilizare, certificat de garanție și un pliant cu informații despre scoaterea în siguranță a televizorului din cutie:

Deși este un televizor cu ecran de aproape 50 de inch, Allview 50ePlay6100-U nu cântărește foarte mult și ar putea fi montat de o singură persoană. Recomandat este să fie două persoane, însă eu am reușit de unul singur, în doar câteva minute, să asamblez picioarele și să așez televizorul al locul lui.

Allview 50ePlay6100-U este foarte subțire, mult mai subțire decât mă așteptam. Măsoară în zona cea mai groasă doar 6 centimetri, pentru ca mai sus de partea cu elementele de conectivitate să fie și mai subțire. Din cauza asta, acest televizor se pretează foarte bine spre a fi montat pe perete, deși nici cu cele două picioare din cutie nu-i stă rău deloc.

Acestea se fixează către extremitățile lățimii (de fapt lungimii) televizorului și oferă o foarte bună stabilitate. În zona de contact cu suprafața pe care vor fi așezate, picioarele au puțin cauciuc ce nu alunecă deloc.

Designul nu este rău, partea frontală iese în evidență prin fâșia argintie de pe latura de jos, de sub ecran, ce se asortează bine cu nuanța picioarelor, chiar dacă nu este vorba fix de aceeași culoare. Denumirea producătorului este trecută pe această fâșie în mijloc, pentru ca LED-ul de status să fie poziționat pe latura de jos, către partea dreaptă. Sub acesta este și singurul buton de pe televizor, unul de tip joystick.

Marginile din jurul ecranului sunt subțiri, cu cele de pe lateral și cea de sus cu adevărat înguste.

Partea subțire din spate a televizorului este din metal și conferă o foarte bună rigiditate acelei zone, în timp ce în rest este plastic rugos. Calitatea de fabricație în cazul Allview 50ePlay6100-U nu este deloc rea, ba chiar aș spune că este neașteptat de bună, în timp ce designul cu margini foarte înguste în jurul ecranului este actual, în trend.

Ecran

Panoul televizorului Allview 50ePlay6100-U este unul de tip VA, deci unul ce ar trebui să afișeze un negru adânc, culori intense și contrast înalt. 

După primele minute de vizionare, am rămas plăcut surprins de modul în care Allview 50ePlay6100-U afișează imaginea. Negrul este cu adevărat bun, culorile saturate, dar nu deranjante, iar contrastul optim. Poate doar un pic cam ridicat în anumite moduri presetate ale imaginii, caz în care intervalul dinamic are de suferit.

Exemple de imagini pe Allview 50ePlay6100-U:

Allview 50ePlay6100-U promite o luminozitate maximă de 300 niți, ceea ce nu este tocmai bine la un televizor. Surprinzător, este suficient chiar și în camere cu multă lumină ambientală, deși perfect este urmărești conținutul pe înserat sau cu draperii / jaluzele trase. Panoul nu reflectă excesiv mediul ambiant, un punct pro aici.

Am măsurat și eu luminozitatea maximă și am ajuns la o valoare de 286 cd/mp, ce se apropie de cea specificată în fișa tehnică. Ce nu este de apreciat este distribuția luminozității pe ecran, cu diferențe și de peste 50 cd/mp între zone. Deficiențele uniformității iluminării nu sunt sesizabile în mod uzual, dar la un ecran gri sau alb se pot distinge destul de evident aceste probleme ale display-ului.

În ceea ce privește culorile, acestea sunt redate bine direct din fabrică, dar nu excelent. 

Deviații Delta E în modurile standard de imagine de pe Allview 40ePlay6100-U:

Sunt 7 moduri presetate de imagine, cele mai bune rezultate în materie de deviații Delta E sunt înregistrate pe Standard, Utilizator și Economisirea energiei. Chiar dacă deviațiile medii de aproape 5 ar putea părea ridicate, am întâlnit mai rău la televizoare cu pretenții mult mai ridicate, deci la acest Allview 50ePlay6100-U rezultatele sunt de lăudat.

Ce nu este tocmai de lăudat este faptul că nici după calibrare nu pot fi obținute deviații Delta E dintre cele mai mici.

Deviații Delta E după calibrare Allview 40ePlay6100-U:

Așa cum se vede mai sus, pe Delta E94 avem o deviație medie de 4.1 (deci nu cu mult mai scăzută față de cele mai bune moduri de imagine presetate) cu un maxim de 13.3 pe roșu. Pe standardul mai exigent Delta E2000, deviația medie este de 9.2, cu un maxim cam prea mare tot pe roșu, de 32.7.

În realitate, imaginea nu arată rău deloc, chiar și cu aceste deviații. Cu ceva reglaje fine poți avea un negru bun, dar și un dynamic range destul de extins, deși nu le poți avea pe ambele ideale în același timp.

Rezoluția 4K UHD conturează exact fiecare detaliu, sharpness-ul conținutului video nativ 4K fiind foarte bun. Chiar și cu conținut HD Allview 50ePlay6100-U nu se descurcă deloc, dar deloc rău, făcând un upscaling fin, dar eficient, fără a introduce artefacte în imagine. Cu conținut SD nu poate face minuni, însă.

În ceea ce privește modul în care se descurcă cu zgomotul de imagine, sunt ceva probleme în scenele întunecate, atunci când algoritmii de procesare a imaginii încearcă să scoată prea multe detalii de acolo. Apare un zgomot pronunțat din acestă cauză, televizorul vrea să ridice mult luminozitatea în zonele întunecate și astfel apare un zgomot de imagine prea evident.

Cu scenele în mișcare, pe de altă parte, Allview 50ePlay6100-U se descurcă admirabil, chiar foarte bine. Nu apar probleme în aproape nicio situație, doar în scenele întunecate, dar și puternic contrastante, poți observa pixelare în jurul subiectului aflat în mișcare rapidă. În rest, pentru sport, de orice fel, nu este nicio problemă, totul este redat fluid și corect.

Pentru jocuri, Allview 50ePlay6100-U nu este tocmai recomandat. Ecranul are un input lag evident, pe care l-am perceput fără instrumente de măsurare.

Una peste alta, Allview 50ePlay6100-U nu dezamăgește la capitolul ecran. Da, nu este cel mai bun și are anumite probleme, dar pentru un utilizator fără prea mari pretenții, care înțelege cât poate primi pentru prețul plătit, va fi tocmai bun.

Sunet

Sunetul extern cade în sarcina a două difuzoare a câte 10W fiecare. De aici nu iese un sunet deloc bun, doar frecvențele medii fiind corect redate. În rest, înaltele sau bass-ul parcă lipsesc cu desăvârșire. Vocea este totuși bine reprodusă.

Nici volumul nu impresionează, oricum nu cred că te poți aștepta la prea mult de la o putere maximă de 20W. Chiar și dacă ar fi fost suficient pe partea de intensitate, nu ai fi vrut să dai la maxim televizorul Allview 50ePlay6100-U  din cauza calității sunetului, ce lasă mult de dorit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview 50ePlay6100-U este un smart TV ce folosește un chipset cu procesor tip quad-core, cu nuclee pe ARM Cortex-A55, ce rulează la maximum 1.5 GHz. De scenele 3D se ocupă un accelerator grafic Mali-470, ce reușește să se descurce bine în jocurile simple ce pot fi instalate din Google Play Store.

Memoria RAM este de 1.5 GB, în timp ce din spațiul total de stocare de 8 GB, utilizatorul poate folosi în jur de 4.4 GB.

Capturi de ecran din AIDA64 cu informații despre televizorul Allview 50ePlay6100-U:

Sistemul de operare ce rulează în spatele Allview 50ePlay6100-U este un Android TV 9.0 Pie, lăsat neatins de către producătorul hardware. Asta înseamnă că avem acel Android TV nativ, ce oferă multe, foarte multe posibilități pentru instalarea de aplicații din Google Play Store, dar care este cam greu de parcurs din telecomandă.

Există un meniu rapid, să-i spunem, ce activează câteva setări în partea de jos a ecranului, dar, pentru toate opțiunile, trebuie să intri într-un meniu suplimentar, cam prea stufos pentru un televizor.

Aplicațiile preinstalate nu sunt multe la număr, le-aș numi chiar puține, însă ai posibilitatea să instalezi extrem de multe, așa cum am mai spus deja.

Capturi de ecran din interfața sistemului de operare Android TV 9.0 Pie de pe Allview 50ePlay6100-U:

Navigarea prin interfața sistemului de operare se face fluid mai tot timpul, experiența de utilizare nu are de suferit decât rar, când mai apar ușoare întârzieri în preluarea comenzilor.

În timpul celor peste 3 săptămâni în care am avut televizorul la test, acesta a primit și o actualizare importantă de software.

A fost vorba despre un update de aproape 1 GB, ce a actualizat nivelul securității și a adus mici îmbunătățiri la nivel de interfață.

Conectivitate

Televizor Allview 50ePlay6100-U

Allview 50ePlay6100-U este bine dotat aici, cu Wi-Fi ac și Bluetooth 5.0 pe partea de conectivitate fără fir și cu 4 porturi HDMI, 3 USB 2.0, LAN RJ45, slot CI+, ieșire audio optică, intrare mini AV, ieșire sunet prin jack de 3.5 mm și intrare RF cu suport DVB-T, DVB-T2, DVB-C și analog.

Amplasarea porturilor fizice este făcută pe două laturi, pe colț cum s-ar spune, către zona din stânga jos a părții din spate a televizorului.

Televizor Allview 50ePlay6100-U

Pe lateral este un port USB și unul HDMI, slotul CI+ și jack-ul de 3.5 mm pentru ieșire sunet, în timp ce jos sunt poziționate celelalte porturi – 3 x HDMI, 2 X USB, miniAV, LAN, ieșire optică și RF.

Allview 50ePlay6100-U integrează și Google Chromecast, o opțiune de luat în seamă de către cei care doresc să aibă o conexiune mai apropiată între telefonul cu Android și televizorul lor.

Telecomandă

Telecomanda televizor Allview 50ePlay6100-U

Telecomanda televizorului Allview 50ePlay6100-U poate părea una clasică la prima privire, fiind una cam generos dimensionată. 

Imediat ce observi butoanele Netflix, YouTube și cel cu logo microfon înțelegi că ai de-a face cu o telecomandă smart. Aceasta se conectează prin Bluetooth la televizor, împerecherea inițială se face în primii pași ai configurării televizorului. Astfel, nu trebuie să îndrepți telecomanda către TV atunci când dorești să dai o comandă.

Microfonul integrat în telecomandă îți permite să folosești fără probleme asistentul vocal Google, ce se activează la apăsarea butonului cu logo microfon.

Preț

Televizor Allview 50ePlay6100-U – 1.600 de lei eMAG.ro sau același preț pe Allview.ro cu tabletă Allview Viva 1003G Lite oferită cadou , ofertă valabilă la data publicării acestui review.

Concluzii

Televizor Allview 50ePlay6100-U

Allview 50ePlay6100-U nu este un televizor rău pentru prețul său. Imaginea este cel puțin corectă, sistemul de operare Android TV 9.0 oferă multe opțiuni, rulează fluid și integrează Chromecast, iar conectivitatea este completă. În plus, designul cu margini foarte înguste în jurul ecranul este plăcut și actual, iar calitatea de fabricație este bună. Telecomanda este cam mare, dar măcar se conectează prin Bluetooth la TV și integrează și microfon, ce-ți permite accesarea asistentului Google.

Reprezentarea culorilor nu este cea mai exactă nici după calibrare, iar distribuția luminozității pe ecran putea fi mai omogenă, în timp ce sunetul are o calitate slabă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Allview 50ePlay6100-U:

PRO

  • calitate de ansamblu corectă a imaginii pentru acest nivel de preț;
  • sistem de operare Android TV cu multe opțiuni pe partea de aplicații ce pot fi instalate, ce rulează fluid mai tot timpul;
  • conectivitate extinsă, cu integrare Google Chromecast, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 și suficiente porturi HDMI și USB;
  • telecomandă smart, cu conectivitate Bluetooth, ce integrează microfon ce permite accesarea asistentului vocal Google;
  • design plăcut, cu margini înguste în jurul ecranului și calitate bună de fabricație.

CONTRA

  • reprezentarea culorilor nu este cea mai exactă nici după calibrare, iar distribuția luminozității pe ecran putea fi mai omogenă;
  • calitatea sunetului este slabă.