Despre gama Philips OLED 2018 am adus primele vești încă de la începutul anului, urmând ca în septembrie să anunțăm disponibilitatea modelului OLED803 în România.
La doar câteva săptămâni după lansarea comercială din țara noastră sunt în măsură să vă prezint tot ce am descoperit după mai bine de 10 zile de testare a modelului Philips 55OLED803/12.
Specificații pentru Philips 55OLED803/12
Design
Televizorul Philips 55OLED803/12 a venit în cutia de retail sigilată, unde am mai găsit și cei doi suporți de masă, cu șuruburile necesare montării, două telecomenzi cu baterii compatibile pentru fiecare, cablu jack de 3.5mm la mufe S/D, cablu jack de 3.5mm la mufe composit YPbPr, cablu de alimentare și câteva pliante cu diferite informații.
Montarea celor două standuri de masă se face simplu, trebuie doar să înșurubezi câte 3 șuruburi pentru fiecare. Greutatea televizorului nu este foarte ridicată, totuși recomand ca operațiunea de montare să fie făcută de două persoane, fiindcă vorbim despre un produs destul de sensibil.
Cele două elemente cu rol de stand așează televizorul foarte aproape de masa pe care este amplasat, așa că folosirea unui soundbar poziționat în fața lui, pe aceeași masă, este imposibilă. Soundbar-ul va acoperi partea de jos a ecranului.
Din punct de vedere al designului, trebuie să spun despre Philips 55OLED803/12 că se încadrează în rețeta oricărui TV OLED pe care l-am văzut în ultima vreme. Margini înguste în jurul ecranului, profil extrem de subțire către partea superioară ce mai apoi devine gros de circa 5 cm către bază, în zona de conectivitate.
Nu mai insist pe partea de design, mai adaug doar că Philips 55OLED803-12 este construit solid, cu materiale bune și finisări asemenea. Nu lasă din nicio direcție senzația de produs ieftin.
Ecran
Tipul de panel folosit de Philips 55OLED803/12 este dezvăluit chiar din denumire. La fel și diagonala, mai rămâne să vorbim despre rezoluție. Cum poate este de așteptat la final de 2018, avem 3840 x 2160 pixeli, adică rezoluțuie Ultra HD 4K.
Încep prin aprecierile pentru luminozitate. Este destul de ridicată, dar nu se apropie de nivelul a ceea ce am văzut la Samsung QE65Q9FNAT. Nici pe departe. Lumnozitatea este suficientă într-o cameră slab iluminată, dar cu multă lumină ambientală se pierde din contrast, iar culorile devin mai palide. Nici cea mai mică problemă când în cameră este întuneric.
Contrastul este foarte ridicat, infinit, așa cum primești de la orice fel de panel OLED. Din punctul acesta de vedere OLED-ul încă nu are concurență, negrul este negru absolut, căci la nevoie pixelii pot fi stinși complet.
Intervalul dinamic (Dynamic Range) este ridicat, dar nu chiar atât pe cât mi-ar fi plăcut. În unele situații se pierd detalii din zonele întunecate, pe zonele luminoase nu sunt aproape niciodată probleme.
Unde aș spune că am rămas extrem de plăcut impresionat este la culori. Și nu pentru că alte televizoare de top nu reușesc să reproducă corect culorile după calibrare, ci pentru că Philips 55OLED803/12 oferă direct din cutie câteva moduri prestabilite cu nuanțe pe cât se poate de corecte.
Am testat culorile cu ajutorul unui colorimetru și a unui program specializat în toate cele 8 moduri prestabilite. Cum deja observasem cu ochiul liber, în modul Filme primești o imagine la cele mai înalte standarde calitative. Drept dovadă, deviația medie deltaE a fost de doar 4.1, cu un maxim de numai 7.4 pe una dintre nuanațele de gri. Aproape nivel de calibrare profesională direct din cutie în modul Filme.
Deviațiile deltaE în toate cele 8 moduri de imagine disponibile pe Philips 55OLED803/12:
Aproape la fel de bine se prezintă și modurile ISF Noapte și ISF Ziua, chiar dacă valorile deltaE sunt ceva mai ridicate. Apoi avem culori din ce în ce mai ireale, cu modul Vivid cel mai departe de adevăr: deltaE mediu 8.5 și valoare maximă de 16.2.
Oricum ar fi, Philips 55OLED803/12 se prezintă extrem de bine din punct de vedere al culorilor cu setări prestabilite direct din fabrică.
Am încercat apoi să calibrez cât mai corect culorile, deși parcă nici nu avea rost după ceea ce văzusem în modul Filme. Prima încercare a adus un deltaE mediu de 3.5, dar cu o deviație prea mare pe albastru unde era afișată valoarea de 14.1.
Deviații deltaE după două încercări de calibrare corectă a culorilor pentru Philips 55OLED803/12:
După mai multe încercări nereușite de a reduce deviațiile pe una sau mai multe nuanțe individuale cu luminozitatea setată la valoarea de test de 120 cd/mp, am hotărât să cresc acestă valoare. M-am dus către 160 cd/mp și abia acolo am reușit să scad deviația medie deltaE sub valoarea 3, una acceptată drept de neobservat de ochiul uman. În aces caz deviația maximă deltaE a fost de 7.1 în dreptul nuanței verde.
Repet pentru a treia oară: Philips 55OLED803/12 nici nu are nevoie de o calibrare profesională a culorilor, căci modul Filme oferă nuanțe aproape perfecte direct din fabrică. Dacă nu o să folosești acest televizor pentru editare foto sau video atunci te poți mulțumi fără probleme cu este oferit direct din cutie în modul Filme.
Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, nici la mai bine de 45 de grade nu sunt probleme cu imaginea.
Trecem acum și la părțle mai puțin plăcute ale imaginii. Philips 55OLED803/12 nu se descurcă deloc grozav cu scenele cu mișcări rapide, unde apar tot timpul fenomene de ghosting și artefacte în jurul subiecților în mișcare. Chiar și în jurul subtitrării artefactele sunt clare și deranjate, cu pixelare excesivă în jurul rândurilor de text.
Toate aceste fenomene sunt mai vizibile și mai deranjante când televizorul Philips 55OLED803/12 face upscaling de la semnal HD la rezoluție Ultra HD 4K. Am tot încercat diferite setări pentru funcțiile de upscaling, de corecție a scenelor cu mișcări rapide ori cele pentru Micro Dimming sau emulare HDR. Nimic nu a adus o imagine perfectă în scenele cu mișcări rapide.
Așadar, nu aș recomanda Philips 55OLED803/12 pentru sport sau pentru filme de acțiune. Cu emisiuni de divertisment, știri sau alt asemenea conținut nu aș spune că se descurcă tocmai rău, deși cum apar mișcările rapide se observă aceste aberații de imagine, ce sunt uneori prea deranjante.
De menționat că atunci când sursa de redare este un player de bună calitate, ce se ocupă el de procesarea imaginii și când conținutul este nativ Ultra HD 4K, toate aceste probleme dispar.
Concluzie a acestui capitol: excelent pe partea de culori și contrast, foarte bine la unghiuri de vizualizare, bine la luminozitate și interval dinamic, dar foarte slab pe partea de procesare a mișcării din imagini.
Galerie cu meniul OSD de pe Philips 55OLED803/12:
Era să uit tocmai de una dintre cele mai tari funcții de pe multe televizoare Philips. Ambilight este în ediție pe trei laturi în cazul Philips 55OLED803/12 și aduce acel ceva ce nu-l găsești în altă parte. O să spun și de data asta că, până să văd Ambilight în acțiune, eram sceptic. Cum l-am văzut pentru prima oară am rămas fan al acestei tehnologii.
Sigur că unora s-ar putea să nu placă și îi înțeleg. După mai multe ore de vizionare cu întuneric total în cameră, Ambilight poate deveni ușor obositor. Dar în mare parte din timp duce imaginea mai departe de ecran, iar mie îmi place mult de fiecare dată când testez un televizor Philips cu Ambilight.
Imagini oferite de Philips 55OLED803/12 cu Ambilight pornit:
Sunet
Philips 55OLED803/12 se descurcă bine, ca să nu zic chiar foarte bine pe partea de sunet. Asta fiindcă integrează nu mai puțin de cinci difuzoare. Avem două tweetere cu dom din mătase, două difuzoare pentru medii și un woofer cu radiatoare pasive duble pentru bass.
Puterea maximă a sunetului este de 50W RMS, cu 20W pentru tweetere și difuzoarele de medii și 30W pentru woofer.
În practică, acest ansamblu de difuzoare oferă un sunet de foarte bună calitate. Philips 55OLED803/12 poate fi folosit fără un sistem de sunet dedicat, pentru conținut TV chiar nu este nevoie de mai mult.
Dacă vrei neapărat să duci experiența multimedia la un alt nivel, atunci sigur că un sistem home cinema cu 5.1 canale este de preferat.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Ansamblul hardware nu este pe deplin cunoscut. Știm că sistemul de operare este rulat de un procesor quad-core și că spațiul intern de stocare este de 16 GB, dintre care circa 9.8 sunt disponibili utilizatorului. Ce este mai important de atât este cum se mișcă acest smart TV.
Sistemul de operare este un Android TV bazat pe Android 7.0 Nougat. Philips promite că gama OLED803 va trece și la Android 8.0 Oreo în viitor.
Deocamdată avem aceeași interfață Android TV pe care o știam de la prima întâlnire cu un televizor ce rulează un astfel de sistem de operare.
Nu aș vrea să mai spun că Android TV pare ușor învechit, că nu văd nici cea mai mică evoluție din partea lui, dar trebuie să o fac. Nu este tocmai greu de navigat printre meniuri, nu am întâmpinat lag deranjant, totuși parcă aștept mai mult de la Android TV.
Ce este de apreciat la acest sistem de operare pentru smart TV? Multitudinea de aplicații disponibile. La nici un alt sistem de operare pentru smart TV nu vei găsi atâtea aplicații și jocuri precum în magazinul Play Store pentru Android TV. Chiar dacă unele nu sunt cel mai bine optimizate pentru un smart TV, cele mai importante rulează corect.
Am încercat să joc Real Racing 3 pe Philips 55OLED803/12 cu ajutorul unui gamepad. S-a descurcat decent, fără lag, dar experiența de joc nu este la nivel înalt. Detalii insuficiente și frame rate scăzut, inconstant uneori.
Galerie de screenshots cu meniul Android TV de pe Philips 55OLED803/12:
Conectivitate
Philips 55OLED803/12 oferă baza pe partea de conectivitate, cu 4 porturi HDMI, un USB 3.0 și unul 2.0, LAN in pe RJ-45, o intrare component (YPbPr), o ieșire digitală audio, o intrare și o ieșire audio pe jack de 3.5 mm, slot CI+, antenă IEC75 și doi conectori prin satelit.
Asta pe partea cu fir, căci avem și Wi-Fi Wi-Fi 802.11 ac de tip 2×2, dual-band pe 2.4 și 5 GHz. Nu am văzut să existe conectivitate Bluetooth, iar chestia asta o pot considera un minus evident pe partea de conectivitate a unui smart TV lansat în 2018. Mai ales că vorbim despre unul din gama mid-range spre high-end.
Telecomandă
Acest capitol ar fi trebuit redenumit în ”telecomenzi”. Asta fiindcă alături de Philips 55OLED803/12 primim direct din pachet nu una, ci două telecomenzi.
Prima este cea mai interesantă telecoamndă de televizor pe care am vzut-o în ultimul timp. Poate că nu este chiar cea mai funcțională, dar arată într-un mare fel.
Practic are forma unui stick cu secțiunea pătrată. Este subțire și se simte excelent în mână, chiar dacă este fabricată din plastic.
Are câteva butoane fizice, iar între butonul Microfon și cel Back vedem o zonă argintie. Aceea este de fapt un trackpad ce poate fi și apăsat ca un buton clasic. Recunoaște gesturi de swipe de sus în jos și de la stânga la dreapta și astfel îndeplinește anumite comenzi. Când urmărești programe TV, prin swipe poți face trecerea la canalul superior ori la cel inferior ca număr în grila de programe.
A doua telecomandă este și ea interesantă, chiar dacă pe una dintre părți pare a fi doar una clasică. Pe cealaltă parte avem însă o tastatură qwerty și alte câteva butoane de navigare – săgeți sus, jos, stânga, dreapta și buton central de selectare.
Din punctul meu de vedere, Philips a făcut foarte bine că a oferit două telecomenzi în pachet. Una, să-i zicem smart, cu un design superb, cealaltă clasică, dar care aduce și tastatură qwerty pe de altă parte.
Preț
Televizor Philips 55OLED803/12 – 8.000 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Philips 55OLED803/12 este un televizor pe care l-aș fi recomandat fără rezerve dacă nu avea acele probleme de procesare a imaginilor cu scene în mișcare rapidă. Sau dacă măcar acele artefacte nu erau atât de deranjante, să fi fost ceva mai bine ținute sub control.
În rest, nu-i poți reproșa multe lucruri grave. Oferă culori excelente direct din cutie, contrast infinit și o luminozitate suficientă atât timp cât în cameră nu-i lumină ambientală prea multă.
Android TV rămâne un sistem de operare învechit, dar care oferă multe, foarte multe aplicații în magazinul dedicat.
Nu mai lungesc și mai mult acest review, las la final cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Philips 55OLED803/12:
PRO
- culori excelent redate chiar din fabrică, fără a fi necesară o calibrare profesională, contrast înalt și unghiuri de vizualizare largi;
- sunet de foarte bună calitate, cu 2 tweetere, 2 difuzoare pentru medii și un woofer cu radiatoare pasive duble;
- Ambilight pe 3 laturi oferă o altă experiență de vizionare diferită;
- primești direct din pachetul de retail două telecomezi, ambele au reușit să-mi lase o impresie plăcută;
- poți alege dintr-o varietate largă de aplicații din magazinul dedicat din Android TV.
CONTRA
- procesare defectuoasă a scenelor în mișcare, cu fenomene deranjante de ghosting ce apar evident mai tot timpul;
- Android TV ar merita un refresh, interfața pare îmbătrânită;
- lipsește Bluetooth pe partea de conectivitate.