Sony KD-55AF8 este succesorul modelului A1 lansat anul trecut, cel ce era primul televizor OLED 4K al gigantului nipon. Asta înseamnă că exemplarul testat azi are o sarcină dificilă, aceea de a convinge că merită mai multă atenție decât modelul pe care îl înlocuiește, unul extrem de apreciat și acum.

Specificații pentru Sony KD-55AF8

Specificatii televizor Sony KD-55AF8

Design

La noi a ajuns varianta de 55 inch, fiind disponibil și modelul cu diagonală a ecranului de 65 inch. Cutia în care vine televizorul mai conține și telecomanda cu baterii compatibile, standul cu cele 8 șuruburi necesare asamblării, cablul de alimentare, manualul de utilizare și alte câteva hârtii cu diferite informații.

Montarea standului se face destul de rapid, sunt practic două piese ce se fixează în televizor, de care mai apoi se ”leagă” standul propriu-zis. Odată atașat, observăm că între ecran și stand nu rămâne deloc spațiu, ceea ce face imposibilă amplasarea unui soundbar în fața televizorului, fiindcă va obstrucționa vizionarea.

Ideea de a poziționa standul în acest mod a fost de fapt de a ascunde privirilor orice cablu ce vine din spatele televizorului. Că tot a venit vorba despre asta, managementul cablurilor se face extrem de simplu, toate pot fi ascunse în spatele unor capace de plastic ce se desfac ușor. Chiar și standul are pe partea posterioară un capac pe unde vor ieși firele către spate și apoi în jos. Din această cauză standul stă ”lipit” de baza ecranului.

În rest, ce mai putem spune despre designul lui Sony KD-55AF8. Marginile sunt subțiri, la fel și panelul în partea superioară, când este privit din profil. Mai jos apare modulul ce conține toate elementele hardware, precum și zona de conectivitate și cele două difuzoare de tip woofer.

Din punct de vedere al construcției, numai de bine. Materialele sunt de bună calitate, iar asamblarea solidă. Totul face cinste unui televizor de tip flagship.

Ecran și sunet

La fel ca predecesorul său A1, modelul Sony KD-55AF8 propune un panel OLED cu rezoluție Ultra HD 3840 x 2160 pixeli.

Atuurile unui ecran OLED se observă de la prima privire – culori vibrante, contrast infinit și negru perfect. Tot destul de repede remarci însă și prima imperfecțiune: luminozitatea maximă nu este suficientă spre a produce imagini spectaculoase în încăperile puternic iluminate.

Există mai multe moduri presetate de afișare, cu cea Standard aleasă din fabrică. Avem și modurile Personal, când reglăm după preferințe fiecare setare, Cinema Acasă, Cinema Pro, Sport, Animație, Foto-strălucitor, Foto-standard, Foto-personalizat, Joc și Grafică.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări al lui Sony KD-55AF8:

De preferat este modul Standard, care însă produce culori ceva cam saturate, plăcute totuși de mulți utilizatori. Dacă vrei culori cât mai aproape de cele naturale și balans de alb relativ corect, atunci modul Cinema Pro este pentru tine.

În fapt, după ce am testat acuratețea culorilor, modul Cinema Pro a oferit cele mai mici deviații deltaE față de standardul dE94.

Trebuia să aflu cât de corect pot fi afișate culorile pe Sony KD-55AF8, așa că am trecut la calibrarea ecranului. Prima încercare a adus o deviație dE94 medie de 1.4 și una maximă de 3.6. dE2000 afișa o valoare medie de 2.5 cu un maxim de 5.1 în dreptul nuanței pastell-magenta.

Știam că se poate și mai bine de atât, așa că a doua calibrare am realizat-o și mai atent. Așa am obținut un dE94 mediu de 1.3 cu maxim 2.9. dE2000, un standard mai exigent, afișa o valoare medie de 1.9 cu un maxim de 3.8 în dreptul culorii albastru (orice deviație sub dE 3 este considerată de neobservat cu ochiul liber).

Așadar, din punct de vedere al reprezentării culorilor, Sony KD-55AF8 poate produce rezultate cu adevărat impresionante. Asta bineînțeles dacă recurgi la un colorimetru și un software dedicat. Dacă nu ai de gând să faci asta, atunci modul Cinema Pro este mai mult decât suficient.

Exemple de imagini oferite de Sony KD-55AF8:

Din punct de vedere al luminozității am spus deja că aici ar fi cel mai important punct negativ legat de imagine. Intensitatea maximă nu reușește să ofere imagini perfecte într-o cameră cu lumină ambientală din plin. Cel mai mult are de pierdut intervalul dinamic (dynamic range) care face ca și conținutul nativ HDR să nu fie cel mai corect redat.

Celelalte aspecte legate de calitatea afișării țin de reprezentarea clară a scenelor cu mișcări rapide. Aici Sony KD-55AF8 se dovedește excelent. La fel și upscaling-ul de la conținut Full HD la Ultra HD, ce se realizează foarte bine. Iată că procesorul de imagine X1 Extreme este extrem de capabil, iar algoritmul de analiză și procesare a scenei foarte bine pus la punct.

Așadar, Sony KD-55AF8 păcătuiește real doar în cazul în care urmărești conținut într-o cameră cu multă lumină ambientală. Atunci intervalul dinamic are ușor de suferit. În rest, mai nimic de reproșat când vizionăm filmul preferat într-o încăpere întunecată. Acolo Sony KD-55AF8 arată de ce este capabil cu adevărat, reușeșete să impresioneze și să devină unul dintre cele mai bune televizoare pe care le-am văzut până acum.

Câteva cuvinte și despre sunet. Anul trecut, modelul A1 prezenta în premieră tehnologia Acoustic Surface, ce făcea ca undele sonore de frecvențe medii și înalte să fie emise chiar din ecran. De acolo și denumirea de suprafață acustică.

Succesorul lui A1 păstrează acceași tehnologie și bine face. Sony KD-55AF8 este cel mai bun televizor pe partea de sunet pe care l-am testat. Nu spun că nu e altul mai bun, ci doar că eu nu l-am întâlnit.

Frecvențele medii sunt cele mai bune, vocea este extrem de clară. Înaltele sunt și ele bine reproduse, iar cele două difuzoare woofer aduc un bass foarte bun, poate cel mai adânc pe care l-am auzit la un televizor.

Volumul maxim este înalt, dar la 100% din capacitate se pierde din calitate. Preferabil să vă opriți pe la 70%, mai mult decât suficient pentru programe tv.

Chiar dacă sunetul este foarte bun, nu se compară cu cel oferit de un sistem dedicat. Așa că recomandarea mea este să așezați lângă Sony KD-55AF8 măcar un soundbar decent, ce va mai costa doar circa 15% din investiția făcută în televizor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ca și în cazul altor smart TV-uri, nici acum nu avem prea multe detalii legate de ansamblul hardware. Nu știm ce procesor stă la baza lui Sony KD-55AF8 (nu cel de imagine, acela este X1 Extreme) și nici câtă memorie RAM este disponibilă. Doar despre spațiul de stocare știm că este de 16 GB, dintre care disponibil utilizatorului rămân doar circa 8 GB.

Sistemul de operare este Android TV față de care aveam mari așteptări la începuturile lui. Și, din păcate, așa a rămas, ca la început. Mai nimic nu diferă față de ceea ce vedeam în urmă cu vreo 3 ani. Nici optimizări nu s-au făcut și uneori chiar arată a regres.

Păcat, foarte păcat, căci potențial există și mă refer în special la multitudinea de aplicații din Play Store pe care le poți instala pe un Android TV. Totuși și aici nu este numai de bine, căci multe sunt greu de rulat pe televizor, prost optimizate.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Android TV de pe Sony KD-55AF8:

Android TV pe Sony KD-55AF8 rulează greoi, cu lag în multe situații, iar meniurile sunt uneori greu de accesat. Nicidecum experiența premium pe care o aștepți de la un smart TV precum acesta.

Aplicațiile preinstalate nu sunt multe la număr, fiind doar cele de bază, printre care YouTube, Google Play Store, Google Play Music, Google Play Games, Internet Browser și Program Guide, Recorded Title List, Video, Music, Album și Screen Mirroring de la Sony.

Trebuie să vorbesc aici și despre cel mai supărător aspect legat de Sony KD-55AF8. Nu știu dacă este doar din cauză că am primit un sample de test, un model ce nu este destinat comercializării, dar asta chiar m-a dezamăgit. Anume navigarea printre canale, trecerea succesivă de la unul la altul, precum și reglarea volumului, precum și orice altă astfel de operațiune de bază. Acestea sunt preluate cu secunde bune după ce apeși butonul corespunzător de pe telecomandă. Lag-ul este de-a dreptul enervant și nu pot accepta așa ceva de la un astfel de televizor.

Conectivitate

În ziua de azi Wi-Fi este un must-have nu doar la un TV cu pretenții, ci și la cele entry level. Sony KD-55AF8 aduce însă Wi-Fi chiar și în standard ac, dual band pe 2.4 și 5 GHz. Avem și compatibilitate Google Chromecast, iar Bluetooh este prezent în versiune 4.1.

Sunt 4 porturi HDMI, 3 x USB 3.0, ieșire audio digitală optică și slot CI+, ca bază. Apoi găsim și ieșire de căști pe 3.5 mm și intrare video composite. Să nu uit de LAN prin port RJ-45 și de cele 3 intrări de semnal tv – cablu, terestru și satelit.    

Telecomandă

Un alt capitol la care Sony KD-55AF8 nu impresionează, ca flagship ce se recomandă, este acesta. Telecomanda pare că este la fel cu cea primită la modelele de bază, absolut nimic ieșit din comun.

Poate doar microfonul integrat ce transmite comenzile vocale către sistemul de operare să scoată această telecomandă din ceață. Totuși, principalul instrument prin care interacționezi cu cel mai tare televizor Sony din gama actuală este… să zic banal, ca să fiu elegant.

Preț

Televizor Sony KD-55AF8 – 11.300 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Da, prețul de mai sus este printre cele mai ridicate din acest moment, dar la majoritatea recenziilor punem prețul de pe eMAG sau PCgarage, așa că Sony KD-55AF8 nu face excepție.

Într-adevăr poate fi găsit și la mai puțin de 10.000 de lei, chiar pe la 9.000 de lei, dar asta tot nu-l face ieftin.

Pentru un flagship, Sony KD-55AF8 aduce cam tot ce trebuie. Calitatea imaginii este cu adevărat superbă, doar să fie ceva mai întunecată camera. Sunetul este și el de top, Android TV, așa cum este el, îți oferă suficiente opțiuni, iar calitatea construcției face trimitere clară către un produs de top.

Se pierd însă multe puncte la impresia artistică lăsată de telecomandă. Și asta nu este cel mai grav, din punctul meu de vedere, ci întârzierea și de câteva secunde dintre comanda dată (de a schimba programul ori de a regla volumul) și momentul în care chestia asta chiar se produce.  

Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Sony KD-55AF8:

PRO

  • calitate înaltă a imaginii, reprezentare exactă a culorilor, contrast infinit, interval dinamic ridicat;
  • se descurcă excelent în scenele cu mișări rapide, precum și la upscaling;
  • sunet de foarte bună calitate;
  • construcție solidă, materiale bune și finisări atente.

CONTRA

  • lag evident în navigarea prin sistemul de operare Android TV și de-a dreptul enervant la schimbarea canalelor ori la reglarea volumului (și nu numai);
  • telecomandă banală, ce nu se potrivește deloc cu statutul de flagship al acestui model;
  • calitatea imaginii, în special intervalul dinamic, are ușor de suferit în încăperile cu multă lumină ambientală.