Toate detaliile despre noua etichetă energetică din spațiul UE și primele produse LG ce intră în categoria A

03/03/2021

Cred că fiecare dintre noi este atent când comandă un produs electrocasnic, consumul de energie electrică este un criteriu de selecție important. Prima dată selectam clasa energetică și după aceea parcurgem specificațiile tehnice (volum, diverse funcții etc). 

Comisia Europeană și-a propus să impună criterii mai stricte, dar și să facă eticheta energetică mai ușor de înțeles. Se ajunsese deja la A+++ și nu am idee cum ar fi putut evolua dacă se păstra formula veche. 

Aș spune că există un interes din partea consumatorilor spre produse sustenabile, cu un consum cât mai redus de energie, funcții smart etc. Ca și producător, LG & alte companii sunt sigur că vor încerca să aducă cât mai multe produse din clasa A. Deja sunt câteva mașini de spălat de la compania sud-coreeană, vor intra în oferta comercială din această lună și informații complete găsiți la sfârșit de articol. 

1. Care sunt noutățile aduse de către eticheta energetică în formă revizuită?

Clasele de energie în formatul vechi ce erau împărțite de la D la A+++ sunt înlocuite cu o scară mai ușor de înțeles, de la G la A. Asta nu înseamnă că produsele A+++ nu mai sunt eficiente energetic ci doar că după criteriile noi se încadrează în altă zonă (ca idee, un frigider A+++ ar putea intra în categoria C) și pe viitor vor sosi produse din ce în ce mai puțin gurmande cu consumul de energie electrică. 

Clasele superioare au fost lăsate cumva libere spre a crea spațiu pe viitor pentru noile produse. Cum spuneam, deja avem primele dispozitive ce primesc label-ul A. 

Aveți aici mai multe modele de etichete pe electrocasnice LG (Etichetă energetică nouă vs Etichetă energetică veche);

Pentru cei interesați să afle mai multe detalii a fost adus și un cod QR pe noile etichete. Puteți scana cu camera telefonului mobil și ajungeți pe website-ul Registrului European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL). Aici sunt informații suplimentare ce ajută în procesul de achiziție. 

LG a încercat de-a lungul timpului să fie cu un pas în față și să aducă mașini de spălat, uscătoare sau frigidere mai prietenoase cu mediul înconjurător și consumatoare de resurse cât mai puține. Toate produsele lansate dupa noiembrie 2020 au noua etichetă spre a obișnui publicul cu trecerea devenită obligatorie de la 1 martie 2021. 

2. Cum se interpretează noua etichetă energetică?

Este destul de simplu. Clasă superioară = consum redus de energie, element evidențiat și prin consumul anual afișat în kWh. LG spune că la mașini de spălat se obține o reducere a consumului de energie de până la 20%* când se trece pe o clasă superioară și 8% la consumul de apă, la frigidere se ajunge până la 33%**. 

*Comparație făcută între o mașină de spălat LG model F4WV510S0E 10.5Kg cu o mașină de spălatF2WV9S8P2E 8.5Kg la încărcare maximă și un program de 60º pentru bumbac. Economia maximă de apă și estimarea consumului de energie electrică între modelele de mașini de spălat comparate.

**Comparație făcută între un frigider LG GBB92MCACP cu clasificare C și un model LG GBB62PZHMN cu clasificare energetică E. Estimarea consumului de energie electrică între modelele de frigidere comparate. 

3. Care sunt primele produse LG încadrate în categoria A pe noua etichetă energetică?

Noile clase de consum sunt mult mai stricte, dar LG reușește să aducă trei mașini de spălat în noua clasă A (A la spălare, centrifugare și zgomot). Codurile pentru cele trei mașini de spălat și etichetele le găsiți în galeria de imagini: 

Mă aștept să vedem din ce în ce mai multe produse în clasa A, iar companiile ce produc electrocasnice să facă Uniunea Europeană peste câțiva ani să-și revizuiască eticheta energetică și mai strict. 

Care a fost ultimul electrocasnic achiziționat? A contat eticheta energetică în procesul de achiziție? Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.