Tablete

Lista celor mai performante telefoane dualsim sub brand românesc în 2014 ați găsit-o într-un articol dedicat. În postarea de față mă opresc asupra tabletelor din portofoliul companiilor românești. Concurența este mult mai mare față de telefoane dual-sim, atât pe segmentul low-cost cât și în zona mid-range.

Cele mai cunoscute companii românești ce listează tablete Android: Allview, UTOK, Evolio, E-BODA, Serioux. Este destul de greu să separi aceste modele. Asta și pentru că unele sunt de tip ODM și au specificații hardware identice, mai aș adăuga și problema cu autonomia. Nicio tabletă autohtonă nu a reușit să se evidențieze pozitiv la acest capitol. Apropo, știu sigur că în primele șase luni din 2014, cea mai vândută tabletă a fost Allview AX4 Nano (tabletă ieftină cu 3G).

În realizarea topului am ținut cont de specificații hardware, software, raport preț / specificații / experiență de utilizare. Bineînțeles că în secțiunea de comentarii putem extinde discuția spre alte modele sau spre o altă poziționare etc.

De ce Serioux și E-BODA nu și-au făcut loc în top 10?

O putem lua pe fiecare model al lor în parte. Mizează pe tablete low-cost și abia scop capul în segmentul mid-range, dar și acolo cu tablete destul de slăbuțe pe partea hardware. Cele 2 companii se concentrează prea tare pe segmentul tabletelor ieftine.

10. Evolio X7

Evolio-X7-Gadget-2014 (10)

Încep cu o tabletă de 7 inch cu un design plăcut, carcasă metalică și performanțe hardware asigurate de combinația dintre un procesor Rockchip quad-core la 1.4 GHz cu 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, display Super IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli. Bateria de 3000 mAh este un călcâi al lui Ahile care trage tableta pe locul 10. Aș fi mers pe o baterie de 4500 mAh și aș fi tăiat camera de 2 Megapixeli din listă.

9. UTOK i1000

utok_i1000_husa_cu_tastatura

UTOK include alături de tabletă și un accesoriu multifuncțional (husă și tastatură fizică dedicată). Prețul său se situează în jurul a 600 de lei și atrage prin raportul preț / specificații / experiență de utilizare. Faptul că a rămas la 4.2 Jelly Bean displace, dar în rest nu sunt prea multe elemente de criticat. UTOK în tabletele sale pune un Android puțin modificat, de aici lipsa de lag în interfață, nici nu exagerează cu bloatware-ul.

8. Evolio X10

Evolio-X10-Fusion-630x290

Cred că este și nava amiral pe 10.1 inch a Evolio. Asta dacă-mi permiteți o astfel de exprimare. A primit update la Android 4.4 KitKat și în varianta X10 Fusion aduce o tastatură plăcută ce-i oferă un plus de versatilitate. Hardware-ul este identic în mare parte cu cel de la Evolio X7 și Evolio X8 (Rockchip quad-core, Mali-400 GPU etc).

7. Allview Viva H7

Allview-VIVA-H7 (4)

Este o tabletă de tip all-in-one pe partea de conectivitate (3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps și Wi-Fi în standardele b/g/n). Mizează pe o arhitectură hardware MediaTek quad-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, PowerVR SGX544 GPU. Mai degrabă ați auzit de această combinație CPU și GPU la telefoane dual-sim.

6. UTOK 780Q

UTOK-780Q

Au fost multe tablete pe 7.85 inch ce copiau iPad-ul pe partea de design, dar puține și-au făcut loc în top 10. UTOK 780Q urcă pe locul 6 pe baza raportului preț / specificații. La 369 lei te alegi cu o tabletă de 7.85 inch cu panel IPS, procesor Allwinner quad-core la 1  GHz, PowerVR SGX544MP2, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, cameră de 2 Megapixeli, baterie de 3400 mAh. =

5. Evolio X8

Evolio-X8-Fusion (11)

Prețul s-a mai actualizat și a făcut tableta X8 mai atractivă, mai ales în versiunea Fusion cu tastatură qwerty fizică. Ansamblul hardware este identic cu cel de la Evolio X7 și Evolio X10. Toate datele tehnice și primele impresii în link.

4. Allview Viva H10

Allview-VIVA-H10HD (4)

Primele 4 modele vin de la Allview care a reușit să se impună și în acest top al tabletelor sub brand autohton. Mă puteți contrazice în secțiunea de mai jos și analizăm în detaliu, fiecare poziționare. Viva H10 ca și Viva H7 merge pe o conectivitate bună (3G + Wi-Fi), procesor MediaTek, 16 GB spațiu de stocare, baterie de 6500 mAh, cameră principală de 5 Megapixeli.

Este un pic cam grea la 612 gr, dar în rest la prețul său de listă nu i se pot reproșa prea multe.

3. Allview Viva H8+

Allview-VIVA-H8-Plus-10-630x290

Rulează Android 4.4 KitKat, mizează pe un procesor MediaTek quad-core de generație mai nouă, are suport pentru 3G și viteze în download de până la 21.6 Mbps, cameră principală de 5 Megapixeli, display IPS de 8 inch, baterie de 4000 mAh. Este una dintre tabletele pe care le-aș cumpăra fără ezitare, cel puțin din oferta de modele cu 3G și sub brand al unor companii românești.

2. Allview Viva i8

Allview-VIVA-I8 (2)

Excelent raport preț / specificații / experiență de utilizare. A fost și prima tabletă Allview cu procesor Intel. Lansată în 2013 și devenită hit de vânzări în 2014 după ce a primit și o actualizare constantă a prețului. Toate punctele PRO le-ați găsit în recenzia detaliată făcută în aprilie 2014. Nu-i lipsește decât conectivitatea 3G.

1. Allview Viva i10G

Allview-VIVA-i10G-16-630x420

Viva i10G aș putea spune că este nava amiral a companiei brașovene. Are 3G, Wi-Fi b/g/n, 2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare, IPS de 9.7 inch cu rezoluție de iPad, cameră de 5 Megapixeli. Bateria de 8000 mAh se dovedește insuficiență pentru display-ul gurmand, în rest nu am ce să critici la acest produs.

Asta a fost lista pe 2014. Companiile românești indiferent cât de mult sunt criticate că-și pun brandul pe produse ODM din China contribuie la creștere concurenței din segment, iar prețurile o iau la vale și pe baza efortului depus de fiecare brand în parte.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.