TOP 10: Cele mai bune telefoane mobile la început de 2018

05/02/2018

Smartphone-urile premium din 2017 fac legea la început de an. Pe sfârșit de februarie în cadrul MWC Barcelona 2018 debutează primele vârfuri de gamă din anul curent, vedete vor fi Samsung GALAXY S9 și GALAXY S9 Plus. 

Am inclus în listă și telefoane mobile ce nu ajung pe canal oficial în țara noastră ( Ex: Pixel 2 și Pixel 2 XL). Prețul nu a fost un element de luat în calcul pentru redactarea topului.

10. Xiaomi Mi Mix 2;

Îl consider a fi unul dintre cele mai frumoase telefoane mobile la momentul actual. Iese în evidență și prin raportul preț / specificații, la 2400 lei aduce Qualcomm Snapdragon 835, 6 GB RAM, baterie de 3400 mAh cu QuickCharge 3.0, corp ce combină sticla, ceramica și aluminiu. Xiaomi a crescut mult și pe partea software, o interfața MIUI devenită mult mai matură, mai bine pusă la punct.

9. LG V30 și V30 Plus;

LG și când are un super-smartpone în portofoliu parcă nu vrea să aibă succes comercial. V30 și V30 Plus au ajuns în țara noastră pe canal gri, este un risc când plătești peste 3500 lei pe un telefon mobil și ești mereu în dubiu cu serviciile postvânzare (software + garanție).

L-am văzut la lucru în cadrul IFA Berlin 2017, l-am adus pe locul al 9-lea pentru că LG mai are de lucru pe partea software. Interfața a rămas blocată pe la Lollipop și nu actualizează software-ul după cele mai noi direcții aduse de către Google. În rest, avem un super-smartphone ce iese în evidență prin camera foto și video, dar și prin ecranul P-OLED.

8. iPhone 8 și 8 Plus;

Dacă treceți peste designul ce amintește de iPhone 7 / iPhone 6s / iPhone 6, vă alegeți cu un smartphone ce iese în evidență printr-un hardware de top, cu un software optimizat la maxim, cu o cameră foto și video de top.

Repet, dacă puteți să treceți de designul ce pare blocat în timp.

7. OnePlus 5T;

Un alt best-buy își face loc în topul celor mai bune telefoane mobile și după ce l-am testat extensiv în ultimele zile aș spune că pe bună dreptate. OnePlus a făcut treabă bună după failul numit OnePlus 5. Aveau nevoie de 5T să rupă gura târgului.

Are un super- display, o cameră foto și video bună (mai bine față de așteptările mele, așteptări setate de comentariile regăsite în social media, dovada că mai trebuie să testați și personal, nu să credeți neapărat pe cuvânt pe oricine). Pachetul este completat de un software ce amintește direct de Android-ul nativ + câteva tips & tricks.

6. HTC U11 Plus;

Cu 6 GB RAM și 128 GB stocare îl găsiți pe la 3200 lei și aș spune că merită fiecare cent. Am avut ocazia să-i fac un hands-on înainte de lansarea oficială și mi-a plăcut ce am descoperit. Nu are cameră duală, dar fotografiile și materialele video sunt de foarte bună calitate, prin intermediul său trece și HTC pe aspectul 18:9 + raport display / corp cât mai bun.

Cine-l va cumpăra pe U11 Plus va avea parte de o supriză plăcută. Îl consider a fi telefonul cu cel mai mic impact la public, adică mai nimeni nu știe de existența lui și nu-l bagă în seamă. Păcat că HTC nu are puterea financiară în a-l scoate în față mai mult.

5. iPhone X;

Ne place sau nu, trebuie să-i dăm Cezarului ce-i aparține. iPhone X aterizează pe poziția a 5-a. Este și cel mai scump smartphone din top, cu peste 5000 lei pentru varianta cu 64 GB stocare. A convins peste 30 de milioane clienți până la momentul actual și deschide un nou drum pentru Apple.

Față de punctele PRO menționate la iPhone 8 Plus aș nota display-ul de pe iPhone X, un AMOLED ce impresionează de la primul contact.

4. Google Pixel 2 și Pixel 2 XL;

Cele două modele Pixel sunt dovezi clare că nu-ți trebuie neapărat o cameră principală de tip dual spre a avea calitate ireproșabilă la nivel de cameră foto și video. Din păcate, Google nu le aduce în țara noastră și nici nu lasă libertate LG și HTC spre a le importa și a le lista în oferta operatorilor de telecomunicații. De aici un handicap clar în fața celorlalte modele din top.

Pixelurile sunt alegerea pasionaților din universul Android, merg fără nicio problemă și în mâna unui developer Android. Mai toată lumea își dorește software nativ + update din prima zi pe minim 2 – 3 ani de la debut.

3. Huawei Mate 10 Pro;

Mate 10 Pro are comportament de flagship, dar și preț pe măsură. Toate impresiile formate le găsiți în review  (am văzut recenzia făcută de Marques Brownlee în urmă cu câteva zile, cât de dur l-a judecat – se vede că Huawei nu este binevenit în SUA).

Ce-i lipsește ca să prindă primul loc?

Chestii minore – lipsă slot pentru card + lipsă jack de 3.5 mm, rezoluție ecran ce putea fi mai mare în această categorie de preț, lipsă VR și încărcare wireless.

2. Samsung GALAXY Note8;

O să fiu executat în rubrica de comentarii că nu l-am pus pe primul loc, mai ales că am zis că prețul nu o să fie un element determinant. Nu văd stylus-ul ca element diferențiator, iar cei 200 mAh lipsă față de S8 Plus se simt în autonomia telefonului. Plus că nu văd de ce ai plăti cu 100 – 150 euro în plus pentru un S8 Plus cu ecran mai mare cu 0.1 inch, camera duală se descurcă o idee mai bine față de S8 și S8 Plus. Repet, o idee.

Toate detaliile în review.

1. Samsung GALAXY S8 și GALAXY S8 Plus;

Samsung va avea viață grea cu GALAXY S8 și S8 Plus. Vreau să spun că le va fi greu să-i fac pe clienții interesați de un telefon sud-coreean să-și ridice privirea de la best-buy-urile S8 și S8 Plus spre mult mai scumpele S9 și S9 Plus. Dacă stai să te gândești, nici nu cred că vor aduce cine știe ce noutăți pe partea de design, dar și strict ca hardware. Mai degrabă un client de S7 sau S6 să treacă pe un S9 sau cei ce-și doresc cel mai nou produs de la Sammy.

Recenziile le găsiți aici:

  1. Samsung GALAXY S8;
  2. Samsung GALAXY S8 Plus.

Nu degeaba a ieșit în studiul AnTuTu drept cel mai clonat smartphone din 2017, asta pentru că arată și cel mai bine sau cel puțin se situează printre cele mai atractive telefoane mobile. Ecranul ăla curbat fură privirea, dar și golește portofelul în caz de impact cu o suprafață mai dură.

S8 și S8 Plus punctează foarte bine la mai toate capitolele cheie: design, display, interfață, cameră foto și video, autonomie, partea de VR + DeX etc.

Aștept cu interes să văd și topurile voaste în rubrica de comentarii.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.