Exynos 9820 este procesorul pe care Samsung l-a pregătit pentru noile sale vârfuri de gamă: GALAXY S10, S10 Plus, S10 5G și ce mai urmează a fi prezentat pe 20 februarie. 

Samsung a adus mai multe detalii legate de Exynos 9820, ansamblu hardware ce dorește a lupta cu Qualcomm Snapdragon 855 și Kirin 980 de la egal la egal.

1. Exynos 9820 folosește o aranjare a nucleelor de tip tri-cluster: 2 x custom CPU + 2 x ARM Cortex-A75 + 4 x ARM Cortex-A55. Cele două nuclee custom sunt dezvoltate direct de către Samsung și sunt concepute în mod special pentru momentele în care smartphone-ul are nevoie de putere de procesare din plin.

2. Performanța la nivel single core ar fi îmbunătățită cu 20% față de predecesorul său / Exynos 9810 (dezvoltat pe 10nm, 4 x Moongoose M3 la 2.7 GHz și 4 x ARM Cortex-A55 la 1.8 GHz). Ei spun că sistemul tri-cluster a fost optimizat spre a efectua o balanță corectă între putere de procesare și eficiență energetică, iar de aici ar reieși o autonomie sporită. Asta rămâne de dovedit în realitate, în utilizarea de zi cu zi.

3. Alt element pe care Samsung pune accentul în cazul lui Exynos 9820 – matricea neurală  / NPU și de aici capacitatea noului CPU în a realiza operațiuni de AI de 7 ori peste 9810 (TOPS – Tera Operations Per Second).

4. Viteze de până la 2 Gbps în rețeaua 4G cu LTE-Advanced Pro – prin agregare a 8 benzi din spectru. Trebuie adăuga și faptul că încorporează 4 x Mu-MIMO, modulație 256-QAM și eLAA (Enhanced Licensed-Assisted Access: detalii regăsiți într-un video de la concurență). Bineînțeles, există și opțiunea unui modem capabil de 5G – Exynos 5100.

5. Mali-G76 MP12 – acceleratorul grafic ce-l însoțește pe Exynos 9820. Performanța ar fi crescut cu până la 40%, iar eficiența energetică cu până la 35% față de Mali-G72 MP18. Observați că numărul de nuclee scade, dar performanța crește (bineînțeles, ne bazăm pe informațiile furnizate de producător).

6. Fotografie reinventată – noul procesor ar fi capabil să ofere imagini clare în orice interval din zi. Bănuiesc că au optimizat fotografiile pe timp de noapte. Se știe că vor aduce un mod dedicat. Noul ISP este capabil să adune informații de la 4 – 5 senzori (au fost îmbunătățite efectul de bokeh, zoom-ul optic). Apăsarea butonului de captură generează miliarde de operații aritmetice legate de focus, expunere, balansul de alb, culori cât mai bune + zgomot redus de imagine.

7. MFC / Multi-Format Codecul integrat de Exynos 9280 poate cripta un clip 8K într-un format care să ocupe spațiu mai restrâns prin intermediul codecului HEVC 10-bit integrat. Apropo, 10-bit HEVC este capabil să genereze 1024 de tonuri diferite pentru fiecare culoare primară. Să avem captură 8K pe Samsung GALAXY S10? Altfel nu prea înțeleg cine ar veni cu un fișier 8K pe smartphone ca să-l facă mai mic.

8. Exynos 9820 are suport pentru HDR10+ la rezoluție 4K…, să vină GALAXY S10 cu un astfel de ecran? :) Ar fi un pas în față din partea Samsung, mai ales că de o bună perioadă de timp au cam bătut pasul pe loc la acest capitol. Bineînțeles, au cel mai bun ecran din piață, iar tehnologia AMOLED a ajuns a fi adoptată la scară largă și de concurența directă pe segmentul flagship.

9. PUF – Physically Unclonable Function și promisiunea Samsung că datele personale nu pot fi clonate, sunt ținute într-un spațiu sigur. PUF generează o cheie ce nu ar putea fi clonată pentru criptarea datelor și se folosește în acest proces de caracteristicile fizice ale fiecărui chipset.

10. Proces de litografiere pe 8nm – LPP FinFET (LPP – acronim de la Low Power Plus) – ar fi redus consumul de energie cu până la 10% față de 10nm LPP.

Sursa: Samsung.com

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.