Smartphone

Smartphone-urile sunt la mare căutare și pe plan local. Piața are potențial și ca să demonstrez asta aduc niște date statistice pe care le-am auzit în 2012. Pe anul trecut s-au vândut peste 1 milion de smartphone-uri pe plan local și s-au atins peste 3 milioane în total. Se adaugă și vreo 17 milioane de feature phone / telefoane non-inteligente.

Sunt câteva funcții pe care un smartphone le-a preluat de la un gadget:

1. Mp3 player

Colecția de melodii poate fi ținută fără probleme pe un smartphone. Majoritatea au spații de stocare de peste 4 GB, un slot pentru microSD este regăsit de la feature phone până la smartphone-urile de top. Câteva mii de melodii pot fi puse pe smartphone, sunt playere dedicate în Google Play cu tot felul de funcții.

2. Mp4 player

Mă refer la partea video, telefoanele cu display de peste 4 inch pot fi utilizate fără probleme pentru a vedea clipuri video sau filme. În general un smartphone cu CPU dual-core este capabil să decodeze și filme în format mkv sau la calitate 1080p. Spațiul de stocare se poate dovedi suficient spre a stoca mai multe filme.

3. Cameră foto compactă

Calitatea foto & video a crescut. Sunt niște vârfuri de gamă pe partea de foto și aici mă gândesc la Nokia N8 cu al său senzor de 12 Megapixeli sau Nokia 808 PureView. Nu mai este nevoie să ai o cameră foto după tine spre a capta un moment, în spațiu deschis se descurcă exemplar (unele modele).

4. Cameră video

Multe telefoane filmează la 720p sau la 1080p, se descurcă decent la exterior și interior. Numai să fie și ceva lumină pe acolo. Camera video dedicată nu mai trebuie pusă în bagaj, decât atunci când vrei calitate video de top.

5. Scanner

Am renunțat de ceva timp să mai folosesc imprimanta de tip multifuncțional. Sunt aplicații în Google Play prin intermediul cărora pot scana la calitate bună și mă scutește de pornirea scannerului.

6. Radio

Asta-i o funcție mai veche, regăsită și pe telefoanele considerate feature phone. Sunt și telefoane fără modul radio (Samsung Galaxy Nexus ar fi un exemplu clasic, dar este excepția de la regulă).

7. PDA / Pocket PC

Erau la mare căutare la un moment dat. Au intrat în moarte clinică ca și netbookurile după ce tabletele au intrat pe val. Aveau display mare, acces facil la internet, software Windows. Smartphone-urile din prezent le sunt superioare și au anihilat această nișă.

8. Calculator

Altă funcționalitate veche, ajută la atingerea pragului de 10. Oricum, acum poți instala și calculatoare științifice cu tot felul de chestii pe care înainte nu le aveai. Dovada că prin cele peste 700.000 apps din Google Play sunt și aplicații utile.

9. Partea de browsing și mail de la un desktop pc / portabil conectat la internet

De multe ori nu mai deschis PC-ul spre a face browsing sau a citi mailurile. Fac asta direct pe telefon. Google Reader pe PC îl deschid din ce în ce mai rar, mai ales după ce am ajuns utilizator intensiv al Flipboard.

10. GPS

Google Maps a evoluat foarte mult, te poți descurca în orice colț al României sau când ieși afară din țară. Nu am simțit nevoie în a pune un alt software și display-urile mai mari de pe un smartphone sunt net superioare unui GPS. Este o altă nișă care suferă după ofensiva smartphone-urilor.

Ce alte funcții considerați că pot fi făcute cu brio pe un smartphone lăsând un gadget distinct de o parte?

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.