TOP 10: Puncte PRO pentru Vernee Apollo Lite

01/06/2016

Vernee Apollo Lite este un smartphone de tip best-buy ce a intrat în pre-campania de vânzări, la sfârșit de articol descoperiți și cum îl puteți achiziționa la un preț redus cu 30 de dolari. Vernee este un startup chinezesc ce are propria fabrică, iar până în 2016 a ales să producă telefoane mobile pentru alte companii, iar din anul curent intră direct în piața de smartphone-uri. 

1. Design caracterizat de simplitate și eleganță;
Vernee-Apollo-Lite-design

Vernee Apollo Lite este îmbrăcat într-o  carcasă din aluminiu, iar partea frontală a fost acoperită cu sticlă de protecție tratată oleofobic. Ca design aș spune că s-au inspirat de la HTC, îmi amintește mult de HTC One Max (Vernee are 5.5 inch, iar HTC One Max-ul urca la 5.9 inch). Spatele este curbat și asta-l face să pice mai natural în mâna utilizatorului, un plus pe partea de grip.

2. MediaTek Helio X20 și capacitatea de a rula orice aplicație sau joc din magazinul de aplicații Android;

Vernee-Apollo-Lite-hardware

Pe partea hardware mizează pe procesorul MediaTek Helio X20 de tip deca-core cu arhitectură 64-bit, iar ca performanță ar fi cu 100% peste MediaTek Helio X10. La nivel de accelerator grafic merge pe mâna lui Mali-880 cu 16 nuclee. Abia aștept să-l pun la lucru și să văd cum se descurcă în segmentul mid-range. Vernee afirmă că în testul AnTuTu s-a oprit în apropierea a 100.000 de puncte.

Nu mă interesează rezultatele din testele de benchmark ci mai degrabă ce autonomie oferă, dar și cum funcționează la utilizarea intensivă și în aplicațiile și jocurile ce necesită un plus pe partea de putere de procesare.

Mai multe detalii legate de MediaTek Helio X20: procesor de litografiere pe 20nm, deca-core la 2.0 GHz, capabil să filmeze 4K la 120 fps, arhitectură cu trei clustere spre a activa mai multă putere când este necesar, teoretic de aici ar reieși o autonomie mai bună. Pe lângă MediaTek Helio X20, Vernee Apollo Lite are 4 GB de memorie RAM de tip DDR3, 32 GB spațiu de stocare de tip eMMC 5.1 și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

3. Muzică HiFi prin portul USB Type-C;

Vernee-Apollo-Lite-USB-type-C

Nu am testat, dar când Vernee Apollo Lite îmi intră pe mână o să văd dacă muzica prin USB Type-C se individualizează ca și calitate față de ce oferă jack-ul clasic de 3.5 mm. Vernee a păstrat și acest conector, nu mizează strict pe USB Type-C, deși cred că din momentul în care acest port ajunge a fi adoptat în mod universal, jack-ul de 3.5 mm își va pierde funcționalitatea, treptat, treptat.

4. Ansamblul de camere foto și video;

Vernee-Apollo-Lite-camera-de-16-Megapixeli

Au mizat pe Samsung în ce privește camerele principală și frontală – senzor Samsung S5K3P3 de 16 Megapixeli cu tehnologiile ISOCELL și RWB, deschidere F/2.0, dar și capabil să filmeze 4K. Focusul prin tehnologia PDAF s-ar face în în a 10-a parte dintr-o secundă.

Camera frontală are 5 Megapixeli și face parte din banca de componente a sud-coreenilor având indicativul S5K5E2. Mă aștept să fotografieze bine, bineînțeles că nu va depăși flagship-urile momentului, deși totul stă în firmware, iar unele companii mai mici au livrat suprize plăcute.

5. Display cu tehnologia IGZO de la Sharp;

Vernee-Apollo-Lite-display-IGZP

Am avut ocazia să testez un smartphone cu panel IGZO, Allview P7 Extreme. Avantajul unui astfel de panel este că atunci când telefonul se află în standby chiar nu mai consumă nimic, pe când la celelalte paneluri IPS mai există un consum remanent. Smartphone-ul Vernee folosește un IGZO de 5.5 inch protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 de tip 2.5D, luminozitate de 450nit, contrast de 1000:1, unghi de vizualizare de 178 grade.

6. Cititor de amprentă bazat pe presiune, timp de răspuns de 0.1 secunde;

Vernee-Apollo-Lite-senzor-de-amprenta

Folosește un senzor din a 3-a generație pentru cititorul de amprentă, unul capabil să citească amprenta la 360 de grade. Vernee afirmă că timpul de recunoaștere al amprentei ar fi de 0.1 secunde, iar ISP-ul ar fi o componentă distinctă, independentă de celelalte funcții ale smartphone-ului, iar de aici ar aduce un grad de securitate sporit.

7. Încărcare rapidă a bateriei de 3180 mAh;

Vernee-Apollo-Lite-încărcare-rapida

Aici s-a mers pe o tehnologie dezvoltată de către MediaTek, tehnologie denumită Pump Express 3.0 ( de la 0 la 50% în 30 de minute, iar 10 minute de încărcare ar aduce autonomie suficientă spre a efectua apeluri de până la 60 de minute).

Se încarcă la 1.5A pe 5, 7 și 9 volți, iar la 2A prin 12 volți. Cu procesorul MediaTek ce aduce trei clustere și cel puțin teoretic, o autonomie sporită, dar și cu modul Doze din Android 6.0 Marshmallow ar trebui ca acumulatorul de 3180 mAh să ofere o autonomie cât de cât decentă.

8. Conectivitate ridicată;

Vernee-Apollo-Lite-conectivitte

Dispune de 4G cu viteze de până la 300 Mbps la download și 50 Mbps la upload, slot de tip combo ( două cartele SIM sau 1 cartelă SIM și slot pentru cardurile microSD). Mă bucur să văd că 4G-ul rapid coboară de la telefoanele de top spre cele din categoria mid-range. Este un trend pe care mi-aș dori să-l văd adoptat și de către producători A-list.

9. Android 6.0 în stadiu nativ, kernel deschis către dezvoltatori software;

Vernee-Apollo-Lite-Android-6.0

Alt aspect pozitiv, Android 6.0 Marshmallow și nicio modificare la nivel de interfață grafică față de ce oferă sistemul de operare dezvoltat de către Google. Vernee promite acces la kernel, adică un smartphone user-friendly pentru dezvoltatori, dar se laudă și cu faptul că nu vor uita de smartphone și aduc update-uri OTA la nivel de firmware. Asta rămâne de văzut, nu m-aș repezi să-i laud sau critic.

10. Prețul;

Vernee-Apollo-Lite-pret

229.99 dolari – prețul recomandat de către Vernee, preț la care îl veți găsi în magazinele online chinezești. Cei 229.99 dolari se transformă în 930 lei, cu TVA și taxe vamale trece puțin peste pragul a 1000 de lei. Cel mai mare competitor chinez este Xiaomi Redmi Note 3 PRO. Ar fi interesant un battle între cele două telefoane mid-range. Cred că Vernee Apollo Lite s-ar putea să iasă în față, cel puțin pe câteva capitole.

Cei interesați de Apollo Lite pot prinde un cupon de 30 dolari pe Vernee.cc. De la 930 lei coboară la 809 lei (display IGZO de 5.5 inch, MediaTek Helio X20 de tip deca-core, 4 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru card, 4G cu viteze de până la 300 Mbps, cameră principală Samsung de 16 Megapixeli, Android 6.0 în stadiu nativ).

Parcă nu-i rău deloc? Nu? :)

Material video cu Vernee Apollo Lite;

httpvh://youtu.be/T2GBtlQxNPE

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.