TOP 15: Cele mai bune telefoane mobile din 2012

04/01/2013

Am așteptat să se încheie 2012 pentru a aduce un top cu cele mai bune telefoane mobile. Vor fi topuri similare pentru tablete, portabile, aparate foto compacte, aparate foto de tip DSLR și mirrorless, aplicații pentru Android, iOS și Windows Phone 8. Va fi un sfârșit de săptămână cu articole ce dorim să vi se pară interesante.

2012 a fost anul smartphone-urilor cu Android. Apple a adus iPhone 5 abia în ultimul trimestru al anului, Samsung Galaxy S III nu a avut un rival puternic. Telefoanele cu Windows Phone 8 au debutat lent pe plan local. Trebuie să specific care au fost criteriile luate în calcul la realizarea acestui top:

a. Design;
b. Ecran și sunet;
c. Hardware, sistem de operare și performanță;
d. Conectivitate și camera foto & video;
e. Autonomie;
f. Preț;
g. Disponibilitatea în România.

Ordinea este descrescătoare de la cel mai bun spre coada listei. Nu uitați că acest top conține și o doză oarecare de subiectivism, apreciez discuțiile constructive bazate pe argumente ce le putem continua în secțiunea de comentarii.

1. HTC One X & One X+;

htc-One-x-gadget
Am scris și în alte articole, HTC One X a fost smartphone-ul ce m-a impresionat în 2012. HTC a învățat din greșelile trecutului, dar nu are mașinăria de marketing a Samsung. Au dovedit că sunt pe drumul cel bun. Punctele PRO la HTC One X & One X+ sunt: designul cu carcasa unibody fabricată din policarbonat, liniile elegante, display-ul de calitate ce afișează culorile / imaginile în mod natural, tehnologia Beats pe partea de sunet, interfața Sense UI + Android de ultimă generație, putere de procesare + aplicații optimizate pentru Tegra 3 și al său accelerator grafic cu 12 nuclee.

2. Samsung Galaxy S III;

Samsung-Galaxy-S-III
Acum să nu credeți că nu respect Samsung pentru ce au reușit să creeze cu Samsung Galaxy S & SGS II și SGS III. Au dovedit că și un smartphone Android poate fi vândut în zeci de milioane unități precum iPhone-ul de la Apple. Ar trebui să spun de ce SGS III nu este pe primul loc. Nu mi-a plăcut capacul bateriei, designul general ce mizează pe prea mult glamour – varianta albă în special, pe albastru pare ceva mai ok. Nu sunt fan al interfeței TouchWiz, dar recunosc că se mișcă repede față de generațiile anterioare. Nu mi-a plăcut nici display-ul Super AMOLED cu o matrice Pentile, nu au trecut pe RGB, nici la autonomie nu impresionează. Trage tare la software, unde Samsung a început a face diferența față de concurență cu un asistent vocal S Voice capabil + multe aplicații interesante instalate by default.

3. Samsung Galaxy Note II;

Samsung-Galaxy-Note-II (10)
Luat la nivel de hardware se clasează peste Samsung Galaxy S III. Un singur element trage acest phablet în jos: dimensiunile. În 2014 cred că vom vorbi de clasa phablet, asta după ce vom vedea la CES 2013 un phablet de 6.1 inch. Majoritatea telefoanelor de top cu Android în 2013 vor trece pe display-uri de 5 inch, va fi greu să faci diferența între un phablet și un smartphone.

Samsung Galaxy Note II pare un SGS III crescut în dimensiuni, se adaugă un stylus, un procesor ușor upgradat + 2 GB RAM și iese un device cu mare priză la public: 1 milion de unități s-au livrar doar în Coreea de Sud.

4. iPhone 5;

iPhone-5 (28)
Aș spune că a fost o ușoară decepție când a fost anunțat. Asta pentru că în esență vorbim de un iPhone 4S alungit, mai ușor, mai subțire, fără diferențe majore. Uimește prin performanțele oferite, cel mai rapid browsing făcut de mine pe un device mobil. iPhone 5 rămâne telefonul celor care și-l permit, celor care punct preț pe simplitate și operabilitate, pe aplicații ce pun hardware-ul la lucru.

5. HTC One S;

HTC-One-S
Unul dintre cele mai bune telefoane mobile din 2012. Mă refer, în special, la configurația cu Qualcomm Snapdragon S4 dual-core la 1.5 GHz + Adreno 225 GPU. La noi a fost adus în oferta operatorilor cel cu Snapdragon S3 dual-core la 1.7 GHz + Adreno 220 GPU. Se adresează celor care doresc un smartphone compact cu Android, rapid și cu Sense UI – una dintre cele mai bune interfețe grafice.

6. ASUS Padfone 2;

asus_padfone_2_08
Aici mă bazez pe specificațiile tehnice, nu am testat acest smartphone și abia în următoarele zile cred că va sosi un sample și la Gadget.ro. Vine cu un hardware puternic. Punctează la versatilitate, abilitatea de a-l transforma în tabletă. Ar fi interesant dacă un astfel de device ar ajunge și în oferta operatorilor de telefonie.

7. LG Nexus 4;

lg-nexus-4-gadget
Nici LG Nexus 4 nu a fost testat, nu a ajuns oficial în țara noastră și debutul urmează a se face în prima parte a acestui an. Sunt câteva necunoscute: prețul, performanțele pe care le oferă. În unele teste de benchmark a ieșit cu mult sub HTC Droid DNA. LG Nexus 4 promite a fi smartphone-ul suprem pentru dezvoltatori de aplicații cât și pentru cei interesați de software-ul Android în stare nativă, posibilitatea de a-l roota și a instala custom ROM-uri fără a pierde garanția. Recunosc că la configurația: Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz + 2 GB RAM + Adreno  320 GPU + Android 4.2 Jelly Bean nu ar fi prea multe de reproșat. Ciudat că LG a ales să pună sticlă pe spate, asta îmi amintește de iPhone 4 și iPhone 4S cât și de posibilitatea de a-l sparge ușor.

8. Nokia Lumia 920;

Nokia-Lumia-920-Yellow-Portrait1
A sosit în septembrie alături de Nokia Lumia 820, duetul de telefoane cu Windows Phone 8 de la compania finlandeză. Cred că se poziționează ca și cel mai bine comercializat telefon cu noul software al Microsoft. Punctează la tehnologia din spatele display-ului cât și la camera foto, Windows Phone 8 asigură o interfață fluentă și originală.

9. HTC Windows Phone 8X;

HTC-Windows-Phone-8X (22)
L-am testat exhaustiv în ultimele săptămâni și a fost o supriză plăcută. Mi-a atras atenția la nivel de design, carcasă de tip unibody din policarbonat, interfață fluentă, cameră foto care se descurcă bine la exterior, hardware cu procesor Snapdragon S4 dual-core + Adreno 225. Nu-i rău deloc și recomand să-l achiziționați din oferta operatorilor de telefonie.

10. Nokia 808 PureView;

Nokia-808-PureView-10
Îl menționez în top doar pentru senzorul foto de 41 Megapixeli, cu multă tehnologie în spatele său. Și-mi exprim regretul că Nokia nu va aduce acest senzor și pe un telefon cu Windows Phone 8, ar fi fost camera phone-ul suprem.

11. HTC One XL;

HTC-One-XL (40)
Un HTC One X cu hardware de HTC One S și conectivitate LTE. La noi nu a fost importat oficial ci doar de unele magazine online care-l iau de pe piața gri. De aici și un preț de achiziție consistent, cu câteva sute de lei peste HTC One X.

12. ASUS Padfone;

ASUS-Padfone (15)
Prima generație a celebrui telefon ce se transformă în tabletă cu un skin dedicat numit ASUS Padfone. Are hardware identic cu HTC One S, o interfață user-friendly a ASUS ce nu schimbă Android-ul și păstrează o viteză de operare crescută. Vorbim de un device versatil care la nevoie ajunge a fi ultraportabil cu ASUS Padfone Station Dock, autonomie ajunge la valori respectabile și puteți face o călătorie până în Taiwan fără a opri device-ul din utilizare.

13. Acer CloudMobile S500;

Acer-CloudMobile-S500 (1)
Uite  că s-a încadrat în top și un veritabil best buy, hardware puternic – celebrul Snapdragon S4 dual-core + Adreno 225 GPU + cameră de 8 Megapixeli + display de calitate. Totul la un preț foarte bun, exclusiv la Orange.

14. Allview P6 Stony;

Allview-P6-Stony (25)
Cel mai bun telefon Android cu conectivitate dual-sim de pe plan local. Nu are rival. La sub 1500 de lei te alegi cu un telefon dual-core + Android de ultimă generație + dual-sim + cameră foto de 8 Megapixeli și multe altele. Nu stă rău nici la capitolul design.

15. LG Optimus 4X HD

LG-Optimus-4X-HD (47)
Unul dintre telefoanele quad-core din 2012 la care mă așteptam la mai mult. LG a livrat un telefon cu Tegra 3 care nu se mișcă atât de fluent pe cât mi-aș dori + o interfață grafică de toată jena. Totuși, LG Optimis 4X HD are și calități: display excelent, senzor decent pe partea de fotografie și video.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.