TOP 5: Cele mai bune telefoane mobile în funcție de camera foto și video la început de 2015

04/02/2015

Prevăd o adevărată avalanșă de comentarii în secțiunea dedicată, iar dezbaterile vor fi aprige, pro sau contra topului legat de camerele foto și video de pe telefoane mobile, cu exemple diferite etc. Din start vă spun că am introdus în acest top, doar telefoanele pe care am avut ocazia să le testez, iar la secțiunea review le-ați găsit prezentate în mod detaliat.

Sunt mai multe chestii pe care trebuie să le explic înainte de a prezenta topul propriu-zis:

a. De ce niciun telefon cu Windows Phone 8?

Cele mai multe fotografii făcute cu un smartphone ajung pe Instagram, iar aplicația dedicată WP8 a rămas în stadiul beta de la lansare sa și până acum, adică de câteva luni de zile. Pe de altă parte, nu ai la fel de multe aplicații pe partea de editare foto și video ca pe iOS sau Android.

Degeaba ai fotografii de calitate, dacă nu le poți aduce în social media. Fotografiile făcute cu un smartphone sunt făcute, de cele mai multe ori, să fie share-uite și nu să rămână doar în memoria telefonului. Plus că Lumia 1020 l-aș considera destul de scump raportat la specificațiile sale, senzorul de 41 Megapixeli prin dimensiunile sale îl face ușor nepractic, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare.

b. Nu vă lăsați cuceriție de nebunia megapixelilor;

Sper că a înțeles toată lumea. Numărul de megapixeli nu este egal cu calitatea. Degeaba ai nșpe megapixeli, dacă nu sunt algoritmi bine puși la punct în spatele lor. Pe de altă parte, degeaba ai mulți megapixeli la fotografii, iar share-ul se face pe Facebook și Instagram, iar acolo se face un resize destul de agresiv, mare parte din calitate se pierde.

Și mai jos aveți lista celor 5 telefoane ce m-au impresionat la capitolul foto & video.

5. Huawei Ascend Mate 7;

Huawei-Ascend-Mate-7 (11)

Phabletul companiei chineze cu baterie de 4100 mAh reușește să se claseze pe locul 5, fiind o adevărată supriză plăcută. Camera principală are 13 Megapixeli, filmează la 1080p, iar camera frontală urcă la 5 Megapixeli. Focalizează rapid, corect, interfață simplă și ușor de înțeles & exploatat.

4. Xiaomi Mi-4;

Xiaomi-Mi-4 (9)

Un alt jucător de pe piața chineză, Xiaomi Mi-4 are un senzor de 13 Megapixeli cu dual-LED flash, detecție a feței și a zâmbetului, HDR, panorama, filmează la 2160p cu 30 fps, camera frontală este de 8 Megapixeli și știe să filmeze la 1080p cu 30 fps.

Îmi place adâncimea de câmp pe care o aplică fotografiilor, câteva mostre în galerie:

3. LG G3;

LG-G3 (9)

Nu l-aș recomanda pentru detecția de fază cu laser. Cum am spus și în review, frecție la picior de lemn. Pare a fi ceva mai sprinten pe partea de autofocus, dar nimic special, nimi care să fie încadrat la secțiunea wow.

LG G3 mizează pe un senzor de 13 Megapixeli cu OIS+, filmează la 2160p cu 30 fps, camera frontală are 2.1 Megapixeli.

2. iPhone 6;

iPhone-6 (8)

Se subînțelege că aici ar intra și iPhone 6 Plus din motive legate de implementarea aceluiași senzor. iPhone 6 este dovada că un senzor de calitate nu are nevoie de mulți megapixeli spre a oferi fotografii de calitate. Plus că interfața de-a dreptul simplistă nu-ți dă bătăi de cap la partea legată de setări.

iPhone 6 = 8 Megapixeli, filmează la 108-p + cameră frontală de 1.2 Megapixeli.

1. Samsung GALAXY Note 4;

Samsung-GALAXY-Note-4 (9)

Pe exact aceeași explicație de la iPhone 6, alături de GALAXY Note 4 pe prima poziție s-ar situa și Samsung GALAXY Note Edge

Samsung GALAXY Note 4 = nu mai ai nevoie de cameră foto și video prin excursii și concedii. Punct. Clipurile video m-au impresionat cel mai mai mult, mai tare și decât fotografiile făcute cu phabletul sud-coreean. Samsung a evoluat constant pe partea de fotografie, iar Note 4 l-aș considera un vârf de gamă, fără nicio urmă de îndoială.

Note 4 = cameră de 16 Megapixeli, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 3.7 Megapixeli.

Propunerile voastre?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.