Smartphone

Un trend ce a luat amploare în 2016 este cel al camerelor foto duale. Chiar dacă nu au o utilitate practică în viaţa de zi cu zi, tot mai mulţi producători lansează smartphone-uri cu acest sistem dual pentru că trebuie să aibă şi marketingul ceva de promovat (părere personală).

În teorie şi în unele cazuri chiar şi în practică, prin intermediul unui ansamblu de doi senzori se pot obţine următoarele avantaje:

  • Efectul Bokeh (efecte de adâncime);
  • Refocalizare după captură;
  • Fotografiere alb-negru;
  • Fotografiere wide-angle (unghi larg);
  • Zoom in fără a pierde mult din claritate.

Încă nu există telefonul care să încorporeze toate aceste beneficii, de aceea nu am putea recomanda vreunul în mod special.

Văzând că acest sistem dual este tot mai apreciat de utilizatori, producătorii mai mici au pornit o “cursă a înarmării” cu smartphone-uri ieftine şi foarte ieftine, dar care au cameră foto duală. Chiar dacă se încearcă timid un efect bokeh sau cel mult o refocalizare după captura foto, rezultatele cred că sunt mai mult decât mediocre (nu mă pot pronunţa 100% atât timp cât nu le-am testat).

Am căutat cele mai ieftine device-uri cu cameră foto duală, iar preţurile sunt luate de pe gearbest.com. Iată ce a ieşit:

5. Ulefone Gemini – 129.99 dolari (link de achiziţie);

Ulefone Gemini pare a fi cel mai potent dintre cele prezente în top, atât la capitolul hardware, cât şi la posibile rezultate cu sistemul camerei foto. Duetul este format dintr-un senzor clasic de 13 megapixeli + unul de 5 megapixeli care poate măsura adâncimea imaginii şi poate crea efecte tip bokeh. Ulefone Gemini are şi o construcţie metalică, corp unibody, design plăcut, Android 6.0 Marshmallow cu update promis la Android 7.0 Nougat şi câteva elemente hardware interesante: display de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD, 3 GB RAM, 32 GB spaţiu de stocare, conectivitate 4G, scanner de amprentă şi o baterie de 3250 mAh. Un procesor mai puternic cred că ar fi întregit peisajul.

4. Doogee Shot 1 – 119.99 dolari (link de achiziţie);

Producătorul chinez Doogee intră în acest top prin două device-uri. Primul dintre ele este Doogee Shot 1, un smartphone de buget destul de echilibrat şi cu o cameră foto duală formată dintr-un senzor Samsung S5K3L8 de 13 megapixeli + un senzor secundar de 8 megapixeli ce poate capta infomaţii legate de adâncimea imaginii. Din punct de vedere estetic nu impresionează, iar la capitolul hardware regăsim un ecran de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD, procesor quad-core MediaTek MT6737, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare, scanner de amprentă, baterie de 3300 mAh şi Android 6.0 Marshmallow pe partea software.

3. Bluboo Dual – 110.99 dolar (link de achiziţie);

Din punct de vedere hardware şi software Bluboo Dual este aproape identic cu modelul prezentat anterior: display de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD, procesor quad-core MediaTek MT6737, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare, scanner de amprentă, baterie de 3000 mAh şi Android 6.0 Marshmallow. Diferit avem ansamblul foto format dintr-un senzor Sony IMX135 de 13 megapixeli + unul secundar de 2 megapixeli, dar şi aşezarea acestora în stilul Huawei P9. Bluboo Dual pare a fi mai cel mai elegant smartphone prezent în acest top.

2. Oukitel U20 Plus – 93.99 dolari (link de achiziţie);

Cel mai bun raport calitate-preţ pare a fi oferit de Oukitel U20 Plus. Are aproximativ aceleaşi specificaţii cu Bluboo Dual şi Doogee Shot 1, design plăcut şi preţ cu 15 – 20% mai scăzut. Există o diferenţă în sistemul dual al camerei foto unde Oukitel U20 Plus utilizează un senzor Sony IMX135 de 13 megapixeli + un senzor secundar de 0.3 megapixeli care nu pare pregătit de prea multe lucruri. Restul specificaţiilor includ: ecran de 5.5 inci cu rezoluţie FullHD, procesor quad-core MediaTek MT6737, 2 GB RAM, 16 GB spaţiu de stocare, scanner de amprentă, baterie de 3300 mAh şi Android 6.0 Marshmallow

1. Doogee Shot 2 – 74.99 dolari (link de achiziţie).

Doogee Shot 2 există în 2 versiuni: 2 GB RAM + 16 GB spaţiu de stocare la preţ de  86.99 dolari şi 1 GB RAM + 8 GB RAM la 74.99 dolari. Versiunea mai slabă reprezintă în acest moment cel mai ieftin smartphone cu cameră foto duală (5 megapixeli + 5 megapixeli). Chiar dacă este cel mai modest din punct de vedere hardware ( display de 5.0 inci cu rezoluţie HD, procesor quad-core MediaTek MT6580, 1 GB RAM, 8 GB spaţiu de stocare, scanner de amprentă, conectivitate 3G şi baterie de 3360 mAh ), este singurul din top care vine preinstalat cu Android 7.0 Nougat (de menţionat că este şi cel mai proaspăt lansat).