Pe Gadget.ro aţi văzut în ultima perioadă numeroasă topuri privind cele mai bune smartphone-uri, cele mai bune tablete, cele mai bune combinaţii smartphone + tabletă, cele mai bune smartphone-uri cu 4G, cele mai bune tablete cu 3G şi multe alte topuri, dar de mult nu am mai realizat un top al celor mai slabe smartphone-uri existente în România. Aici nu mă refer la smartphone-uri ieftine dar bune în ceea ce priveşte raportul calitate-preţ, mă voi referi la acele smartphone-uri pe care nu le-aş recomanda nici celor mai aprigi duşmani, acele smartphone-uri pe care nu le-aş primi nici cadou.
V-am făcut curioşi? Haideţi să vedem ce a ieşit:
Locul 5: Motorola XT532
Acest smartphone a fost lansat în anul 2011 şi de atunci s-a devalorizat atât de mult din punct de vedere hardware, încât astăzi este unul dintre cele mai slabe telefoane cu Android existente pe piaţă (bine, acolo unde se mai găseşte în stocuri). Cu un display de 3.5 inci (320 x 480 pixeli) şi un procesor single-core de 800 MHz, Motorola XT532 rulează Android-ul 2.3.7 Gingerbread (de când nu am mai auzit de această versiune) în slow motion. În plus, ca şi design, telefonul este urâţel, semănând puţin cu răţusca cea urâtă în lumea smartphone-urilor entry-level.
Locul 4: Samsung Galaxy Y
Discutăm în continuare tot de un smartphone lansat în anul 2011, Samsung Galaxy Y S5360. Dacă în acea perioadă acest telefon era încadrat în zona entry-level şi se descurca onorabil în acea nişă, timpul a trecut peste el, iar astăzi este depăşit din toate punctele de vedere. Aplicaţiile din Google Play nu funcţionează mai deloc, iar acolo unde acestea reuşesc să răzbată, din păcate se mişcă deplorabil. Samsung Galaxy Y nu a fost un smartphone rău, însă nu se mai potriveşte actualei perioade.
Locul 3: LG Optimus L3
LG Optimus L3 E400 este din punctul meu de vedere cel mai urât smartphone ce a existat vreodată şi o să existe de acum încolo. Dacă în poze arată cât de cât ok, nu vă recomand să îl vedeţi în realitate. Este o chestie pătrăţoasă, dintr-un plastic odios, cu un display plin de culori şterse şi o cameră foto deplorabilă. Cred că LG Optimus L3 a fost creat de inginerii sud-coreeni la o beţie.
Locul 2: Alcatel One Touch 985D
Alcatel One Touch 985D este un telefon dual-sim şi atât. Deşi rulează sistemul de operare Android, acest smartphone este un fel de “aşa nu” în ceea ce priveşte design-ul, cât şi dotările hardware. Deşi a fost lansat la mijlocul anului 2012, Alcatel One Touch 985D prin procesorul de 650 MHz şi cei 256 MB memorie RAM nu se recomandă ca fiind un device atrăgător, ba chiar consider că la nivelul anului 2014 este o glumă proastă pe care o poţi face cuiva. Display-ul este unul dezastruos, iar touch-ul se mişcă deplorabil.
Deşi nu rulează Android ca sistem de operare (are un sistem propriu), cei de la Samsung încadrează acest telefon în categoria smartphone-urilor. Samsung Star 3 S5220 este un telefon lansat în anul 2012 şi era recomandat pieţelor emergente. Personal nu îl consider un smartphone veritabil, ci doar o încercare ieftină a sud-coreenilor de a scoate un produs de volum. Samsung Star 3 se mişcă oribil şi nu cred că există zi în care să îl poţi utiliza fără să îţi provoace o mulţime de nervi. Acest telefon nu îl recomand nimănui.
După cum probabil aţi observat, smartphone-urile prezente în top sunt destul de vechi, lansate în urmă cu 2-3 ani. Cu toate acestea, datorită preţurilor destul de scăzute pe care le au (200-250 lei la liber) acestea se află încă la comercializare pe multe site-uri de specialitate din România. Oameni buni, vă rugăm să scăpaţi mai repede de aceste epave, deoarece au apărut multe alte telefoane în aceeaşi categorie de preţ mult mai ok raportate la dotările hardware actuale.
Ce alte telefoane credeţi că se potriveau în acest top?