Sunt tot felul de funcții integrate în GALAXY S8 / S8 Plus sau Note8, iar de cele mai multe ori nici nu știi de faptul că sunt implementate de către compania sud-coreeană sau ți se par că nu te ajută în activitățile desfășurate. 

1. Butonul Acasă de la baza ecranului;

Pe Samsung GALAXY S8 și S8 Plus a dispărut tasta fizică centrală ce juca dublu rol: ieșire pe ecranul de start și cititor de amprentă. Senzorul de amprentă a migrat într-o poziție ușor incomodă, lângă camera principală. Samsung a găsit o soluție – un control aflat sub ecran, ce răspunde la o apăsare mai promptă. Avem o mică zonă de tip 3D Touch pe care o poți seta spre a funcționa precum un buton tactil.

Cum poți seta această funcție?

Setări / Afișare / Bară de navigare. Aici poți seta ca să funcționeze spre a bloca sau debloca ecranul, alegi nivelul de sensibilitate (să răspundă la o apăsare mai gentilă sau la una mai puternică). Este util când vrei să deblochezi telefonul și nu vrei să apeși butonul de pornire. Ar fi fost de efect dacă Samsung reușea fix în această zonă să aducă un cititor de amprentă.

2. Folder securizat;

Când ai anumite documente, fișiere, imagini sau materiale video pe care dorești să le protejezi suplimentar de privirile indiscrete, Samsung îți aduce o opțiune la îndemână numită Folder Securizat. Aș face pariu că sunt puține persoane ce folosesc funcția, deși mi se pare utilă și binevenită. O mișcare în acest sens aș spune că ar fi de bun augur și din partea concurenței.

Cu Folder Securizat activ nu mai poți schimba launcherul de pe smartphone. A trebuit să renunț la Google Now (apropo, am remarcat că până și compania americană a uitat de această aplicație).

 

3. Samsung Health;

Aș spune că nici nu mai ai nevoie de un accesoriu dedicat pentru fitness.  Te ajută să-ți monitorizezi activitățile de peste zi, somnul, stabilești obiective, te ajută să măsori pulsul sau nivelul de stres prin senzorul de lângă camera principală. Poți adăuga date legate de apă și hrană spre a avea un tablou cât mai exact (cei ce sunt pasionați de astfel de statistici). Aplicația aș spune că are nevoie de un redesign mai amplu și o reorganizare a statisticilor. Aș da exemplu pe Xiaomi sau pe cei de la Fitbit ce au o interfață mult mai bine organizată.

4. Customizare: Teme, icoane și Always-On Display;

Sunt destule persoane ce cumpără telefonul și nu intră mai adânc în setări spre a-l customiza după preferințele personale. Samsung are un engine destul de puternic, teme dedicate, Pictograme, dar și posibilitatea în a modifica AOD-ul (teme și aici).

Trebuie doar să intri în submeniul: Setări / Fundaluri și Teme. Sunt destul de multe teme gratuite, dar găsiți și variante cu plată – costurile sunt modice (de cele mai multe ori sub 1 dolar). Mai este și varianta apăsare prelungită pe ecran și astfel se activează customizarea ecranului de start (fundaluri și teme, widgeturi și setări ecran de pornire).

În setări ecran de pornire aveți opțiunea să aduceți toate aplicațiile pe ecranul de start, în stilul iOS / Emotion UI/ MIUI de la Xiaomi. Apășați prelung pe ecran / Setări Ecran de pornire / Aspect Ecran Acasă. Aici sunt două opțiuni: Ecran Acasă + Aplicații ( sertar cu aplicațiile și jocurile) sau Doar pe ecranul Acasă. De aici poți seta să ascunzi anumite aplicații, cele pe care nu le folosești și nu le poți dezinstala spre exemplu.

5. Car Mode (for GALAXY);

Este o aplicație pe care o găsiți în Galaxy Apps sau în Google Play. O văd utilă pentru cei ce-și doresc să aibă acces la smartphone în mașină, icoane mari pentru aplicații, control vocal etc. O alternativă este Android Auto, dar nu mi se pare a fi la fel de bine integrat cu telefoanele Samsung (nu-l găsiți în Google Play, ci sub formă de .apk pe site-urile dedicate).

Bixby a devenit ceva mai user friendly, acum când îl poți dezactiva. Își ia date din calendar, informații despre vreme, recomandări de aplicații, giphy-uri hazlii. Am scos partea de știri, acolo de cele mai multe ori sunt informații ce nu mă pasionează. În Contacts poți să faci o căutare prin apăsarea prelungă a tastei Bixby și comanda vocală Call X-ulescu. O să vedeți că funcționează neașteptat de precis.

Categorii: android

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.