Xiaomi a dorit să reliefeze avansul pe care l-a prins în Europa, CEE și România, iar într-un comunicat a prezentat datele unui studiu Canalys. Informații au fost prezentate pe aici. Pe de altă parte ies la iveală și datele GfK (considerate și cele mai corecte pentru piața românească, iar diferențele sunt vizibile). Totuși, să discutăm cu informațiile statistice în față.

Datele GfK au fost prezentate de către Connect Romania într-un articol dedicat.

Viziunea Canalys & Xiaomi asupra pieței de smartphone-uri din România în Q4 2020;

Sunt mutări de trupe importante dacă ne luăm după datele din tabel, o adevărată schimbare în obiceiurile de achiziție în materie de smartphone-uri. Apple cu o creștere spectaculoasă de 45% (ar putea fi pusă pe succesul repurtat de seria iPhone 12), Xiaomi cu o creștere ce-i aseamănă cu Făt-Frumos (în vremurile bune ale Huawei și nu înregistra valori similare). O altă supriză este intrarea OPPO în top, dar și scăderile generoase raportate la Samsung și Huawei.

Aici aș spune că avem de-a face cu o abordare conservatoare. Cred că Samsung este lider întradevăr cu peste 50% din piața de smartphone-uri, mi se pare că Huawei se menține nesperat de bine, dar au avut o sumă de oferte cu ocazia Black Friday și în întreg Q4 2020. Nu mi se pare o mare supriză că au rămas la peste 19% din piață. Poziția Apple mi se pare randată corect, iar Motorola în top 5 nu aș considera a fi o surpriză (cotă de sub 3%). Observați că aici avem un Xiaomi mai mic ca procente, iar OPPO nu-și face locul în top.

Piața românească de smartphone-uri este conservatoare și trecerea spre un brand se face în timp, cu marketing agresiv, cu prezență în retailul clasic + online etc. Connect a aflat și datele GfK pe întreg anul 2020:

  1. Samsung – 50.9%;
  2. Huawei – 23.7%;
  3. Apple – 11%;
  4. Xiaomi – 7.2%;
  5. Motorola – 2.7%.

Este clar că OPPO, Realme și Vivo dacă vor să fie în creștere, trebuie să tragă serios, iar Xiaomi să meargă pe linia de până acum. Pe de altă parte, ce ar fi ca valorile aduse de Canalys să fie și corecte 100%? (fie vorba între noi, puțin probabil).

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.