ASUS a lansat ROG Phone 3 și ROG Phone 3 Strix, urmează să fac un articol separat legat de Lenovo Legion Pro. Mai sunt alte unități concurente de la Xiaomi și ZTE / Nubia. Alte nume mari nu au intrat pe această pseudo-nișă și aici mă refer la Apple, Samsung, Huawei, LG, Sony, OPPO etc.
Trebuie să adaug și puțin context. Folosesc un laptop de gaming din 2015, este mai degrabă o stație ad-hoc (conectat la două monitoare și de puține ori îl iau de pe birou). Sunt deja al doilea model și merg pe o astfel de soluție pentru mobilitatea oferită la nevoie.
ASUS ROG Phone 3 – una dintre cele mai noi adiții în nișa smartphone-urilor de gaming;
Am ales un laptop de gaming pentru performanța oferită în jocuri, pentru că mă ajută când vreau să editez fotografii sau clipuri video, pentru faptul că se mișcă sprinten în orice sarcină i-aș trasa. Pentru că un laptop convențional nu m-ar ajuta când am nevoie de un plus de putere de procesare.
1. Smartphone-urile de gaming NU sunt cu mult mai performante față de flagship-urile cu preț similar. Un ASUS ROG Phone 3 și un Samsung GALAXY S20 / S20 Plus sau orice alt terminal cu procesor de top se vor comporta similar în orice joc, de la PUBG Mobile și până la Fortnite, Real Racing 3 și orice alt joc cu grafică complexă din universul Android.
2. Nu există conținut care să pună smartphone-urile de gaming în valoare. Să spui că uite mi-am cumpărat acest smartphone pentru că pot juca o sumă de titluri pe care altfel nu aș avea acces sau telefonul nu ar fi capabil să le randeze fără lag etc. Pur și simplu, nu ai niciun motiv real pentru care să alegi un astfel de terminal;
3. Modeste ca să nu spun direct mediocre la nivel de cameră foto și video. Se pune accentul pe display, pe sunet, pe specificațiile hardware și mai puțin pe camera foto și video. Nu cred că este cineva care cumpără un telefon de la 800 euro în sus care să nu pună preț în mod deosebit pe camera foto și video de pe smartphone, care să nu caute excelența în domeniu. Nu au OIS, nu au senzori de tip tele, nu au cine știe ce detalii în captura video etc;
4. Software dubios. Fiecare producător crede că știe cum trebuie să arate interfața, customizează tot felul de elemente și preiau chestii ce au funcționat pe notebook-urile de gaming etc. De multe ori uită să mai upgradeze firmware-ul, suportul software este aproape inexistent și portare de versiuni noi Android se face cu întârziere, nu mai zic și de unele bug-uri ce se lasă a fi rezolvate.
5. Prețuri mari. ASUS a dat lovitura cu ROG Phone 2, mă refer la modelul din China lansat în parteneriat cu Tencent. Costa 499 dolari. Pur și simplu, dacă ar avea un preț similar cu un mid-range superior (2000 – 2500 lei) aș spune că nișa s-ar format imediat. Mai ales că s-ar găsi mulți tineri dornici să vină cu un telefon diferit ca design, ar fi dispuși să facă o concesie spre a avea performanța în gaming.
Nubia Red Magic 5G – un telefon cu preț atractiv;
Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Ideea expus mai sus mi se pare destul de simplă. Nimeni nu este dornic să plătească mai mult pentru ceea ce primește oricum de la orice telefon premium Android și în suma respectivă nici nu și-ar dori să facă concesie la nivel de cameră foto și video, suport software etc.
Laptopurile de gaming s-au bucurat de succes pentru că vin cu ceva în plus față de laptopurile convenționale, sunt multiple scenarii în care un astfel de produs aduce plusvaloare.
Update: Să nu mă înțelegeți greșit, sunt conștient că există o micro-nișă pentru smartphone-urile de gaming. Doar că am încercat a prezenta câteva motive pentru care nu explodează încă acest segment din piață.