În articolul de față vreau să atrag atenția asupra câtorva aspecte la care consider că trebuie să fii atent atunci când alegi un televizor. Și cum suntem aproape de Black Friday 2024, am decis să avem și asta în titlu, mai ales fiindcă televizoarele sunt unele dintre cele mai căutate și cumpărate produse în această perioadă.

Vreau să specific de la bun început că acest material este susținut de LG, așadar voi face referire și voi exemplifica cu televizoare ale acestui producător acolo unde va fi cazul. Însă, sfaturile pe care le dau și lucrurile de care consider că trebuie să ții cont când alegi un televizor se aplică universal, să zic așa.

1. Montajul / Amplasarea

Sunt practic două moduri principale în care poți monta televizorul. Poate fi folosit standul / suportul / piciorul din pachet sau poți alege un suport de perete. În primul caz ai în cutia de retail tot ce este nevoie spre a putea amplasa televizorul pe o suprafața plană orizontală, însă cea de-a doua opțiune presupune, de cele mai multe ori, achiziția unui suport de perete compatibil. Iar în acest caz trebuie să ai grijă ce anume alegi. Sunt două criterii deosebit de importante care trebuie îndeplinite de suport:

a) Să fie compatibil în primul rând cu sistemul de prindere al televizorului. Sunt de cele mai multe ori standarde VESA, de tip 100 x 100, 200 x 200, 200 x 400 etc, unde cifrele semnifică distanța în milimetri dintre cele patru piulițe de prindere a suportului de pe spatele televizorului. Chiar și așa, mai toate suporturile de bună calitate vin cu o marjă destul de mare pentru prinderile de pe televizor, în sensul că partea ce se fixează pe spatele televizorului are câteva reglaje sau mai multe orificii de prindere.

b) Trebuie să poată susține o anumită greutate și să reziste până la anumite diagonale ale televizorului. Aceste date sunt destul de clar evidențiate de fiecare suport, iar tu trebuie să fii sigur că suportul pe care îl alegi pentru televizorul nou cumpărat suportă mai mult decât greutatea și diagonala TV-ului tău.

În cazul televizoarelor LG achiziționate de la parteneri autorizați, în România rulează o campanie foarte interesantă care presupune instalare gratuită. Iar aceasta include montaj pe suportul din cutie sau pe perete, dacă ai ales această opțiune. Nu doar că specialiștii LG vor monta corespunzător televizorul pe standul său sau pe perete, dar vor face și tot ce ține de configurarea inițială. Poți afla mai multe despre ce modele de televizoare LG se încadrează pentru instalare gratuită, precum și alte detalii ale campaniei de pe pagina dedicată.

2. Diagonala

La mine, de exemplu, aici aș spune că se aplică zicala de origine americană „Bigger is better!”. Glumesc într-o oarecare măsură, dar chiar aș sugera, în măsura posibilităților, să alegi un televizor cu diagonală cât mai mare, atât timp cât nu depășești recomandările. În esență, ecranul televizorului ar trebui să acopere circa 30 de grade din întreg câmpul vizual al celui care privește. De exemplu, am găsit pe această pagină care ar fi dimensiunea optimă pentru televizor în funcție de distanța de la care îl vei privi. Am compilat aceste cifre în tabelul de mai jos:

Diagonală TV (inch)Distanța optimă de vizionare (metri)
421.7
431.74
481.95
502.03
552.35
652.64
753.04
773.12
833.37
863.49

Acum, că am analizat datele de mai sus și după ce am măsurat distanța de vizionare din cazul meu, se pare că mă încadrez la un televizor de 77 – 83 inch. Așadar, am ales un pic greșit LG-ul meu de 65 inch…

3. Tipul ecranului / panoului

HDR 10 pe monitorul LG 29WP500-B

Aici, avem două tehnologii mari și late, cum s-ar spune. În fine, dacă am lua în considerare și panourile Micro-LED atunci ar fi trei, dar acest tip de ecran este foarte scump și foarte rar, așa că îl lăsăm deoparte. Așadar, avem clasicul LCD cu iluminare din spate LED și panoul OLED.

În primul caz, sunt mai multe tipuri de iluminare LED din spate, cu diode care emit lumină amplasate doar pe latura de jos, pe trei dintre laturi (jos și pe laterale) sau direct din spate. Ultima tehnologie este cea mai avansată, cea mai evoluată din segmentul LCD-urilor cu iluminare LED suplimentară și este cunoscută generic drept Mini-LED.

La LG, această tehnologie este denumită QNED și combină tehnologiile Quantum Dot și NanoCell. Practic, avem extrem de multe zone de iluminare poziționate direct în spatele panoului LCD, care permit atingerea unei luminozități maxime de-a dreptul uriașe, în majoritatea cazurilor. Totodată, tehnologia QNED este superioară celorlalte (NanoCell, de exemplu) prin faptul că luminozitatea imaginii poate fi mai bine controlată pe zone distincte, așadar introduce un contrast foarte înalt, deci poți avea un negru mai profund în aceeași scenă în care este și lumină puternică.

În concluzie, televizoarele cu ecrane Mini-LED, la LG cele QNED, reprezintă cea mai bună alegere dacă ai nevoie de o luminozitate maximă extrem de ridicată (în cazul în care vei viziona mult în timpul zilei, cu multă lumină ambientală în jur, de exemplu), fără a face mai deloc compromisuri în ceea ce privește calitatea imaginii. Văd potrivite televizoarele LG QNED în special pentru conținut precum sport, gaming și YouTube, printre altele.

Dar pentru niciun compromis în filme, în special, un televizor OLED este de neîntrecut. Iar LG, din poziția de lider al acestui segment pentru ultimii 11 ani consecutiv, are atât de multă experiență încât, din partea mea, nu cred că poate fi întrecut prea rapid.

Orice televizor LG OLED vine cu avantajele de necontestat ale panourilor cu diode organice. Vorbim despre un negru perfect, fiindcă fiecare pixel este reprezentat de o diodă în sine, care poate fi complet oprită, deci nu va mai emite deloc lumină și nici nu există iluminare din spate, prrecum la panourile LCD. Apoi, ai parte de un control absolut al fiecărei imagini, din nou datorită faptului că fiecare pixel este controlat individual. Asta aduce un contrast ideal, fără efecte de blooming sau alte artefacte ale imaginii, în timp ce culorile sunt foarte vivide. Din experiența mea de peste doi ani cu un televizor LG OLED G2, pot face nu doar o recomandare pentru televizoarele LG OLED, dar cumva trebuie să vin și cu un avertisment: odată ce ai experimentat pentru mai multe zile plăcerea de a viziona conținutul preferat pe un ecran OLED, extrem de dificil vei mai accepta altceva!

4. Sistemul de operare

Cu greu mai poți alege în ziua de azi un televizor non smart, așa că aici trebuie să fii atent la câteva aspecte. În primul rând, câte aplicații sunt disponibile a fi instalate pe sistemul de operare. Sunt sisteme care nu au suport, nu acceptă instalarea (cel puțin nu nativă) a anumitor aplicații și, în unele cazuri, este vorba chiar despre aplicații de streaming dintre cele mai cunoscute, cele mai utilizate. Apoi, poți face o scurtă cercetare (review-uri, teste) spre a afla dacă interfața este bine gândită, dacă permite o navigare facilă din telecomandă, ce fel de opțiuni de personalizare permite, cum rulează etc. Chiar dacă asta ar putea părea mai puțin important, din partea mea un sistem de operare slab optimizat și care nu a fost bine pus la punct poate genera o experiență de utilizare enervantă.

La LG, sistemul de operare webOS este deja pe piață de 10 ani, timp în care a cunoscut constant actualizări și a devenit din ce în ce mai bun. Mai mult, webOS primește update-uri constant, în cazul meu cam în fiecare lună sau la maxim două luni sunt notificat să actualizez sistemul de operare.

5. Telecomanda

Smart TV LG OLED evo G4 (OLED65G42LW) - review

Sunt convins că unii dintre voi veți spune că telecomanda nu reprezintă un criteriu pe baza căruia să decizi dacă vei cumpăra un anumit televizor. Dar, am testat multe, foarte multe televizoare de-a lungul timpului și când telecomanda nu a fost ce trebuie, multe dintre celelalte avantaje au căzut în plan secund. Asta pentru că telecomanda reprezintă „unealta” prin intermediul căreia controlezi televizorul, prin care parcurgi meniurile, sistemul de operare etc. Iar când acesteia îi lipsesc anumite butoane sau, din contră, când este aglomerată de prea multe butoane care mai sunt și ilogic amplasate, interacțiunea dintre tine și televizor este mai dificilă. Așadar, informează-te cât mai bine despre telecomandă. Vezi dacă, din punctul tău de vedere, așa cum știi că folosești televizorul, telecomanda pare ceea ce trebuie sau nu.

Multe dintre smart TV-urile LG care rulează webOS vin la pachet cu Magic Remote, adică cu o telecomandă care acționează ca un air mouse, în sensul că poți mișca un cursor pe ecran prin simpla manevrare prin aer a acestei telecomenzi. Din nou, dacă ai experimentat asta alături de un smart TV LG nu poți înțelege apoi de ce nu toate televizoarele vin alături de așa ceva…

Dacă ar fi să fac în final câteva recomandări de televizoare LG pe care să le urmărești de Black Friday 2024, atunci ar fi tocmai cele din gamele QNED și OLED. Sigur că acestea sunt cele din segmentul superior de preț, dar, cu oferta potrivită, ai putea ajunge să plătești mult mai puțin decât în mod normal și astfel să te alegi cu un televizor care să corespundă mai tuturor nevoilor, cerințelor și dorințelor tale.

Acest articol este susținut de LG.