Telefoane Mobile

Autonomia este un aspect la care ne uităm de fiecare dată când decidem să achiziţionăm un smartphone (cel puţin cei care cumpără un telefon şi pe alte considerente decât cel estetic). Un terminal care rezistă fără emoţii cel puţin 24 de ore este unul cu autonomie decentă.

În ultima perioadă au apărut numeroase smartphone-uri cu mii de mAh care cel puţin în teorie ar trebui să ofere ore bune de îndependenţă energetică pentru telefonul în cauză. Din păcate calitatea îndoielnică a acumulatorilor sau un firmware prost optimizat pot transforma teoria în utopie. Aceste probleme apar în special la device-urile chinezeşti produse de companii no name şi fără experienţă în domeniu.

Deşi industria acumulatorilor a evoluat destul de mult în ultima perioadă, există în continuare câteva mituri pe care utilizatorul de rând le tratează destul de serios. Unele sunt fără temei, altele parţial adevărate. În continuare vă vom prezenta un top 5 al celor mai răspândite mituri despre bateria unui smartphone.

5. Dacă laşi smartphone-ul la încărcat peste noapte îi strici bateria;

Acest mit este pe cât se poate de cunoscut, pe atât de neadevărat. Telefoanele actuale se numesc inteligente pentru că ele chiar sunt inteligente. În acest caz un smartphone ştie când bateria este încărcată complet, iar în acel moment opreşte furnizarea de curent electric către aceasta. În acel moment bateria nu mai este utilizată.

incarcare

4. Nu utiliza telefonul când este la încărcat;

Da, ştiu, este unul dintre cele mai tâmpite mituri. Totul a plecat de la o întâmplare din 2013 când o însoţitoare de zbor s-a electrocutat în timp ce încerca să utilizeze un iPhone 4 aflat la încărcat. Acest nefericit eveniment a avut loc datorită utilizării unui încărcător no name de foarte slabă calitate. Motivul electrocutării a fost încărcătorul, nu telefonul.

baterie

3. Încarcă smartphone-ul doar atunci când bateria este “moartă”;

Bateriile actuale Li-Ion nu suferă pierderi de memorie precum modelele anterioare şi pot fi încărcate de fiecare dată când aveţi nevoie.  Unele voci afirmă că este recomandat ca o dată pe lună să descarci bateria până aproape de 0 şi apoi să o încarci complet pentru a ajuta sistemul de operare să îşi calibreze ciclul complet de încărcare al bateriei. Bateriile Li-Ion sunt create să asigure cel puţin 80% din capacitatea de stocare pentru un număr foarte mare de cicluri de încărcare. Concluzia este că bateria se poate încărca de fiecare dată când aveti nevoie, nu când se închide smartphone-ul.

baterie 4

2. Încărcătoarele “aftermarket” pot distruge bateria;

Acest mit are un sâmbure de adevăr, însă nu afectează bateria. Smartphone-urile de astăzi calibrează energia electrică introdusă în baterie, iar cel mai pesimist scenariu este acela când încârcătorul nu aduce suficientă energie pe cât se aşteaptă telefonul şi astfel bateria se încarcă mai greu.  Sâmburele de adevăr despre încărcătoarele de proastă calitate este acela că există posibilitatea de a dăuna atât terminalului, cât şi utilizatorului (electrocutare sau foc).

baterie3

1. Aplicaţiile de tip task killer îmbunătăţesc autonomia;

Aceste aplicaţii nu ajută cu nimic la îmbunătăţirea autonomiei.  Sistemele de operare actuale (iOS, Android, Windows Phone) utilizează eficient resursele hardware ale device-urilor. Dacă are nevoie de mai mult RAM, sistemul de operare este capabil să închidă singur aplicaţiile inactive astfel încât să permit eliberarea de spaţiu. Aplicaţiile tip task killer opresc forţat aplicaţiile şi astfel închid procesul logic de alocare al resurselor pe care îl gândeşte sistemul de operare (nu prea este recomandat).Această oprire forţată nu are însă niciun efect asupra autonomiei. Dacă doriţi să câştigaţi timp, închideţi facilităţile oferite de smartphone ce sunt consumatoare de baterie: Wi-Fi, GPS, Bluetooth, internet mobil etc.

task

Bateriile actuale sunt protejate destul de bine şi nu sunt supuse la tratamente externe dăunătoare. Vă recomandăm utilizarea unor încărcatoare originale pentru garantarea unui ciclu de încărcare fără emoţii.

Sursa: Cheatsheet.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.