Putem găsi cel puțin 5 motive pentru care Android este mai bun față de iOS, iar introducerea în această discuție am făcut-o printr-un articol publicat aici.

iOS are punctele sale PRO și am încercat să le expun în materialul precedent. Acum a sosit rândul să disecăm ce avantaje are Android-ul (liderul autoritar ca market share pe sistem de operare mobile).

1. Diversitate;

POCO M3 de la Xiaomi sau cum arată democratizarea specificațiilor în 2021;

Ai o sumedenie de opțiuni, de la telefoane mobile de 5 – 600 lei și până la modele de peste 4 – 5000 lei. Poți alege și ce îți place mai mult ca interfața grafică: One UI-ul de la Samsung, MIUI de la Xiaomi, Emotion UI de la Huawei, Oxygen OS de la OnePlus etc.

Android-ul acoperă toată paleta de opțiuni cu putință, de la telefoane mobile cu baterii mari, smartphone-uri pliabile și până la modele cu zoom-uri tele și alte nebunii. Nu te plictisești în universul Android.

Da, în ultima perioadă și Apple a diversificat portofoliul de produse, iar prin iPhone SE 2020 a coborât mai puternic spre segmentul mid-range. Sunt curios dacă vor lansa un SE cu ecran de 6 inch, ar fi o armă solidă în fața smartphone-urilor Android, dar și față de iPhone-urile superioare.

2. Design;

Xiaomi Mi Mix – un telefon ce a impresionat prin design la timpul său;

Smartphone-urile ce rulează Android sunt mereu cu cel puțin 1 – 2 pași în fața iPhone-urilor. Indiferent cât ai fi de fan iPhone, nu ai cum să nu remarci că unele modele Android sunt mai interesante ca design. Plus că sunt tot felul de direcții pe care un producător Android le adoptă, Apple se mișcă mai greu și asta pentru că lansează câteva modele pe an.

Spre exemplu, să fi adus un Xiaomi Mi Mix lângă un iPhone 7. Primul ai fi spus că este un smartphone venit din viitor. Acum fie vorba între noi, nu știu cât de mult se pune prețul pe design în alegerea unui telefon mobil. Teoretic, bretonul agresiv de la Apple ar fi trebuit să fie un punct negativ, dar vânzările spun altceva.

3. Libertate mai mare la nivel de sistem de operare, customizare a interfeței etc;

Pixel 5 – telefon de dezvoltator de aplicații;

Pe Android ai o mai mare libertate dacă ești geek și vrei să modifici cât mai multe lucruri la nivel software. Pe iOS ești mai limitat. Au fost diverse funcții ce cu greu au fost aduse pe iOS (posibilitatea în a folosi altă tastatură față de cea venită default, widgeturile etc).

Plus că pe iOS este o oarecare monotonie, software-ul avansează încet și nu sunt schimbări majore în interfața grafică. Pe Android nu ai cum să te plictisești, iar dacă schimbi producătorul, ai alte opțiuni și elemente cu care să te obișnuiești.

4. Autonomie mai bună;

Huawei P30 Pro – un smartphone pe care-l recomand și în 2021;

Majoritatea iPhone-urilor pe care le-am testat oferă în cel mai bun caz autonomie de 1 zi, de dimineața până seara și au o oarecare predictibilitate. În universul Android poți alege un battery phone care să se ducă și spre 1.5 – 2 zile pe utilizare intensivă. Huawei avea smartphone-urile cu cea mai bună autonomie, în utilizarea reală.

Apple pune baterii mici în smartphone-urile sale, iar iOS-ul nu poate face minuni spre a prezerva energia stocată în acumulator.

5. Cameră mai bună pe tele și pe timp de noapte în smartphone-urile Android;

Huawei a inovat la nivel de cameră foto în universul Android;

Apple a recuperat mult la iPhone 11 față de ecartul existent la nivel de calitate a fotografiilor făcute cu smartphone-ul în comparația cu Android. Totuși, pe timp de noapte și pe zona de tele aș spune că unele modele Android impresionează. Nu este o distanță imensă, dar mi se par a fi ceva mai bune.

Înțeleg că majoritatea imaginilor aterizează în cel mai bun caz în social media, iar acolo cu un filtru poți obține ce îți dorești.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Aici găsiți cele 5 puncte PRO ale iOS vs Android.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.