TOP 5: Motive pentru care iOS este mai bun față de Android

28/02/2021

Am văzut discuția de aici și am zis că este cazul să pun și mai multe paie pe foc. Mai ales că dezbaterea Android vs iOS nu se va încheia prea curând. Oricum este bine că avem această discuție, în universul PC-urilor am putea spune că avem un singur jucător important la nivel software.

Sunt utilizator de Samsung GALAXY Note20 Ultra, iar un iPhone 12 Pro Max așteaptă a fi deschis din cutie. În 2020 am folosit Huawei P30 Pro / OnePlus 7T și iPhone 11 Pro. Nu spun că prin cele 5 motive mai de jos am găsit adevărul suprem și gata, închidem discuția pe acest subiect.

Fiecare dintre noi are dreptul la o opinie, opinie ce o poate argumenta prin experiența personală. Dacă îl faci pe unul sau altul drept oaie (că îi place iOS) sau sărac (că alege un smartphone Android ce are mai multe modele cu preț de sub 2 – 300 euro), mai bine stai în banca ta și schimbi site-ul pe care să-ți exprimi gândurile.

1. Magazin de aplicații mai bine pus la punct;

În App Store găsești mai puțin malware & aplicații dubioase față de Play Store-ul Android. 98% din malware-ul bancar a lovit pe Android (da, în contextul în care 80% din piață este acontată de către smartphone-urile cu sistem de operare powered by Google).

Întradevăr, Google a depus eforturi susținute în ultima perioadă. A scos aplicațiile suspecte, a încercat să schimbe pe ici, pe colo etc. Totuși, dacă te uiți prin marketul Android găsești o sumă de aplicații & jocuri dezvoltate cu un scop nu tocmai curat în minte.

Bineînțeles, dacă ești un utilizator cu ceva cunoștințe nu cazi în capcană. Pe de altă parte, am întâlnit numeroase cazuri în care am dat de telefoane Android cu aplicații ce afișau tot felul de bannere în continuu, probleme ce se rezolvau cu un hard reset și uneori nici măcar așa.

Apple face o verificare mai serioasă a aplicațiilor și jocurilor ce ajung în magazinul său. De aici și curățenia din magazin față de nebunia ce o întâlnești în Play Store.

2. Update-uri pe o perioadă mai lungă de timp;

Da. Știu, deja prevăd câteva comentarii în care să mi se amintească de decizia Samsung anunțată de curând – 4 ani de update-uri pentru produsele lansate din 2019 până în prezent. Pe iOS ai 6 ani dacă ne luăm după software-ul din prezent (iPhone 6s a primit iOS 14.4 și a fost lansat în 2015). Ce smartphone Android lansat în 2015 a primit Android 11?

O să mai vină argumentul: la ce te ajută să primești cel mai nou software pe un telefon lansat în urmă cu 4 – 5 ani că oricum nu îl vei ține mai mult de 1 – 2 ani?

O aiureală. Nu arunci un telefon după 1 – 2 ani ci îl vei da mai departe și de acolo s-ar putea să mai ajungă în altă parte etc. Dacă bateria se ține bine & sistemul de operare rulează fluent și este actualizat, nu văd care ar fi problema în a-l folosi.

Înțeleg de ce pe Android nu a fost grija asta față de user până acum. Majoritatea producătorilor și-au propus doar să vândă produse, nu să ofere și suport. Dacă ar fi prelungit viața smartphone-urilor mai vechi, nu ar fi făcut loc pentru cele noi. Doar că piața a evoluat, la nivel de specificații s-a atins o limită și sunt din ce în ce mai puțini cei ce se grăbesc să schimbe telefonul.

Apreciez ce face Samsung și sper să avem anunțuri similare și de la alte companii Android. Ar fi de dorit și o viteză mai mare în portarea versiunilor Android, nu să aștepti și 1 an de zile de la debut până când ajunge OTA și pe dispozitivul său.

3. Fluență superioară la nivel de sistem de operare & rulare de aplicații și jocuri;

Când am trecut de pe iPhone 11 Pro pe Samsung GALAXY Note20 Ultra a trebuit din start să instalez Nova Launcher și să aleg animațiile reduse la minim spre a avea senzația de viteză în rulare de pe iOS.

Apple este singura companie care își customizează partea hardware, dar în același timp se ocupă și de software. În situații similare sunt Huawei și Samsung, cu steluța legată de faptul că baza lor este dată de Android-ul dezvoltat de către Google.

Având hardware-ul & software-ul în aceeași ogradă ai un punct PRO față de Android unde fiecare producător are libertatea în a modifica interfața grafică, în a pune aplicații și servicii ce de multe ori le dublează pe cele din Android-ul standard etc.

4. Valoare mai bună la revânzare a dispozitivelor cu iOS față de Android;

Smartphone-urile cu iOS se vând mai bine față de Android, iar ca valoare nu scad în același ritm. Smartphone-urile Android premium pot începe anul pe la 4000 – 4500 lei și îl termină pe la 2500 – 3000 lei. Este clar că nu poți cere 2500 – 3000 lei pe ele în S-H și te duci pe la 1500 – 2000 lei. iOS-urile nu coboară așa de mult, Apple nu rupe prețul pentru dispozitivele sale în ritm cu ce se întâmplă pe Android. Plus că există un interes mai mare față de un iPhone în comparație cu un Android, chiar și unul vechi de 2 generații.

5. Setări de securitate a datelor la nivel superior;

Apple face bani din vânzarea de dispozitive, Google are alt model de business – profilarea utilizatorilor pentru vânzarea targetată de reclame. Din start, Apple își permite ceea ce Google nu va încerca niciodată să promoveze.

Deja este de notorietatea discuția purtată de către Apple & Facebook. În curând va fi implementată o opțiune prin care utilizatorul de iOS va fi întrebat dacă preferă să fie profilat sau nu de către rețeaua lui Zuckerberg prin înregistrarea comportamentului său. Aș spune că prevăd ce vor alege mulți. Mai multe detalii pe aici.

Google nu va adopta o politică similară, dar dacă vor fi obligați de UE sau alte instituții internaționale.

Sunt cel puțin 5 motive pentru care Android este mai bun față de iOS, dar le voi nota într-un articol separat.

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.