Canalys a compilat informații legate de piața de smartphone-uri dintr-o multitudine de țări pe lânga statistica oferită la nivel global.

Q3 2022 = 1 iulie – 30 septembrie 2022. 

Piața de smartphone-uri la nivel global în Q3 2022: 

Observați că în top 5 au intrat Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO și vivo. Samsung și Xiaomi au o scădere de 8% și stau ceva mai bine față de OPPO și vivo ce au coborât cu 22% și 20% în acest trimestru. Singura companie care se află pe plus este Apple cu o creștere de 8% generată și de debutul seriei iPhone 14 în septembrie.

Piața de smartphone-uri în România pe Q3 2022:

Pe primul loc se află Samsung cu aproape 50% din piață…, urmat de Xiaomi cu 17%, OPPO a ajuns pe locul al 3-lea și s-a menținut, deși a înregistrat o scădere apreciabilă – 25%, Apple și Motorola prind locurile 4 și 5. Cu o mențiune pentru Motorola, ce are o creștere de 90%, idem și pentru Smsung ce văd că a crescut în acest trimestru cu…, 92% față de aceeași perioadă din 2021. Nu am idee de unde au scos valoarea de 92% în plus pentru Samsung, din câte știu și în Q3 2021 s-au ținut bine. Știu că au fost ceva probleme cu sosirea navelor din China la un moment dat.

Piața de smartphone-uri în SUA pe Q3 2022: 

Se vede că este piața de acasă pentru Apple. Mai au puțin și se apropie de 60% din total smartphone-uri livrate, Samsung, Motorola și TCL se află în scădere, iar Google crește precum Făt-Frumos.

Piața de smartphone-uri din China în Q3 2022:

Observați ce bătălie aprigă se duce pentru cele 5 poziții. Apple este la mare căutare, creștere de 36%, iar ceilalți jucători sunt în scădere (vivo prinde locul 1, OPPO pe 2 etc). Cred că Honor are șanse mari să fie noul lider în 2023 pe piața chineză.

Piața de smartphone-uri din Germania în Q3 2022:

Uite că există o piață în care Apple nu este pe val. Samsung este lider în Germania și se află în procent de creștere. Mi se pare interesant că Google și HMD Global aka Nokia ajung în top 5. Google înregistrează o creștere de…, 281%. La polul opus se află Xiaomi ce nu a avut un trimestru așa bun pe această piață.

Piața de smartphone-uri din Franța în Q3 2022: 

Mai sus vedeți cum stau livrările de smartphone-uri în Franța. Mi se pare interesant ce diferențe sunt de la țară la țară. Distanța dintre Samsung și Xiaomi nu este așa mare, HONOR intră aici în top 5, iar OPPO are o scădere a livrările de 46%.

Piața de smartphone-uri din Spania în Q3 2022: 

Spania alege smartphone-urile Android, iar Apple nu prinde o poziție pe podium, chiar înregistrează și o scădere destul de serioasă. În rest, vânzări pe plus aduse de către Q3 2022 pentru Xiaomi, Samsung și TCL.

Piața de smartphone-uri din Italia în Q3 2022:

Sunt câteva asemănări cu statistica din România, pozițiile de la 1 – 4 coincid, pe 5 ajunge TCL, iar la noi în locul respectiv se află Motorola. Aici văd că TCL și-a crescut serios prezența, deși nu prea înțelege cu ce modele de smartphone-uri pentru că nu au cine știe ce produse în oferta comercială.

Piața de smartphone-uri din Ucraina în Q3 2022: 

Au făcut o statistică și pentru vecinul nostru ce se află într-o situația tragică. Observați că un jucător nou apare la orizont. Este vorba despre Transsion, un producător ce recent a adus câteva modele și la eMAG. Este tot o companie chineză, dar cele mai mari vânzări sunt generate în țările africane.

Piața de smartphone-uri din Rusia în Q3 2022:

Multe companii au ales să se retragă de piața din Rusia. Observați că Apple și Samsung nu ajung în top, iar topul în sine este format strict din companii chinezești. Transsion văd că are creștere de…, 1877%. Presupun că nu existau înainte pe piața rusească, iar smartphone-urile ieftine sunt la mare căutare în această țară.

Îi mulțumesc lui Ciprian pentru informațiile trimise! 

Sursa: Canalys.com

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.