TOP 5: Puncte PRO pentru Emotion UI 5.1

04/05/2017

Emotion UI este interfața dezvoltat de către Huawei pentru smartphone-urile sale. De-a lungul timpului a ieșit în evidență prin simplitatea în ce privește utilizarea, dar și prin faptul că a fost scalată să funcționeze bine atât pe telefoanele premium, cât și pe nișele mid-range sau low-cost.

Emotion UI 5.1 a debutat pe Huawei P10 și P10 Plus, telefoane lansate în cadrul unui eveniment ce a precedat MWC Barcelona 2017 de la sfârșit de februarie 2017. Interfața grafică este dezvoltată peste Android în iterația 7.0 Nougat. Compania chineză a investit mult în R&D spre a aduce o interfață cât mai user friendly, un UI care să atragă de la prima vedere, care să ofere viteză în orice aplicație sau joc.

httpvh://youtu.be/Ypg0cNzvTJA

  1. Viteză;

Am testat pe Huawei P10 și cred că avem de-a face cu una dintre cele mai fericite implementări, o îmbinare reușită între hardware și software. Este suficient să mergeți într-un shop și să-i faceți un scurt hands-on. Veți descoperi că tranzițiile sunt efectuate rapid, fără vreun pic de lag. Important este că această afirmație se păstrează și după ce instalezi aplicații și jocuri, nu simți că ar obosi.

Compania chineză a implementat un algoritm ce-i permite să rămân în acest mod pe o perioadă lungă de timp, resturile de aplicații ce îngreunează funcționarea în timp pe alte telefoane sunt îndepărtate în mod automat. Putem spune că face o realocare constantă a resurselor și o actualizare ce-i permite să rămână fresh.

  1. Interfață aerisită, bloatware inexistent;

Culorile pe care mizează Huawei în setările rapide sunt negru și albastrul marin, iar în setările propriu-zise se mizează pe alb. Avem culori plăcute ochiului, atractive pentru user. Interfața a fost organizată astfel încât să realizezi cât mai multe operații în 2 – 3 atingeri, fără a fi nevoie să accesezi cine știe câte sub-meniuri, utilizatorul să se piardă în detalii.

Setările sunt grupate pe capitole-cheie: Conectivitate ( Setări cartelă duală, Wi-Fi, Bluetooth, Date Mobile și Mai multe), Ecran și sunet ( Stil ecran de pornire, Afișare, Sunet, Notificări și bară de stare, Tastă de navigare), Securitate și conturi ( ID amprentă, Blocare ecran și Parole, Siguranță și confidențialitate, Asistență inteligență, Nu deranjați, Google, ID Huawei și Conturi), Aplicații, memorie și baterie ( Aplicații, Permisiuni, Memorie și stocare, Baterie, Aplicație geamănă), Setări avansate ( Dată și ora, Limbă și tastatură, Utilizatori, Mod simplu, Imprimare, Accesibilitate, Transmisii de date, Copie de rezervă și resetare), Actualizare sistem și Despre telefon.

Avem o structură logică, iar utilizatorul se familiarizează cu interfață după doar câteva minute de utilizare.

Huawei nu-și încarcă telefonul cu cine știe câte aplicații preinstalate, cu cine știe câte servicii pe care utilizatorul să nu le poată dezinstala. Avem aplicații specifice oricărui smartphone Android: Agendă, Busolă, Cameră foto, Ceas, Calculator, Copie de rezervă, Change IMSI, Calendar, Descărcări, E-mail, Fișiere, Galerie, Înregistrare sunet, Lanternă, Mesagerie, Muzică, Meteo, Note, Oglindă, Prezentări, Set unelte SIM, Setări, Telefon.

Se adaugă aplicațiile Google: Chioșc Play, Cărți Play, Chrome, Duo, Drive, Foi de calcul, Google Foto, Google Plus, Gmail, Hărți, Jocuri Play, Muzică Play, Magazin Play, Prezentări.

Huawei adaugă doar magazinul de teme, TripAdvisor și Todoist ce pot fi dezinstalate, Sănătate – pe partea de fitness, HiCare – suport în ce privește garanția, HiGame – magazin cu jocuri. Atât, restul și le adaugă clientul din Google Play, în funcție de preferințe.

  1. Multiple posibilități de customizare;

Interfața aerisită, dar cu multiple opțiuni de customizare. Poți organiza interfața ca toate aplicațiile și widgeturile să fie pe ecranul de start sau cu sertar de aplicații în stilul a ceea ce oferă Google pe Android-ul nativ. Controalele de tip touch buttons pot fi grupate după cum îți dorește utilizatorul, tasta fizică ce încorporează cititorul de amprentă primește și gesturi de tip Back, Ieșire pe ecranul de start etc.

Huawei a adus un magazin de teme pe smartphone-urile sale, iar posibilitățile sunt multiple. Sunt o sumedenie de opțiuni, pentru toată paleta de utilizatori ( de la cei mici ce-și doresc multă culoare, interfață colorată și până la cei ce-și doresc seriozitate, culori care să nu deranjeze etc).

Fac o mică paranteză și spun că la Huawei P10 mi-a plăcut mult cum funcționează cititorul de amprentă, adus sub display. Te obișnuiești rapid cu noua poziționare, dar mai ales cu viteza pe care o oferă în recunoașterea amprentei. Nu am mai întâlnit niciun smartphone care să aibă rată de recunoaștere de 100%, fără a fi nevoie să pun degetul de 2 ori spre a debloca display-ul. Au acordat atenție maximă acestui capitol.

  1. Manager telefon cu multiple opțiuni;

Compania chineză a implementat un manager pentru telefon, o aplicație care curăța fișierele din cache, ce permite clientului să optimizeze alocarea resurselor, aici vine și un antivirus la pachet cu o actualizare automată a bazei de date cu viruși, permite optimizarea performanței bateriei prin oprirea aplicațiilor remanente ( bluetooth pornit, dar neutilizat spre exemplu), curăță ecranul de blocare, gestionare a zonei de fixare, evaluare a traficului de date pe Wi-Fi sau 4G, posibilitatea de a selecta o listă de blocare pe mesaje și apeluri.

Apropo, antivirusul implementat a fost dezvoltat de către Huawei în colaboare cu Avast ( arhicunoscut și în țara noastră prin cei ce folosesc antivirus gratuit). Tot din manager telefon ai o privire completă asupra permisunilor date către diverse aplicații. Sunt organizate în funcție de datele la care au acces ( Calendar, Cameră foto, Locația, Microfonul, Persoane de contact, SMS).

Nu numai că vezi ce permisiuni ai dat către diverse aplicații, dar poți să le revoci accesul către respectivele permisiuni, pentru cei ce doresc un plus de control din acest punct de vedere. Adevărul este că până și unele teste de benchmark cer parcă acces la prea multe date de pe dispozitiv.

  1. Interfața camerei foto și video

Din ce am testat de-a lungul timpului, pot spune că Huawei a implementat cea mai logică aplicație pentru camera foto și video. Prin swipe de la stânga la dreapta ai acces la modurile de fotografie ( Foto, Monocrom, Videoclip, HDR, Panorama, Foto nocturnă, Pictură cu lumină, Filmare lentă etc), prin swipe de la dreapta spre stângă ai setările ( Rezoluție, Etichetă GPS etc).

La baza aplicațiie se află butonul de declanșare, acces rapid către galeria de imagini și butonul ce permite switch către camera video sau foto, după caz. În partea superioară sunt mai multe shortcuts ce permit reglarea LED-ului flash, deschiderea mai largă a diafragmei, modul de recunoaștere a personelor, posibilitatea de a selecta modul standard, culori vii sau culori discrete, captura cu mai multe filtre la o singură declanșare, acces către camera frontală sau principală.

Pur și simplu, te adaptezi imediat la ceea ce ți se oferă, fără a pierde timpul spre a descoperi cine știe ce opțiuni ascunse prin meniu.
Repet, gradul de atractivitate al Emotion UI este mărit și de faptul că interfața își păstrează viteza și pe telefoane din alte categorii de preț, nu doar pe flagship cum este cazul în ce am testat în ultimele săptămâni. De-a lungul timpului, Huawei a adus update de software spre noile iterații Android. Exemplu, mai zilele trecute și Huawei P9 Lite 2016 a trecut pe Android 7.0 Nougat.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.