Probabil vă întrebați de ce nu am scris un review pentru SSD-ul extern ADATA SE880 în versiunea de 1TB. Aș putea spune pentru că nu prea i-am găsit minusuri acestui gadget, așa că am decis că ar fi mai bine să marchez direct care sunt cele mai importante puncte pro ale acestui SSD, fără să mai facem o trecere clasică prin capitole de analiză. Vor fi și rezultate din teste de benchmark, vom vedea și ce temperaturi s-au atins în timpul exploatării și voi prezenta inclusiv două aplicații ADATA pe care le poți folosi împreună cu acest SSD. Însă, înainte de toate, haideți să parcurgem cele mai importante caracteristici.

Specificații SSD extern ADATA SE880 1TB

Date tehnice

SSD extern
ADATA SE880 1TB
InterfațăUSB 3.2 Gen2 x2 / USB 20Gbps
Viteze maximepână la 2.000 MB/s la citire secvențială
până la 2.000 MB/s la scriere secvențială
CompatibilitateWindows 8/8.1/10/11
Mac OS X 10.6 sau mai nou
Android 8.0 sau mai recent
Linux Kernel 2.6 sau mai nou
PlayStation 5
Xbox seriile X și S
Temperaturi funcționarede la 5 la 50 grade Celsius
Curent operareDC 5V / 900 mA
Materiale carcasăMetal și plastic
Dimensiuni64.8 x 35 x 12.25 mm
Greutate31 grame

1. Compact, ușor, excelent fabricat

SSD extern ADATA SE880 1TB

Orice ADATA SE880 vine într-o cutie din carton, în care SSD-ul este fixat și protejat într-un blister din plastic transparent. Sub acesta mai găsim un cablu cu două mufe USB-C, lung de circa 30 cm, un cablu USB-C la USB-A cu lungimea de aproximativ 20 cm și un ghid de pornire rapidă.

Când am văzut prima data cutia SSD-ului, am crezut că avem o copie la indigo a modelului ADATA SD810 1TB, pe care l-am testat cu mai bine de 5 luni înainte. Dar, atât dimensiunile, cât și greutatea, sunt în favoarea ADATA SE880 1TB, iar diferențele nu sunt tocmai de neglijat. Deși ambele SSD-uri au în mare parte aceeași formă, SE880 este extrem de micuț și de ușor. Practic, îl poți introduce în orice buzunar și aproape că vei uita că-l ai acolo.

Mai mult, tot ce este în acea nuanță de albastru intens, electric să-i spun, este realizat din aliaj metalic, care îi conferă SSD-ului o rigiditate structurală de invidiat. Capetele negre sunt din plastic, iar îmbinările cu metalul sunt foarte bine executate. De fapt, tot ce înseamnă finisări de detaliu sunt de cea mai bună calitate.

Lângă portul USB-C este și un LED de status, care se aprinde în aceeași nuanță de albastru. LED-ul nu poate fi observat decât când se aprinde.

2. Performanțe de top

Teste benchmark SSD ADATA SE880 1TB

Așa cum se poate observa din imaginea de mai sus, ADATA SE880 1TB poate urca la viteze de puțin peste 2.000 MB/s la citirea secvențială, ceea ce corespunde pe deplin cu cifrele din fișa tehnică. Este adevărat că la scrierea secvențială vitezele maxime nu le ating pe cele promise de producător, dar aici poate fi vorba și despre ceva limitări ale sistemului meu de test. Cert este că ADATA SE880 1TB copiază extrem, dar extrem de rapid orice tip de fișiere, atât timp cât dispozitivele la care este SSD-ul este conectat dispun de porturi care să suporte viteze de transfer de 20 Gbps. Astfel de porturi sunt cele USB 3.2 Gen2 x2, care mai recent sunt cunoscute și drept USB 20Gbps.

Aparte de CrystalDiskMark 8, ale cărui rezultate sunt cele din imaginea de mai sus, am mai rulat alte trei teste, care au scos la iveală cifrele din capturile de ecran de mai jos:

Este evident că ADATA SE880 1TB reprezintă un partener de nădejde pentru cei care au nevoie de unele dintre cele mai ridicate viteze de transfer și care pun preț pe portabilitate.

3. Bun management termic

Temperaturi SSD ADATA SE880 1TB

Vedem din captura de ecran de mai sus, preluată din HWMonitor de la CPU-ID, că ADATA SE880 1TB a atins o temperatură maximă internă de 65 de grade Celsius. Chiar dacă producătorul anunță că temperatura maximă de operare este de 60 grade Celsius, eu nu am remarcat nicio scădere de performanță nici după mai bine de 20 de minute în care am ținut SSD-ul sub sarcină continuă de 100%. Abia atunci s-au atins cele 65 de grade Celsius, după 10 – 12 minute de stres maxim ADATA SE880 1TB nu trecuse de 61 – 62 grade Celsius. Repet, nici după mai bine de 20 de minute de test ținut la 100% sarcină, vitezele maxime nu au avut de suferit.

ADATA SE880 1TB se încălzește destul de tare la exterior, dar asta nu reprezintă un minus, din partea mea. Ba din contră, carcasa metalică acționează ca un radiator care preia căldura de pe componentele interne, pe care o distribuie apoi spre exterior. Sigur că inițial poți crede că este ceva în neregulă cu acest comportament, însă apoi vei realiza că este mai bine așa decât să ai un SSD „izolat”, care să țină căldura bine „închisă” sub carcasă.

4. Compatibilitate extinsă

SSD extern ADATA SE880 1TB

Aici nu mă refer doar la sistemele de operare care sunt suportate nativ de SSD, fără să fie nevoie de a instala anumite drivere, deși acestea sunt foarte bine acoperite, așa cum le-am enumerat în tabelul cu specificații de la începutul articolului. Vreau să subliniez că ADATA SE880 1TB este compatibil și cu consolele PlayStation 5 și Xbox, fiind acoperite aici atât cele din seria X, cât și cele din seria S. Sincer, cu greu îmi pot imagina ce tip de utilizatori ar putea avea nevoie de un suport mai extins de atât.

5. Aplicații ADATA folositoare

Producătorul taiwanez pune la dispoziția utilizatorilor de ADATA SE880 1TB mai multe aplicații care vin cu diferite opțiuni suplimentare de control. Pe site-ul oficial ADATA sunt trei astfel de programe pe care le poți folosi alături de orice model SE880, însă eu am instalat doar două dintre ele. Cel de-al treilea, anume ADATA SSD Migration Tool, oricum este integrat în ADATA SSD Toolbox. Deci, dacă îl ai pe acesta nu mai are rost să-l descarci și pe cel care îți permite clonarea, această opțiune fiind inclusă în SSD Toolbox.

Capturi de ecran din ADATA SSD Toolbox cu SSD-ul extern ADATA SE880 1TB:

Așa cum se poate vedea din imaginile de mai sus, ADATA SSD Toolbox propune o interfață plăcută, simplu de parcurs și de înțeles, dar care aduce multiple opțiuni folositoare. Ai parte de diagnosticare, de ștergere de securitate care odată rulată nu va mai permite recuperarea niciunei date care a fost anterior stocată (util dacă vrei să vinzi / oferi SSD-ul altcuiva), poți face update de firmware SSD-ului, poți rula un utilitar de optimizare precum și altele.

Cea de-a doua aplicație care merită instalată dacă ai un ADATA SE880 este ADATA Backup ToGo. Practic, un utilitar care permite gestionarea și chiar automatizarea unor backup-uri pe acest SSD. Opțiunile sunt extinse și după ce setezi totul după preferințe și nevoi consider că ADATA Backup ToGo reprezintă un companion de luat în calcul spre a avea anumite date în siguranță, practic dublate pe ADATA SE880.

Capturi de ecran din aplicația ADATA Backup ToGo cu ADATA SE880 1TB:

Preț și concluzii

SSD extern ADATA SE880 1TB420 lei pe PCGarage.ro, respectiv 452 lei pe eMAG.ro (prețuri valabile la data publicării acestui articol).

Din partea mea, având în vedere punctele pro de mai sus, la care se adaugă un preț cel puțin corect raportat la tot ce primești, la capacitate și la garanția de 5 ani oferită de producător, ADATA SE880 1TB reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni din segment. Nu mai repet toate plusurile, dar ideea este că dacă ai nevoie de un SSD atât de compact, de ușor și de performant, atunci merită să-i acorzi o șansă acestui model.

Acest articol este susținut de ADATA.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.