Testez Samsung GALAXY S8 Plus prin programul Orange Smartphone Tester, iar recenzia propriu-zisă a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Aștept să-mi ajungă noile instrumente. L-am transformat în telefonul de zi cu zi, iar câteva puncte PRO și CONTRA am prins în articolul de față. 

La 3900 lei, GALAXY S8 Plus trebuie să se comporte ireproșabil, iar pretențiile trebuie să le menținem sus, din toate punctele de vedere. Este un flagship scump și ca să-și merite suma investită, trebuie să livreze peste concurența sa directă.

A. PRO

1. Designul;

Majoritatea prietenilor au rămas impresionați de la bun început de modul în care arată duetul format de GALAXY S8 și GALAXY S8 Plus. Ambele telefoane atrag prin raportul display / corp de 84%, prin display-ul ce se întinde cu adevărat spre margini. Sunt diferite față de ceea ce primi de la concurența directă.

GALAXY S8 Plus = elegant, compact pentru diagonala display-ului de 6.2 inch, efect wow adus de display-ul curbat și rotunjit în cele 4 colțuri.

2. Display-ul;

Ecranul joacă un rol capital în ce privește interacțiunea cu un smartphone. În cazul de față, pot spune din start că GALAXY S8 Plus folosește cel mai reușit display din industrie. Ca luminozitate trece de 1000 nits, îți aduce overboost când ești în mediul extern sub acțiunea razelor de soare. Niciun alt smartphone nu se vede mai bine în condiții de lumină puternică. Culorile sunt plăcute, fără a fi suprasaturate, iar panelul Super AMOLED contribuie și la un consum de energie redus. Sunt destule setări pentru calibrarea ecranului după bunul plac, iar Samsung a introdus și un filtru pentru lumina albastră.

3. Camera foto și video;

S7 și S7 Edge au fost benchmark-ul din 2016 la acest capitol, iar S8 și S8 Plus preiau ștafeta cu succes. Nu avem o cameră duală și a fi tentat să spui că Samsung a adus fix același senzor din 2016, dar rezultatele sunt îmbunătățite, atât în low-light, cât și în clipurile video. Noul ansamblu hardware pe 10nm aduce resurse mai mari de postprocesare, analiză etc și se vede asta în rezultatele oferite. Aveți aici un comparativ, S7 vs S8 Plus.

4. Performanțe + software optimizat;

Versiunea de Europa a lui GALAXY S8 Plus integrează procesorul Exynos 8895 Octa cu 4 x 2.3 GHz și 4 x 1.7 GHz, 4 GB memorie RAM, 64 GB spațiu de stocare. Nu doar că iese în față pe partea de teste de benchmark, dar îl simți în utilizarea de zi cu zi că oferă multă putere de procesare. Nu are pic de lag, se descurcă excelent și pe partea de multitasking.

Samsung a învățat din feedback-ul primit, iar S8 Plus aș spune că are bloatware inexistent, iar interfața în sine a evoluat mult, aerisită și ușor de parcurs, customizabilă în detaliu.

5. Altele;

Am grupat mai multe elemente:

  • certificarea IP68 și rezistența la contactul cu apa și praful, nu ai de ce să te temi dacă S8 sau S8 Plus cad într-o piscină etc – ai scăpat de o grijă;
  • încărcare wireless pe ambele standarde: WPC și PMA;
  • o grămadă de senzori integrați: accelerometru, barometru, senzor pentru amprente, senzor geomagnetic, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, senzor pentru lumina RGB, senzor pentru iris, senzor pentru presiune, senzor de proximitate,;
  • bluetooth 5.0;
  • localizare prin GPS, Galileo, GLONASS și Beidou;
  • LTE Cat 16 cu viteze de până la 1 Gbps.

B. CONTRA

1. Calitatea construcției;

Ok. Trebuie să explic. GALAXY S8 și S8 Plus nu sunt construite slab, arată bine și materialele sunt destul de ok, aceeași concluzie și pentru atenția la detalii + finisare. Totuși, la aproape 4000 de lei aș spune că mă așteptam la mai mult. Compar și cu GALAXY S7 – calitatea aliajul metalic este mai slabă și nu înțeleg de ce au trebuit să-i aducă un polish ce amintește de plasticul ce se exfolia de pe GALAXY S4. Cea mai mare critică o aduc la îmbinarea dintre spatele din sticlă, cadrul metalic și display-ul curbat de 5.8 sau 6.2 inch. Aici era loc de mai bine, o fantă îngustă parcă se vede pe acolo și la o cădere accidentală, aș spune că se pierde rezistența la contactul cu apa și praful.

Era loc de mai bine la acest capitol. S-ar putea să fiu prea critic, dar la un telefon premium cu preț mare și clientul trebuie să judece aspru.

2. Grip-ul inexistent;

Pentru comparativul ce îl pregătesc între S8 și S7 am îndepărtat foliile de protecție și husa din piele de pe S7. Grip-ul este decent. Am comparat direct cu S8 și S8 Plus și îmi dau seama că avem un mic săpun la purtător. Utilizatorul are o soluție la îndemână, husele dedicate. Eu așa am făcut la S7 și cred că Samsung o să aducă accesorii de calitate.

Totuși, cei ce-și doresc să folosească telefonul fără o husă, trebuie să-l utilizeze cu grijă – mai ales că avem telefoane cu ecran mare, telefoane cu ecran curbat. Incidența spargerii display-ului va fi peste ceea ce întâlnim la S7 Edge ( apropo, intrați pe Olx și căutați S7 Edge ecran spart și după aceea orice alt smartphone ce vă vine în minte, veți descoperi ce ecart există din acest punct de vedere între Samsung și competiția directă, ecran curbat spart = preț mare de reparație).

S8 Plus este alunecos, adună amprentele rapid pe față și spate și ele contribuie la senzația că-ți scapă din mână la o utilizare ușor neglijentă.

3. Poziționarea senzorului pentru amprentă;

Senzorul de amprentă pleacă de sub display spre spatele smartphone-ului, dar nu sub camera de 12 Megapixeli ci lângă senzorul principal. Am crezut că am nevoie de un timp de acomodare, dar nici după câteva zile bune nu am reușit să mă adaptez. Pur și simplu, o poziționare nefericită. Plus că atunci când vrei cu o singură mână să ajungi pe spate, degetul trebuie ușor îndoit și în momentul ăla riști să nu-l ții cum trebuie în mână și să scape.

Soluția de a integra senzorul de amprentă în display = genială, aștept asta la GALAXY S9 (replic am preluat-o de la un amic de pe Facebook).

4. Bixby;

Samsung lansează un asistent vocal pe GALAXY S9. Stați puțin, încă nu este activ și cel mai probabil, niciodată nu va primi suport pentru limba română. O să fac articol dedicat în care o să-mi exprim opinia față de asistentul vocal, indiferent că vorbim de software dezvoltat de Google, Amazon sau Samsung.  Este de-a dreptul inutil să încarci smartphone-ul cu așa ceva. Mai nimeni nu vorbește, cu ghilimelele de rigoare, cu smartphone-ul. Când căutăm informație, suntem obișnuiți să ne folosim mâinile și nu vocea și nu cine știe ce software ce nu va înțelege ce ne dorim cu adevărat.

5. Nu excelează la capitolul Audio; 

Nu are DAC dedicat, nu are sistem cu două difuzoare externe. Samsung nu a dat cine știe ce atenție la acest capitol, pe niciunul dintre smartphone-urile sale de top. Precum la punctul 1 de la CONTRA, a nu se înțelege că este prost, dar nu excelează. Difuzorul extern poziționat în lateral ajunge a fi acoperit de către mână în modul landscape, mai ales că acum telefonul este mai subțire și mai lung. Când vrei să vizionezi un material video sau ești într-un joc, ai multe situații în care nu mai auzi nimic. Căștile AKG sunt prea metalice pentru gustul meu, bass-ul aproape că lipsește. Mă așteptam la altceva.

Îi înțeleg pe ingineri Samsung, lumea nu caută excelență audio. Dovada că HTC 10 nu are cine știe ce vânzări.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.