Mai mult de nevoie în ultimele zile am stat departe de site. Cred că a fost prima lansare de a seriei S de la Samsung despre care nu am putut să scriu, să aduc impresiile mele etc.

O să am ocazia să le testez pe fiecare în parte. Am decis că ar fi cazul să-l disecăm suplimentar pe GALAXY Z Flip. Este al doilea smartphone pliabil al sud-coreenilor și cel ce s-ar putea să se bucure de oarece succes și în România (prețul mai așezat față de GALAXY Fold ar fi un prim motiv).

PRO

1. Dimensiuni compacte;

Pliat atinge 87.4 x 73.6 x 17.3 mm și cu ecranul întins se oprește la 167.3 x 73.6 x 7.2 mm. Este cel mai compact smartphone cu ecran de 6.7 inch. Nu cred că va fi lansat un alt telefon mobil pe această diagonală care să fie la fel de ușor de strecurat în buzunar sau poșetă.

2. Hardware de top;

Motorola RAZR are un chipset mid-range și preț în linie cu GALAXY Z Flip. Aș spune că eventualele sale vânzări au fost anulate din start de către sud-coreean. Asta pentru că îi este superior la mai toate capitolele.

Nu are cel mai nou chipset de la Qualcomm, dar Snapdragon 855+ pe 7nm, Adreno 640 GPU, 8 GB RAM și stocarea UFS 3.0 de 256 GB îl ajută să ruleze orice aplicație sau joc fără absolut nicio problemă. RAZR stă prost în ce privește bateria – 2510 mAh vs 3300 mAh (este ajutat de faptul că are un ecran secundar mai mare față de GALAXY Z Flip ce are un display secundar minion gândit spre a ajuta strict pe partea de sefie-uri).

3. Design;

Aici este cu dus și întors. Am impresia că Samsung a făcut o alegere, iar Z Flip vizează publicul feminin. Fetele pun preț pe design și aleg instinctual, nu sunt așa pasionate de hardware, camera să fie cât mai bună.

Gama de culori și cum arată Z Flip pliat, modul de trecere din pliat în întins etc s-ar putea să fie elemente suficiente spre a-l transforma într-o nouă fiță, cu ghilimelele de rigoare. Aș spune că Sammy și-a făcut temele în mod corect. Nu știu cât de vizată se simte cealaltă jumătate a spectrului. Mă rog, pentru noi s-a lansat seria S20. :)

Apropo și dacă ne uităm la paleta de culori, Mirror Black, Mirror Purple, Mirror Gold, ne dăm seama pe cine vor să transforme în client al noului dispozitiv.

4. Ecran mare;

RAZR are 6.2 inch, GALAXY Z Flip urcă direct la 6.7 inch. Când îl ai în formatul întins aproape că nu realizezi că ai parte de un smartphone pliabil.

5. Balama durabilă & Software adaptat

Avem o formă nouă de smartphone, iar Samsung a venit cu un software adaptat ce pune în valoare capacitățile noului dispozitiv. Tehnologia validată în domeniul laptopurilor a fost adusă pe un smartphone pliabil (știți că Samsung este în continuare și producător de laptopuri, doar că disponibilitatea este restrânsă).

CONTRA

1. Construit din sticlă, prima sticlă care se pliază

Așa se afirmă în comunicatul de lansare.

Comentariile mele le consider a fi de prisos.

2. Camera foto fără senzor tele;

12 Megapixeli cu f/1.8 și OIS + 12 Megapixeli de tip ultrawide. Cred că fetele ar fi avut un motiv în plus dacă Samsung ar fi adăugat senzorul de 64 Megapixeli de tip tele de pe GALAXY S20. Le-ar fi ajutat să obțină fotografii mai bune de tip portret pentru story-urile de pe Instagram sau Facebook.

3. Telefon de peste 1400 euro cu încărcare rapidă la 15W…, în 2020

Cred că era loc de o încărcare la 25W, măcar pe un telefon cu valențe premium cum se dorește a fi Z Flip.

4. Conectivitate mai slabă față de seria S10;

Samsung Galaxy Z Flip

Îmi este clar că nu sunt aspecte cu adevărat majore, dar parcă strică peisajul. GALAXY S10 urcă la 2000 Mbps, Z Flip se oprește la 1000 Mbps în 4G (știu că în realitate nu se ating valori care să-l pună în dificultate…), lipsă Wi-Fi ax (credeam că Samsung dorește să promoveze noul standard).

5. Preț

Îmi lasă impresia că este parcă prea scump față de ceea ce oferă. Cum am tot subliniat pe aici, caută un anumit public, de aici și lipsa de interes în a integra cel mai nou hardware.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.