Samsung a lansat o nouă generație de smartphone-uri și câteva elemente s-ar putea să le vedem adoptate de către compania sud-coreeană pentru întreaga gamă de produse, iar alte companii s-ar putea să meargă în o linie similară.
1. Ecranul curbat este părăsit fix de către compania ce l-a adus în piață;
Primul smartphone cu ecran curbat pe o latură a fost Samsung GALAXY Note Edge (2014). Au urmat GALAXY S6 Edge / S6 Edge Plus etc. Încetul cu încetul, majoritate smartphone-urilor Android au trecut pe un ecran curbat în ambele laturi. S21 / S21 Ultra au adus un ecran convențional, doar GALAXY S21 Ultra mai dispune de un panel curbat pe 2 laturi.
Adevărul este că un ecran curbat nu aduce cine știe ce beneficii, doar un design mai plăcut. Nu-i poți pune o folie de protecție care să acopere întregul display, îl poți lovi relativ ușor pe una din laterale și este scump de înlocuit, simți că telefonul alunecă din mână / grip modest.
2. Slotul pentru microSD tras pe linie moartă;
Un alt element ce dispare de pe smartphone-urile premium ale Samsung. Mă rog, nu prea mai sunt alte modele de smartphone-uri cu slot pentru microSD în 2021, Huawei a încercat ceva cu un slot pentru carduri proprietare de dimensiuni mai compacte etc. Ar fi fost excelent dacă mutarea Samsung venea la pachet cu 256 GB stocare, în contextul în care Google Foto nu va mai oferi stocare nelimitată de la mijlocul lui 2021 pentru fotografiile la calitate înaltă și clipurile în rezoluție de până la 1080p.
Nu este primul și nici ultimul element ce dispare de pe smartphone-uri. Așa a fost cazul și cu jack-ul de 3.5 mm, capacul spate ce oferă acces la baterie etc.
3. Ecranul FHD+ cu rată de refresh ridicată este noul standard în industrie;
S21 și S21 Ultra au ecran de 6.2 și 6.7 inch cu rezoluție FHD+ și rată de refresh la 120Hz. S21 Ultra a rămas cu un panel QHD+. Mi se pare un alt semn că rezoluția mare pe un smartphone este cumva inutilă, iar utilizatorul mai degrabă își dorește FHD+ cu luminozitate ridicată și rată de refresh mare pentru jocurile și aplicațiile favorite.
Pe de altă parte, QHD+ cu rată de refresh la 120Hz ar fi dus la o autonomie cu adevărat modestă. La un moment dat mă așteptam ca politica Sony de a trece pe un panel 4K va fi adoptată și de ceilalți, dar repet, autonomia și aplicațiile & jocurile compatibile inexistente au făcut producători de smartphone-uri Android să spună pas. Nimeni nu ar fi cumpărat un telefon pentru că are panel 4K și autonomie de 2 – 3 ore în mod real pe o astfel de rezoluție.
4. Fără încărcător și accesorii în pachetul de retail;
Sincer, nu mă așteptam ca Samsung să adopte o linie a la Apple atât de rapid și pentru întreaga gamă de telefoane mobile, așa cum au anunțat în urmă cu câteva zile. Se flutură partea eco etc. Este doar o reducere a costurilor pentru producător și nimic mai mult. Dacă o companie ce produce smartphone-uri Android chiar își dorește să salveze planeta, ar putea să ajute printr-un program de buy-back care să fie cu adevărat atractiv pentru client (smartphone-urile ar trebui să conțină tot felul de piese reutilizabile, chiar și după o perioadă mai lungă în care ajunge a fi folosit în regim intensiv). Ar putea să salveze planeta și prin mai puține modele lansate anual pe piață etc.
Pe de altă parte, la Samsung dacă ai folosit un model mai vechi, poți rămâne pe același încărcător. Au rămas la 25W, nu au făcut pasul spre încărcare cu adevărat rapidă.
5. Plasticul revine în forță, iar sticla dispare încetul cu încetul de pe spatele smartphone-urilor;
Era o vreme când mai toate smartphone-urile erau fabricate din plastic în partea spate, a venit HTC cu One M7 și metalul a devenit alegerea multora. Samsung a preferat de la plastic în cazul lui S5 / Note 4 să treacă direct pe sticlă și așa au ținut-o până la S21 / S21 Plus ce vin cu glasstic (adevărul este că nu lasă impresia de ieftin, este plăcut la atingere, mat și nu adună amprentele). Adevărul este că nu prea contează din ce este fabricat spatele, că oricum ajungi a folosi o husă de protecție.
Sunt curios în ce direcție se va duce Apple din acest punct de vedere (păstrează sticla sau trec pe plastic, precum rivalul sud-coreean).
Putem extinde discuția, iar rubrica de comentarii vă stă la dispoziție.