Piața de smartphone-uri a crescut spectaculos în urmă cu 10 ani. Într-un articol cu statistică IDC se vorbea despre 712 milioane unități – 45.5% din totalul de telefoane mobile comercializate global.

Samsung era pe primul loc cu 29%, urmat de Apple cu 21.8%, iar Nokia se află pe locul al 3-lea cu 17.9%. Huawei și ZTE intrau pentru prima dată printre companiile de top. Mai multe informații găsiți pe aici.

Am ales 5 smartphone-uri ce consider că au jucat un rol important în urmă cu 1 deceniu, iar lista este formată din două modele Samsung, un iPhone, două modele Nokia și un LG din seria Nexus.

5. Nokia 808 PureView;

A fost un camera phone trădat de către software. Camera sa avea 41 Megapixeli cu f/2.4, optică Carl Zeiss și flash Xenon. Filma la 1080p cu 30 fps și dispunea de zoom digital 4x.

Din păcate, Nokia a ales să-l aducă cu software-ul Belle OS (o glumă vs iOS sau Android, chiar și față de Windows Phone).

Câteva fotografii făcute cu Nokia 808 PureView găsiți în galeria atașată:

Nu a avut cine știe ce succes comercial, dar senzorul său de 41 Megapixeli era înaintea vremurilor și a arătat o direcție ce s-a concretizat 5 – 6 ani mai târziu – senzori cu mulți megapixeli pe smartphone-urile de top. Flash-ul Xenon testat pe Nokia 808 PureView nu primit un rival pe măsură de la concurență, nici la 10 ani distanță.

4. LG Nexus 4;

A fost telefonul meu de bază pentru 1.5 – 2 ani. Era un telefon ce impresiona vizual – sticlă pe față și spate. Avea suport software direct de la Google, încărcare wireless și funcționa brici în orice aplicație sau joc. Nu avea cine știe ce performanțe la nivel de cameră foto și video, dar era cumpărat în special de către cei interesați de un raport preț / specificații atractiv, dar mai ales de suportul Google. Seria Nexus era concepută pentru dezvoltatori de aplicații.

3. Nokia Lumia 920;

Microsoft avea planuri mari pe segmentul smartphone-uri, iar achiziția Nokia tocmai ce fusese anunțată. Nokia Lumia 920 dorea să rivalizeze cu iPhone 5 și smartphone-urile premium cu Android în genul Galaxy SIII.

Avea o cameră de 8 Megapixeli cu OIS, încărcare wireless, display cu rezoluție HD și cel mai bun hardware din momentul respectiv. Era și el trădat cumva de software, în sensul în care aplicațiile Google nu au poposit niciodată în mod oficial pe Windows Phone. Ca și construcție mi s-a părut a fi peste Galaxy S III.

2. Samsung Galaxy Note II;

Samsung era deschizător de drumuri prin seria Note. Erau considerate palete de ping-pong, dar se bucurau de succes comercial. Note II a atins borna a 5 milioane unități, doar în primele 2 luni de la debutul comercial. Avea un ecran Super AMOLED de 5.5 inci, baterie de 3100 mAh etc. Apropo, folosea un procesor quad-core Exynos 4412 dezvoltat pe 32 nm și cu nuclee pe ARM Cortex-A9, camera principală era de 8 Megapixeli cu f/2.6 fără OIS și cu AF. În 10 ani, smartphone-urile au evoluat într-un ritm cu adevărat alert (hardware, cameră foto și video, funcții integrate etc).

1. Samsung Galaxy S III;

Samsung Galaxy Nexus și Samsung Galaxy S III;

Galaxy S III  atins 30 milioane unități vândute în 5 luni de disponibilitate în piață. Rămâne până în prezent unul dintre smartphone-urile Samsung cu cel mai mare succes comercial. TouchWiz era intens criticat, la fel și designul său cu plastic pe margini și în partea spate, dar marketingul Samsung a știut să-l scoată cumva în fața concurenței.

Trei smartphone-uri ce le-am testat acum 10 ani: Galaxy S III, Galaxy Nexus și HTC One X;

Mențiuni: 

iPhone 5 – primul iPhone cu spate din metal, au revenit la sticlă de la iPhone 8;

HTC One X – impresiona prin sunetul oferit, dar și prin construcția solidă;

Samsung Galaxy Camera – o cameră foto cu funcții de smartphone și Android.

Bineînțeles, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție spre a evidenția smartphone-urile favorite din urmă cu 10 ani.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.