Probabil că și tu la fel ca mulți alți oameni ai ajuns să îndrăgești televizorul din sufragerie, dormitor sau bucătărie. Nici nu ai cum. Gândește-te puțin, cine e mereu acolo nerăbdător să ajungi acasă și să te consoleze dacă ai avut o zi proastă?

Televizorul. Sau cine e acolo ca să îndeplinească și rolul de cinema în miniatură? Televizorul. Poate că faci parte din categoria celor care nici nu mai au cablu și folosesc televizorul pentru seriale sau din categoria celor care urmăresc și emisiuni. Din orice categorie ai face parte, mai mult ca sigur că televizorul este una dintre cele mai relaxante activități.

Cum au ajuns televizoarele atât de îndrăgite? Pentru că au devenit smart. Cât de smart? Îndeajuns de smart, încât te poți conecta la internet sau să ai acces la diferite platforme de streaming. Așa că asta se traduce liber în conținut media care așteaptă să fie consumat.

Dacă ești posesorul unui televizor smart vechi sau doar vrei să îți îmbunătățești experiența petrecută în fața televizorului, nu contează. Poate vrei o rezoluție mai ridicată sau tehnologii de ultimă oră. Oricare ar fi motivul, în acest articol îți prezentăm un top al lucrurilor de știut înainte de a-ți schimba televizorul.

Mărimea contează

Înainte de a-ți alege viitorul tv smart, ai grijă să nu te lași ghidat doar de mărimea televizorului. Atunci când vezi un televizor mare, asta nu înseamnă neapărat că este și bun. Desigur diagonala acestuia contează, însă o calitate bună a imaginii nu ține doar de diagonală.

Dacă vrei să optezi pentru un televizor cu diagonala mare, asigură-te că ea este potrivită cu dimensiunea camerei în care va sta televizorul. Un mic sfat care să te ajute ar fi să alegi un televizor cu o diagonală a ecranului de cel puțin jumătate din distanța dintre televizor și canapea.

Haide să luăm un exemplu ipotetic, să spunem că ai de ales dintre un tv smart de 80 de cm care are o rezoluție înaltă și un televizor cu o diagonală mai mare, dar cu o rezoluție mai slabă. La prima vedere, nici nu ai vrea să te uiți probabil la televizorul smart de 80 de cm și l-ai alege pe cel mare. Ei bine, dacă faci această alegere s-ar putea să ai parte de o calitate a imaginii mai slabă pe cel mare, față de tv-ul smart de 80 de cm.

Rezoluția

Continuăm exemplul de mai sus și venim cu o explicație destul de simplă. Calitatea iamginii unui televizor ține atât de diagonală cât și de rezoluția televizorului și a tehnologiei.

Astfel, deși poate părea surprinzător că un tv smart de 80 de cm cu o rezoluție Full HD are o calitate a imaginii mai bună. De ce? Pentru că pixelii sunt împărțiți uniform pe ecran. Aceeași poveste este legată și de tehnologia folosită de care vom vorbi imediat.

De ce am dat acest exemplu? Pentru că adesea, cumpărătorii de televizoare caută doar o diagonală mare.

Tot mai accesibile pe piață au devenit televizoarele 4K, cum sunt cele de la Philips, care sunt mai mult decât suficiente pentru orice tip de utilizator ai fi. Dacă totuși nu te simți satisfăcut de o rezoluție 4K, să știi că există și televizoare cu rezoluția 8K. Însă, acelea au un preț destul de piperat, având în vedere că tehnologia folosită este relativ nouă.

Tehnologia din spatele ecranului

După cum știi și vezi deja în jurul tău, tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, inclusiv tehnologia folosită pentru a reda imagini pe televizoare. Cum am spus și o să mai repetăm, nu doar diagonala contează atunci când alegi un televizor. Ar mai trebui să aibă un cuvânt de spus atât rezoluția, cât și tehnologia folosită.

Pe piață poți să găsești televizoare LCD, LED, QLED și OLED, iar aceste patru tipuri de tehnologii se împart și ele în două tipuri de categorii. Televizoarele LCD și LED sunt cele mai accesibilie, iar tehnologiile QLED și OLED au un preț mult mai ridicat. De reținut este faptul că aceste tehnologii au legătură cu intensitatea culorilor redate pe ecran sau unghiul din care te poți uita la televizor. Sau pe scurt, lucruri de finețe, dar foarte importante pentru cineva care chiar dorește o calitate a imaginii cu totul spectaculoasă.

Dacă ești în căutarea unui televizor de pus în bucătărie și pe care să îl folosești doar pentru a avea sunet de fundal, poți apela la un tv smart de 80 cm. Și dacă nu te pricepi atât de bine la tehnologie și vrei doar un televizor la care să mai urmărești un serial sau o emisiune din când în când îți recomandăm un tv Philips sau tv Sony. De ce aceste două branduri? Pentru că au vechime pe piață și îți oferă televizoare cu toate tipurile de tehnologii și de toate mărimile.

Acest articol este susținut de către eMAG. Conținutul său nu este redactat de către echipa Gadget.ro.

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.