Am fost prezent la o întâlnire cochetă în cadrul căreia s-a vorbit despre ultrabook-ul Toshiba Portege Z830 și ce-l face deosebit față de celelalte produse din această nouă gamă inaugurată în 2011. Prima dată am dat de Z830 la întâlnirea Microsoft România din decembrie 2011 când era un fel de vedetă, fiind primul sample ajuns în țara noastră.
S-a evidențiat faptul că Toshiba are o experiență în domeniul laptopurilor ușoare și cu o grosime redusă. În 2003 aduceau Toshiba Portege R100 de 1.1 kg și cu ecran de 12.1 inch, în 2005 venea Portege R200 cu greutate de 1.2 kg, 12.1 inch la display și unitate optică. În 2007 se ajungea fi produs un laptop – Portege R500 – 779 gr., 990 gr. cu unitatea optică și 12.1 inch. Prin 2010 lansau Portege R700 cu 1.4 kg, 13.2 inch și procesor la voltaj normal – cel mai ușor notebook din anul respectiv.
Câteva detalii legate de Toshiba Portege Z830:
– carcasă din magneziu cu structură de rezistență tip fagure de miere;
– ecran LED HD de 13.3 inch sau 33.8 cm cu rezoluție 1366×768 pixeli;
– a doua generație de procesoare Intel Core pentru ultrabook, RAM de până la 8 GB DDR3 și 128 GB SSD;
– Wi-Fi, bluetooth 3.0, LAN, Mobile Broadband, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, citititor de carduri, VGA, HDMI, suport pentru tehnologia Intel Wireless Display;
– difuzoare stereo cu Dolby Advanced Audio;
– greutate de 1.12 kg și grosime de 15.9 mm;
– Windows 7 Home Premium Professional;
– prețurile încep de la 4.199 lei și garanția No matter what a Toshiba.
Hess Horst, Product Marketing Manager – Toshiba Europe GmbH: “Portégé Z830 urmează tradiţia pe care Toshiba a stabilit-o în domeniul laptopurilor ultraportabile, acesta fiind cel mai recent model dintr-o colecţie vastă de sisteme care s-au remarcat în ultimii 10 ani atât prin specificaţii de top, dar şi prin design deosebit şi o siluetă de invidiat. Portégé Z830 este în prezent cel mai uşor Ultrabook disponibil pe piaţă, fără să facă rabat în privinţa puterii de calcul a performanţelor multi-tasking şi multimedia sau a sloluţiilor de conectivitate.”
Lucian Condruz, Country Manager România – Toshiba Europe GmbH: “Ne bucurăm că avem posibilitatea de a le oferi utilizatorilor noștri cea mai bună soluţie mobilă adaptată cerințelor actuale. Am ales o modalitate “light” şi distractivă de a prezenta Ultrabook-ul™ Portégé Z830 fanilor din rețelele sociale – o competiţie pe Facebook şi un videoclip informal pentru evidenţierea performanțelor sistemului. Astfel, fanii pot afla într-un mod inedit despre atuurile laptopului şi se vor convinge că Ultrabook-ul Portégé Z830 reprezintă alegerea perfectă în termeni de portabilitate.”
Cu ce speră Toshiba să facă Z830 unic?
– calitate și o experiență fără reproș atât ca limbaj de design cât și ca materiale folosite;
– cel mai ușor ultrabook de 13 inch de până la momentul actual;
– printre puținele cu conectivitate maximă fără a fi nevoie de echipament adițional;
– carcasă din magneziu ce-l face rezistent la șocuri, dacă este scăpat din mână;
– ergonomie la un nivel ridicat cu o tastatură iluminată, taste mate;
– sunet stereo cu tehnologia Dolby;
– o nouă tehnologie în ce privește bateria ce-i oferă un ciclu de viață dublu;
Mi-au trecut prin mână câteva ultrabook-uri: ASUS Zenbook UX21, Zenbook UX31, Acer S3 în configurația cu prețul de 3.499 lei. La prima vedere se pare că Toshiba a tras tare ca să dețină ultrabook-ul cel mai ușor și cu o grosime redusă, dar să ofere și o conectivitate extinsă. ASUS a venit cu produse subțiri, dar la capitolul conectivitate s-au făcut unele concesii și au apărut niște conectori de care ai nevoie pentru a utiliza portul VGA, HDMI sau chiar și banalul RJ-45. Toshiba a adus VGA și HDMI fără niciun compromis.
Formele lui Z830 sunt ușor rectangulare și-i foarte subțire. Când îl ai în mână îți dai seama de acest aspect și nu din fotografiile de presă. Mi-a plăcut și cred că în viitorul apropiat îi voi scrie un review și atunci va fi întors pe toate fețele. S-a spus că se va trece pe Ivy Bridge de prin august – septembrie 2012 și că va sosi și o versiune de ultrabook cu Intel Core i3 care va coborî sub pragul psihologic de 4.000 lei.