Notebook

Toshiba are o gamă de portabile dezvoltate special pentru gaming. Un reprezentant de seamă este Toshiba Qosmio X500-13R. Primele impresii le găsiți aici. Acum revenim cu o recenzie care se dorește completă. Cerințele trebuiesc a fi ridicate deoarece vorbim de un laptop cu un preț de peste 6.000 de lei dezvoltat pentru gaming. Am utilizat structura recenziei ca și la Sony VAIO SB.

1. Design

Este un așa-zis portabil care mai degrabă merge ca un înlocuitor de desktop. Trebuie să luați în seamă ecranul de 18.4 inch cu rezoluție full HD și cele 4.75 kg. Culoarea aleasă este un negru lucios, iar roșul este ales ca să evidențieze marginile lui Toshiba Qosmio X500 cât și click dreapta, cititor de amprente și click stânga din partea inferioară a touchpadului și difuzoarele Harman Kardon. Praful se depune destul de repede pe suprafețele lucioase și va trebui să-l curățați periodic. Pe spatele ecranului tronează logo-ul Qosmio scris cu roșul.

Butonul pentru pornirea laptopului este situat în partea stângă lângă tastatură și este însoțit de o serie de scurtături legate de multimedia ce în general erau dispuse sub ecran, deasupra tastelor. La Toshiba Qosmio datorită dimensiunilor generoase au fost poziționate în stânga.

Vorbim de un laptop uriaș ce impresionează la prima vedere prin dimensiuni. Nu văd cine l-ar pune în rucsac  – aproape 5 kg – și să plece cu el la serviciu sau să folosească într-o călătorie. Încărcătorul aduce și el 1 kg în plus pentru rucsac. Este destinat celor pasionați de gaming și Toshiba n-a făcut niciun compromis în a oferi ce are mai bun pe această nișă.

2. Ecran și sunet

Are 18.4 inch cu rezoluție full HD de 1920×1080 pixeli. Uimește prin culorile afișate la o intensitate destul de mare. 18.4 inch se transpune în 46.7 cm. Timpul de răspuns este de 8 ms și aduce tehnologia LED backlight. Difuzoarele sunt Harman Kardon. Aduc aminte de un subwoofer prin grila fină situată deasupra lor și culoarea roșie ce le individualizează. Se aud puternic și date la maxim îți apare o avertizare cum că se activează o protecție a HDD-urilor de 500 GB (2 la număr) și intensitatea sunetului este scăzută automat.

Având dimensiuni generoase – 18.4 inch – este ok atât pentru jocuri cât și pentru filme și mai ales dacă fișierele redate sunt la calitate 720p sau 1080p.

3. Hardware

Nu aduce Intel Sandy Bridge ci Intel Clarksfield. Vorbim de un procesor Intel Core i7-740QM tactat la 1.730 MHz care atinge și o frecvență de 2.933 MHz în regim turbo.  Procesorul Intel Core i7 aduce funcțiile Hyper Threading și Intel Turbo Boost. Dispune de 8 GB DDR3 la 1.066 MHz și maxim suportă 16 GB DDR3. Capacitatea de stocare atinge un 1 TB – 2 HDD de 500 GB la 7200 rpm- fiecare hdd are de fapt câte 465 GB. Samsung a produs cele două plăcute de câte 4 GB ale memoriei RAM, hard-diskurile vin de la Seagate din seria Momentus.

Placa video este furnizată de NVIDIA și anume modelul GeForce GTX460M cu 1.536 MB memorie dedicată. Este suficientă în a rula orice joc cu grafică de top la rezoluție 1080p.

3DMark03 – 34089 3DMarks;

3DMark Vantage – P7348 3DMarks.

4. Conectivitate

Toshiba Qosmio X500-13R dispune de Wi-Fi, bluetooth, cameră web. Pe lateral dreapta dați de mufa pentru încărcător care este uriaș de-a dreptul, VGA, 2 porturi usb 2.0, jackurile de 3.5 mm pentru o sursă de sunet externă și microfon. În stânga sunt poziționate mufa RJ-45, eSATA, usb 2.0, HDMI și unitatea optică de tip blu-ray. Cititorul de carduri și switch-ul on/off pentru wi-fi este dispus la bază sunt touchpad. Camera web furnizează o imagine de calitate atunci când faceți un apel video.

5. Tastatură și touchpad

Tastatura este luminată cu taste mari și late, delimitate clar. Necesită o perioadă de acomodare. Tastele direcționale sunt individualizate pentru a fi utilizate cu ușurință în jocuri. Touchpadul este foarte mic în comparație cu dimensiunile laptopului. Invers procedează Apple la MacBook Air. S-au gândit că pentru gaming este oricum nevoie de un mouse dedicat. Click dreapta, cititorul de amprente și click stânga sunt colorate în roșu și sunt mult mai generos dimensionate.

6. Autonomie

Performanțele și autonomia nu au cum să se împace în mod plăcut.

100% – 12.52 și s-a oprit la 13.54. A ieșit o autonomie de doar 64 de minute – timp de lucru efectiv fără a fi activat vreun mod de economisire a bateriei și cu performanțele la maxim.

7. Preț

Performanţa cere şi un preţ pe măsură – 6.699 lei. Aduce şi Windows 7 Home Premium.

Concluzii

Un laptop nișat pe gaming care deși are la bază Intel Clarksfield și nu Intel Sandy Bridge, poate rula orice joc cu cerințe grafice de top. Aduce un display de mari dimensiuni ce îl recomandă și pentru vizionat filme.

Puncte tari:

– puterea de procesare;

– ecranul de dimensiuni generoase;

– sunetul oferit de boxele Harman Kardon.

Puncte slabe:

– touchpad-ul prea mic;

– gradul mic de portabilitate.

[nggallery id=149]

Fotografiile sunt făcute cu Sony NEX-5.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.