Diverse

Legea 406 / 2023, cea care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți, a intrat în vigoare pe 16 iunie, însă cum ieri a fost weekend şi multe magazine au fost închise, utilitatea acesteia se vede abia de azi, 17 iunie.

Această lege spune negru pe albă că „persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

În traducere liberă orice comerciant din România trebuie să aibă un POS funcţional. Fie că vorbim de florăria din colţ, de patiseria din staţia de autobuz sau de aprozarul de la parter, orice comerciant trebuie să ne permita plata cu cardul.

În plus, la nevoie, puteţi oricând să scoateţi un maxim de 500 lei cash de la POS-ul oricărui comerciant ce afişează disponibilitatea acestui serviciu (nu este obligatoriu). Tranzacţia astfel realizată este asimilată unei retrageri de numerar de la bancomat, cu menţiunea că în acest caz vor exista costuri suplimentare. Comercianţii au dreptul să solicite un comision de maxim 1% din suma retrasă în numerar.

Eu personal mă bucur de această lege, se întâmplă de foarte multe ori să nu am bani cash la mine şi să nu pot plăti în diverse magazine. Micii comercianţi la rândul lor nu sunt foarte fericiţi, asta pentru că băncile practică o serie de comisioane pentru acele POS-uri, dar şi pentru că se face mai greu evaziune fiscală.

Sursa: adevarul.ro