gAuto

Sfârşitul săptămânii trecute a adus şi prezentarea oficială a unui nou SUV 100% electric, modelul Toyota bZ4X. Această maşină este prima dezvoltată pe platforma e-TNGA, o platformă globală ce va fi utilizată pe alte şapte modele Toyota.

Dacă la primva vedere numele Toyota bZ4X pare ciudat, acesta are o explicaţie logică în spate: bZ vine de la noua serie de maşini electrice beyondZero a constructorului japonez, iar 4X are legătură cu segmentul SUV-urilor cu tracţiune integrală.

Toyota bZ4X va dispune de o baterie de 71 kWh ce va oferi o autonomie de până la 450 – 500 de kilometri şi va avea dimensiuni echivalente cu clasa medie de SUV-uri: 4.69 metri lungime, 1.86 metri lăţime, 1.65 metri înălţime şi 2.85 metri ampatament. Noua maşină va cântări puţin sub 2 tone, iar la nivel de motorizare vom avea un motor de 150 kW pe față pentru versiunea 2WD, și două motoare de 80 kW față / spate pentru varianta AWD.

Interesant la acest model este că va veni şi într-o versiune ceva mai nonconformistă, una cu volan tip manşă de avion, direcţie drive-by-wire, adică o direcţie acţionată cu ajutorul conexiunilor electrice (se elimină astfel conexiunile mecanice de imprimare a direcţiei roţilor) şi acoperiş solar (va permite încărcarea bateriilor într-un an cât echivalentul de energie necesar pentru parcurgerea a 1800 de kilometri).

Lansarea europeană pentru Toyota bZ4X va avea loc pe 2 decembrie, urmând ca din 2022 să o vedem şi în showroom-urile din România.

Sursa: newsroom.toyota.eu

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.