TP-Link Neffos X1 – review

17/06/2017

Anul trecut, la începutul toamnei, TP-Link a prezentat două smartphone-uri ce păreau interesante la prima vedere: Neffos X1 și X1 Max. După mai bine de jumătate de an avem ocazia de a vedea la lucru varianta cu ecran mai mic, pe diagonală de 5 inch.

TP-Link Neffos X1 dorește să propună un pachet destul de performant într-un corp compact, realizat în bună parte din metal și sticlă. S-a pus accent și pe capabilitățile foto-video, încercându-se în același timp menținerea prețului cât mai jos posibil.

Rămâne să vedem mai departe dacă s-au făcut prea multe compromisuri sau acest telefon chiar merită mai multă atenție.

Specificații pentru TP-Link Neffos X1:

Specificatii TP-Link Neffos X1

Design

În cutia de retail primim pe lângă telefon, un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, căști in-ear cu două perechi de dopuri suplimentare, agrafă pentru accesarea slotului sim și câteva manuale și ghiduri de utilizare.

Prima impresie pe care ți-o lasă TP-Link Neffos X1 este de smartphone compact, ușor și subțire. Când arunci un ochi pe dimensiuni și greutate îți dai seama că nu au fost bătute recorduri pe nicio direcție, dar senzația de produs compact rămâne.

O mare parte din ”vină” pentru această percepție o poate avea forma carcasei, în special spatele care devine din ce în ce mai subțire către margini. Astfel, ai impresia că grosimea totală a dispozitivului este mult mai mică decât cei aproape 8 mm anunțați inițial. Tot această formă face ca telefonul să se așeze bine în palmă, contribuie la grip.

Ecranul este acoperit cu sticlă ușor curbată către toate laturile, una de tip 2.5D. Aceasta se întâlnește mai întâi cu o bucată de plastic negru, pentru ca mai apoi să se unească cu spatele metalic, precum și cu porțiunile din plastic de sus și jos, unde sunt amplasate antenele elementelor de conectivitate wireless.

La baza display-ului regăsim cele trei butoane capacitive specifice sistemului de operare Android. Acestea nu sunt retroiluminate și nici nu avem semnele specifice tastelor Acasă, Înapoi și Aplicații recente. În locul acestora, avem în centru un cerc, iar pe laterale două liniuțe. Acestora două utilizatorul le poate atribui din setări funcția de Înapoi sau Aplicații recente după preferințe, schimbându-le rolul.

Pe spatele dispozitivului remarcăm imediat poziționarea simetrică a camerei foto principale și a senzorului de amprentă, între care este poziționat LED flash-ul dual tone. Sub acest ansamblu stă logoul Neffos.

Fiind realizat în mare parte din metal și sticlă, TP-Link Neffos X1 lasă o primă impresie plăcută. Aceasta se păstrează până analizezi în detaliu fiecare finisare. Mă refer în special la îmbinările dintre spatele metalic și părțile de sus și jos realizate din plastic. Pe acolo se putea da o mai mare atenție construcției, însă nu-i nimic de speriat.

TP-Link Neffos X1 este un telefon compact, ușor, cu un design plăcut, chiar dacă nu sparge neapărat niciun tipar. Materialele din care este fabricat sunt corecte, doar unele finisări puteau fi mai fine.  

Ecran și sunet

În cazul ecranului lui TP-Link Neffos X1 s-a optat pentru un panel IPS cu rezoluție HD. Nu s-au aruncat pe o rezoluție mai mare, cei 294 ppi densitate a pixelilor fiind suficienți îndiferent de situație. Totul apare bine conturat, inclusiv cele mai mici fonturi.

Luminozitatea maximă se situează la un nivel suficient de înalt chiar și pentru momentele când folosim telefonul în mediul exterior, în bătaia directă a soarelui. Contrastul este și el bun, unghiurile de vizualizare sunt largi, doar culorile mi-ar fi plăcut să fie mai vii. Nu cu mult, fiindcă nu era nevoie, doar un strop mai saturate.

Din fabrică, balansul de alb este reglat puțin către zona caldă, eu am ales să-l duc un pas sau doi către partea rece, albul având inițial o nuanță de galben. Avem în meniul de setări al display-ului un cursor de unde reglăm balansul de alb.

Sunetul extern este redat de TP-Link Neffos X1 din spatele grilei din dreapta, de pe marginea de jos. În partea stângă nu avem un al doilea difuzor, ci acolo este poziționat microfonul principal. Sunetul emis este mediocru. Nu-i cel mai slab din punct de vedere al calității, dar volumul maxim este cam jos. Sunt șanse să nu auzi telefonul când sună.

Pe jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă. Sunetul are o calitate bună, iar volumul maxim este acum suficient, chiar dacă nu va sparge timpane. Căștile din pachet vor fi apreciate de majoritatea utilizatorilor. Redau corect mai toate frecvențele, bassul este acolo și el, iar per ansamblu nu-s motive de supărare vis-a-vis de o pereche de căști ce vin în pachetul unui smartphone precum TP-Link Neffos X1.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Acum am realizat că ultimele 3 telefoane pe care le-am testat au venit fiecare cu același chipset sub carcasă. Allview X4 Soul Style, NOMU S30 și acum TP-Link Neffos X1 folosesc MediaTek MT6755 Helio P10.

În cazul de față procesorul este un octa-core cu 4 nuclee tactate la 1.8 GHz și alte 4 ce lucrează la 1.0 GHz. Pe partea de accelerare grafică sistemul este ajutat de un GPU Mali-T860 MP2.

Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul de stocare măsoară 16 GB, dintre care doar 10.15 GB sunt puși la dispoziția utilizatorului pentru instalarea de aplicații și diferite fișiere. Memoria internă poate fi suplimentată cu ajutorul unui card microSD de până la 128 GB. Acesta va înlocui una dintre cartelele nano sim, așa că mai mult spațiu de stocare înseamnă transformarea telefonului dintr-unul dual sim într-unul single sim.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre TP-Link Neffos X1:

 

Sistemul de operare ce lucrează în spatele smartphone-ului este deja bătrânul Android 6.0 Marshmallow. Peste acesta TP-Link a aplicat interfața NFUI, ajunsă în cazul Neffos X1 la versiunea 1.1.0.

Deși vorbim despre o interfață proprietară, nu multe sunt schimbările aduse de aceasta. Singurele diferențe notabile pot fi trecute în dreptul inco-urilor și al dispariției sertarului cu toate aplicațiile, acestea fiind grupate pe ecranele de start.

În rest, ecranul de deblocare, zona de notificări, cea de setări rapide ș.a.m.d. au rămas la fel ca în cazul unui Android nativ. Mai sunt câteva setări suplimentare prin meniu, însă nimic nemaivăzut sau ce ar merita cu adevărat menționat.

Sistemul se mișcă destul de bine, chiar dacă nu-i cea mai rapidă experiență. Mai mereu totul decurge fluid, dar simți că un spor de performanță nu ar strica. Apar unele mici ezitări pe ici și colo, cu atât mai evidente cu cât numărul de aplicații instalate se mărește și cu cât tot mai multe rulează prin fundal. Mai multă memorie RAM nu strică niciodată în cazul Android.

În ceea ce privește aplicațiile preinstalate, avem de la Google suita ce cuprinde Play Store, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Voice Search, iar de la TP-Link au mai fost incluse doar câteva: Music, Gallery, Themes, Weather, Notes, FIle Manager, Videos, Sound Recorder, FM Radio, Downloads, Feedback și Compass, alături de cele uzuale (Contacts, Phone, Messages, Calculator etc.).

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui TP-Link Neffos X1:

Performanță

Toate rezultatele testelor de benchmark rulate de TP-Link Neffos X1 sunt trecute în tabelul de mai jos:

Teste benchmark TP-Link Neffos X1

Conectivitate

TP-Link Neffos X1 este un smartphone dual sim atât timp cât nu-ți dorești mai multă memorie internă. Dacă alegi să introduci un card microSD, acesta va ocupa slotul sim 2, așa că te vei alege cu un telefon single sim.

Avem 4G pe oricare dintre cele două cartele sim, trebuie doar să alegi pe care vei ține activat acest spectru, căci simultan nu se poate. TP-Link Neffos X1 nu cunoaște decât 4G LTE FDD, așa că în zonele unde Digi Mobil oferă 4G TDD în banda 38 nu vei avea semnal LTE. În rest sunt cunoscute toate frecvențele 4G oferite de toți operatorii din țara noastră.

Prin aer ne putem conecta cu TP-Link Neffos X1 prin Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band pe 2.4 ori 5 GHz, prin Bluetooth 4.1, GPS cu A-GPS, GLONASS sau unde FM. În contact direct ne putem lega prin portul microUSB (pe laterala de jos) sau prin jack-ul de 3.5 mm de pe marginea superioară.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt amplasate pe laterala din dreapta, dar mai avem încă un buton pe marginea stângă. Este unul de tip comutator, care activează la nevoie, dar în orice moment, modul Silențios. Știm noi de unde a venit inspirația, nu?

Sub camera principală găsim senzorul de amprentă. Acesta nu este nici cel mai rapid și nici cel mai exact. Nu sunt mari probleme, doar că am întâlnit și mai bine. Rata de recunoaștere este de circa 70 – 80%, iar timpul de răspuns undeva la o secundă sau mai puțin.

Cameră foto și video

Pentru camera principală, TP-Link Neffos X1 a ales un senzor de la Sony, model IMX258. Este unul de 13 Megapixeli care se descurcă mai mereu bine. La fel se întâmplă și în acest caz, când rezultatele sunt de cele mai multe ori foarte bune. Mai ales când ne gândim la categoria de preț unde concurează TP-Link Neffos X1.

Detaliile sunt suficiente, chiar dacă se poate observa o ușoară tendință de supra conturare (over sharpnening). Nimic grav, ba chiar mulți apreciază acest aspect al pozelor. Culorile sunt exacte, contrastul bun, iar expunerea de cele mai multe ori la nivel corect.

În lumină suficientă se descurcă foarte bine, dar și în low light rezultatele sunt decente, utilizabile.

Pe partea video TP-Link Neffos X1 dezamăgește puțin, căci detaliile nu sunt cele mai grozave. De vină este cu siguranță codecul folosit – .3gp.

Camera frontală folosește detecție facială și are un mod de înfrumusețare ce poate fi setat în trepte. Atât timp cât este lumină suficientă avem parte de rezultate bune, cu cât intensitatea scade apre tot mai pronunțat zgomotul de imagine.

Galerie de fotografii realizate cu TP-Link Neffos X1:

Autonomie

Screenshot autonomie TP-Link Neffos X1

TP-Link a ales ca pentru Neffos X1 să facă cel mai mare compromis în dreptul bateriei integrate. Doar 2250 mAh nu sunt deloc suficienți, chiar și la un ecran de doar 5 inch cu rezoluție HD.

Așa cum mă așteptam chipset-ul MediaTek Helio P10 nu este deloc unul eficient energetic și la pachet cu acumulatorul mic rezultă o autonomie slabă. Este cu adevărat greu să prinzi o zi de dimineața până seara, poate doar dacă utilizezi telefonul în cel mai light mod cu putință.

Nici în testul specific Gadget.ro TP-Link Neffos X1 nu a excelat, ba dimpotrivă. Este un rezultat pe care-l anticipasem oarecum. Doar 4 ore și 15 minute au trecut de la o baterie plină până la 10% din capacitatea acesteia, când am rulat continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitataea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet.

Preț

TP-Link Neffos X1 – 899 de lei la eMAG.

Concluzii

Este deja evident că piața de smartphone-uri, din orice categorie, este supra saturată. Dacă vrei să atragi atenția, să prinzi o felie cât mai mare din cota de vânzări, atunci trebuie să aduci ”un acel ceva”. Sau poți veni cu un pachet extrem de atractiv la un preț competitiv.

TP-Link Neffos X1 nu este un telefon rău, dar nici nu aș putea spune că reușește să spună un cuvânt greu. Este ok și cam atât. Sincer, singurul mod de a atrage atenția ar fi fost dacă era propus la un preț și mai mic. Probabil se va întâmpla și asta mai devreme sau mai târziu, dar până atunci pot apărea și alți adversari.

Să vedem de ce l-ai alege sau, din contră, de ce l-ai evita pe TP-Link Neffos X1:

PRO

  • design plăcut, telefonul pare mai compact și mai ușor decât este cu adevărat;
  • camera principală oferă rezultate bune pe partea foto;
  • căștile din pachet sunt de bună calitate, la fel și sunetul redat prin jack-ul de 3.5mm.

CONTRA

  • autonomie redusă;
  • ar fi fost de preferat ca la prețul afișat să primim versiunea cu 3 GB de memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.