Translator vocal Vasco Mini 2 – review

23/04/2020

La momentul la care scriu această recenzie ne aflăm în plină criză mondială generată de pandemia COVID-19. Vasco Mini 2 a ajuns la mine în a doua jumătate a lunii februarie 2020, perioadă în care urma să particip la câteva evenimente internaționale, unde acest translator vocal ar fi fost pus serios la treabă.

Cum pandemia COVID-19 a anulat absolut toate planurile de călătorie pe următoarele luni, rămâne să vă vorbesc despre Vasco Mini 2 după teste făcute acasă.

Vasco Electronics este cea mai mare companie din lume specializată în dezvoltarea translatoarelor electronice, cu o experiență de 12 ani pe piață. Vasco Mini 2 este cel mai reușit produs al lor de până acum, ce a obținut primul loc în Translators Ranking pe 2020 în rândul translatoarelor electronice. Totodată, Vasco Mini 2 a primit și distincția Best Connected Consumer Device în cadrul Global Mobile Awards 2020.

Cui se adresează un translator vocal precum Vasco Mini 2? Aș spune că în special persoanelor de peste 35 de ani, în majoritate bărbați ce călătoresc în scopuri recreaționale sau de business în anumite țări unde nu cunosc limba. De ce nu ar folosi aceștia o aplicație de traducere? Pentru că așa ar folosi smartphone-ul (de care uneori este nevoie în același timp pentru altceva), dar mai ales pentru că Vasco Mini 2 integrează o cartelă sim cu internet nelimitat pe viață în peste 150 de țări. Astfel, utilizatorii nu vor depinde de rețele Wi-Fi și nici nu vor acumula costuri adiționale cu datele consumate în roaming.

Specificații translator vocal Vasco Mini 2

Specificatii translator vocal Vasco Mini 2

Review video

httpvh://youtu.be/eywmqUbDIRI

Design

Translator vocal Vasco Mini 2

Vasco Mini 2 ajunge la client într-o cutie neagră simplă, elegantă, ce se închide pe o latură cu magneți. Atenția la detalii este dusă mai departe prin dispunerea dispozitivului deasupra celorlalte accesorii, într-un suport din burete ce-l ține în poziție sigură pe durata transportului. Sub acesta găsim un toc de protecție, un cablu microUSB – USB, un încărcător pe USB, manual de utilizare și condițiile pentru garanție:

Tocul din pachet este de bună calitate și va ajuta la protejarea dispozitivului pe timpul transportului.

Cablul microUSB – USB este gros și pare foarte rezistent. Ambele capete (atât portul microUSB, cât și cel USB) sunt la unghi drept.

Vasco Mini 2 se aseamănă cu un reportofon digital. Cel puțin la prima vedere asta pare, la această percepție contribuind în mod clar dimensiunile și greutatea. Faptul că pe laturile de sus și jos sunt dispuse în total 4 micuțe grile, iar pe spate, către bază, încă o grilă mai mare, nu fac decât să întărească prima impresie legată de aspect.

Dispozitivul propune în total 11 butoane pentru control.

Dispaly-ul este de tip touchscreen, deci și prin intermediul lui poți controla majoritatea funcțiilor, ba chiar aș spune că fiind obișnuiți cu smartphone-urile navigarea prin meniu pare mai naturală așa, însă nici cu butoanele nu este nimic dificil.

Vasco Mini 2 este compact și ușor, aproape că nici nu-l simți în buzunar. Este construit la exterior numai din plastic, dar acesta este de bună calitate. La fel sunt și finisările, senzația generală fiind de produs construit corect.

Ecran

Vasco Mini 2 integrează un ecran tactil cu diagonala de 2 inch, cu raport de 4:3. Display-ul este de tip TFT, deci afișarea culorilor nu este cea mai bună, însă acest aspect cade pe ultimul plan în cazul unui translator vocal.

Rezoluția de 320 x 240 pixeli este suficientă raportată la dimensiunea ecranului, densitatea de circa 200 ppi nu pune niciun fel de probleme de lizibilitate.

Contrastul nu este cel mai ridicat, dar luminozitatea maximă este suficientă chiar și afară, în soare. 

Nu-i totul perfect, dar nici nu aș spune că ar fi ceva de reproșat în mod special. Recunoașterea atingerilor este exactă, chiar și pe această diagonală m-am descurcat fără probleme.

Sunet

Translator vocal Vasco Mini 2

Vasco Mini 2 folosește două microfoane spre a capta vocea ta sau pe cea a interlocutorului. Prin intermediul lor vocea este preluată exact și foarte clar, asta bineînțeles și dacă cel ce vorbește o face suficient de răspicat. Nu sunt probleme nici cu zgomotele de fundal, dar atunci trebuie să ridici un pic volumul vocii.

Difuzorul de pe spatele translatorului este puternic și se face auzit chiar și în medii zgomotoase. Poți ajusta volumul din acest difuzor prin intermediul butoanelor dedicate, ce se află pe laterala din stânga.

Vocea redată prin difuzor este clară, chiar nu sunt probleme nici aici.

Interfață și utilizare

După ce deblochezi ecranul printr-un swipe de la stânga la dreapta pe touchscreen, ești întâmpinat direct de zona Home, ce afișează cele două limbi: cea de bază, a utilizatorului, și cea în care se face traducerea.

Interfața de utilizator de pe Vasco Mini 2:

Pentru a activa traducerea din limba utilizatorului în cea selectată este nevoie să apeși și să ții apăsat butonul cu Microfonul verde. Atât timp cât ții apăsat pe acest buton, Vasco Mini 2 înregistrează și afișează aproape în timp real pe ecran cuvintele pe care le rostești. Imediat ce ai eliberat butonul Microfon verde, dispozitivul afișează traducerea pe ecran și în același timp o rostește (dacă limba este una cu pronunție).

În cazul în care limba de traducere nu este una suportată cu pronunție, Vasco Mini 2 doar va afișa cuvintele pe ecran. Din punctul meu de vedere este suficient și așa în majoritatea cazurilor, fiindcă dispozitivul afișează fraza în caracterele acelei limbi, deci orice persoană cu care porți conversația va putea citi în limba nativă ceea ce ai vrut să-i transmiți.

Când vrei să-ți fie tradus din limba selectată în limba ta, este nevoie să ții apăsat celălalt buton cu logo Microfon, cel din dreapta. Atunci, procesul descris mai sus se repetă, doar că în sens invers, adică ție îți va fi tradus ceea ce-ți comunică interlocutorul. Din nou, dacă limba nu este suportată cu pronunție, va fi afișat doar textul tradus pe ecran.

Pronunția este bună, mai mult decât suficient de clară. Sigur că nu se compară cu dicția umană, naturală, dar nici nu cred că vorbitorul limbii traduse va avea probleme în a înțelege ceea ce transmite Vasco Mini 2. 

Sincer, nu cred că se poate mai simplu, mai ușor, mai rapid de atât. În doar câteva secunde poți afla anumite detalii, dar poți purta chiar și conversații lungi cu ajutorul lui Vasco Mini 2. Am pus întrebări scurte sau am formulat fraze cu peste 35 – 40 de cuvinte și de fiecare dată Vasco Mini 2 s-a descurcat impresionant. Rata de recunoaștere a cuvintelor este în mod clar de peste 90%, foarte rar s-a întâmplat să înțeleagă greșit ceva. Chiar și atunci aș da vina mai degrabă pe pronunția mea, fiindcă la o repetare mai atentă a frazei nu au mai fost probleme.

Limbile pe care Vasco Mini 2 le cunoaște sunt în număr total de 53, cu 33 cu pronunție, restul fără. Patru dintre limbi sunt disponibile contra cost, deci nu sunt incluse în pachetul de bază. Este vorba despre arabă, bulgară, croată și ebraică. Foarte important de menționat este că oricare dintre aceste limbi trebuie cumpărată la pachet cu dispozitivul, nu mai poate fi adăugată ulterior.

Limbile din care și în care traduce Vasco Mini 2:

Foarte multe alte detalii legate de interfața Vasco Mini 2 nu ar mai fi de dat. Poți accesa meniul cu setări suplimentare prin atingerea iconiței cu trei linii orizontale din colțul stânga-sus al ecranului. Aici vei găsi opțiuni ca :

  • Șterge istoricul – ștergi toate conversațiile afișate pe ecran până la acel moment;
  • Auto pronunție – poți activa sau dezactiva această funcție, dar poți seta și rata vorbirii, de la încet la rapid;
  • I’m in China – bifezi sau debifezi această opțiune;
  • Setări – Wi-Fi (te conectezi la rețelele Wi-Fi disponibile), Limba meniului, Verificare actualizări (dispozitivul primește actualizări OTA cu cele mai noi update-uri) și Despre dispozitiv;
  • Despre dispozitiv – același meniu cu cel de la Setări.

Aș vrea să mai spun aici că interfața se mișcă destul de bine, chiar dacă mai apare și lag-ul. Câteodată trebuie să ai puțină răbdare, însă de foarte puține ori s-a întâmplat să fie întârzieri când se făceau traduceri.

Vasco Mini 2 folosește 5 motoare de traducere la care se conectează prin internet, fie prin intermediul conexiunii de date de pe cartela sim inclusă, fie prin Wi-Fi, atunci când este disponibil. Totodată, Vasco pune la dispoziție server propriu, ce garantează securitatea traducerilor.

Mi-ar fi plăcut să fie disponibile și alte funcții pe Vasco Mini 2, în afara celei de bază, de translator. Mă refer la un player audio (dacă tot există jack de 3.5 mm pentru căști) sau la un recorder audio (dacă tot avem microfoane atât de bune). Sigur că asta ar fi însemnat o interfață mai aglomerată și poate mai greu de parcurs de unele persoane, dar cred totuși că nu ar fi stricat și astfel de funcții adiționale.

Conectivitate

 

Vasco Mini 2 vine la pachet cu o cartelă sim de date ce oferă internet nelimitat pe viață, în peste 150 de țări. Puteți consulta lista cu țările unde este disponibil internetul nelimitat aici, în dreptul secțiunii Global.

Dispozitivul aduce conectivitate 4G LTE, dar nu am găsit ce benzi sunt acoperite. Chipset-ul MediaTek MT6753 cunoaște 4G LTE atât pe FDD, cât și pe TDD.

Vasco Mini 2 se poate conecta la internet și prin Wi-Fi, care este de tip 802.11 b/g/n dual-band, pe 2.4 sau 5 GHz.

Un jack de 3.5 mm pentru ieșire sunet este poziționat pe latura de sus și-ți permite să conectezi o pereche de căști spre a nu mai folosi difuzorul. Asta înseamnă că vei auzi doar tu ce traduce dispozitivul. Practic, dacă vrei ca interlocutorul tău să audă direct de la translator, va trebui să folosești difuzorul și nu căștile.

Portul microUSB este pentru încărcarea bateriei și este amplasat pe latura de jos.

Autonomie

Translator vocal Vasco Mini 2

Bateria de 1200 mAh se pare că-i oferă dispozitivului până la 160 de ore de funcționare. Cel puțin atât este promis pe pagina produsului.

Recunosc că nu am analizat autonomia în detaliu, dar pot spune că am început testul cu Vasco Mini 2 după ce am încărcat coplet acumulatorul, iar după circa 2 ore – 2 ore și jumătate de încercări, abia dacă se pierduseră 5 procente. Cel mai probabil nu este deloc greu de atins o zi de dimineața până seara în condiții de utilizare intensă.

Preț

Translator vocal Vasco Mini 2 – 1099 lei pe Vasco-Electronics.ro. Adăugarea celor 4 limbi ce nu vin la pachet mai adaugă aproape 200 de lei (câte 49 de lei pentru fiecare – arabă, bulgară, croată și ebraică).

Concluzii

Translator vocal Vasco Mini 2

Vasco Mini 2 este un translator vocal compact și ușor, facil de folosit de orice categorie de utilizatori, exact în traduceri în peste 50 de limbi străine vorbite în mai bine de 150 de țări. Un alt avantaj de necontestat pentru Vasco Mini 2 este dat de includerea unei cartele sim cu internet nelimitat pe viață în peste 150 de țări.

Singurul lucru care mi-ar fi plăcut să fie altfel la Vasco Mini 2 ar fi dat de includerea unor aplicații suplimentare precum un player sau recorder audio. În rest, nu-i poți reproșa mai nimic.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru translatorul vocal Vasco Mini 2:

PRO

  • rată extrem de ridicată a preciziei traducerilor, de peste 95%;
  • recunoaștere vocală excelentă, aproape mereu sunt recunoscute toate cuvintele din fraza rostită;
  • include cartelă sim cu internet nelimitat pe viață, valabil în peste 150 de țări;
  • traducere din 53 de limbi, vorbite în peste 150 de țări;
  • compact, ușor, cu interfață simplă și intuitivă.

CONTRA

  • uneori mai apar lag și ușoare întârzieri prin interfață;
  • mi-ar fi plăcut să existe și aplicații precum player sau recorder audio, asta fiindcă dispozitivul integrează tot ce-i trebuie spre a oferi și așa ceva.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.