Produsul TRENDnet primit la test mi-ar fi fost de mult ajutor acum vreo 2 ani. Atunci am achiziționat un interfon audio de monitorizare a bebelușului. Acesta îmi oferă doar sunetul recepționat de unitatea din camera copilului, pe care îl redă în celălalt dispozitiv venit în pachet. Cam cu atât trebuie să mă mulțumesc din partea interfonului audio.

TRENDnet-WiFi-Baby-Cam-TV-IP743SIC (9)

TRENDnet WiFi Baby Cam TV-IP743SIC oferă mult mai mult de atât. Îți poți vedea bebelușul, îl poți auzi, îi poți face poze, pune muzică sau vorbi. Bineînțeles că și prețul este mai mare, dar pot să spun că merită. Asta dacă îți permiți așa ceva. De ce spun că merită veți realiza din rândurile ce urmează când voi încerca să detaliez toate funcțiile de care dispune acest produs.

Specificații detaliate pentru TRENDnet WiFi Baby Cam TV-IP743SIC:

TRENDnet WiFi Baby Cam specificatii

Design

TRENDnet-WiFi-Baby-Cam-TV-IP743SIC (6)

Dispozitivul sosit pentru review a venit în pachetul de retail. Acesta este reprezentat de o cutie de carton ușor supradimensionată pentru ceea ce găsim înăuntru. Aici se află doar camera video, încărcătorul, două benzi dublu-adezive și două dibluri cu șuruburi.

TRENDnet WiFi Baby Cam este în fapt o cameră de supraveghere IP cu Wi-Fi încorporat și câteva funcții utile când ai un bebeluș. Vine cu un suport pivotant ce poate fi așezat pe o suprafață orizontală sau prins de perete.

Plasticul din care este construit gadget-ul este lucios și pare de bună calitate. Cea mai mare parte este de culoare albă, cu un cerc verde și o margine gri în partea din față. În partea de sus este butonul WPS, jos este mecanismul pivotant de care este prins suportul, iar în dreapta un orificiu în care se află butonul Reset. Pe partea stângă nu se regăsește nimic. În spate se află portul mini-USB pentru alimentarea cu electricitate.

Privit din față, observăm de jos în sus: microfonul, senzorul de mișcare, lentilele și senzorul camerei video, iluminatorul infraroșu și deasupra două LED-uri.

Ca design, materiale și construcție TRENDnet WiFi Baby Cam se prezintă bine. Nu știu cât contează asta, ci mai degrabă funcțiile de care dispune acest dispozitiv ne interesează.

Instalare și configurare

TRENDnet-WiFi-Baby-Cam-TV-IP743SIC (5)

Din punct de vedre fizic, camera TRENDnet poate fi așezată pe o suprafață orizontală, lipită sau prinsă pe o suprafață oblică sau verticală. Pentru ultimele două moduri avem în pachet benzi dublu-adezive sau dibluri cu șuruburi.

Pentru funcționarea camerei avem nevoie neapărat de o rețea Wi-Fi cu acces la internet. Instalarea software și configurarea pot fi făcute în două moduri: cu un smartphone sau o tabletă ce rulează Android sau iOS și cu un PC. Eu am realizat conexiunea la rețeaua wireless de acasă prin intermediul telefonului.

În primul rând trebuie descărcată aplicația TRENDnet CloudView din Play Store sau App Store. Prima oară când introducem în priză TRENDnet WiFi Baby Cam acesta va acționa ca un Wi-Fi Acces Point. Ne conectăm cu telefonul la rețeaua wireless ”TRENDnet 743” creată de cameră, după care deschidem aplicația TRENDnet CloudView. Aici găsim dispozitivul TV-IP743SIC. Apăsăm pe acesta și introducem user name-ul și parola predefinite ”admin”, după care suntem rugați să alegem un user și o parolă nouă. Aici fiecare își va alege cu ce nume se va loga și ce parola va folosi.

Următorul pas este introducerea camerei în rețeaua Wi-Fi cu acces la internet de acasă. Selectăm din listă dispozitivul dorit (practic este doar camera TV-IP743SIC) și alegem denumirea rețelei Wi-Fi de acasă. Introducem și parola acestei rețele (dacă există) și așteptăm câteva secunde. Vom fi trimiși către o listă – din nou doar cu TV-IP743SIC. Dăm click pe aceasta și deja putem vedea pe ecranul smartphone-ului ceea ce transmite live camera video.

Cam de atât este nevoie pentru a putea începe să folosim acest gadget. Pentru a vedea exact cum se instalează TRENDnet WiFi Baby Cam puteți intra aici, de unde descărcați ”Quick Installation Guide” în format PDF.

Interfață, setări și utilizare

TRENDnet-WiFi-Baby-Cam-TV-IP743SIC (7)

După ce am terminat instalarea și configurarea camerei, putem folosi aplicația TRENDnet CloudView pentru a vedea live ceea ce transmite WiFi Baby Cam. Din această aplicație putem alege să facem poze în timp ce camera filmează, putem porni microfonul, speaker-ul sau muzica, setăm calitatea video și volumul sunetului.

Avem posibilitatea de a urmări copilul doar din imagini sau activăm microfonul de pe cameră și îl putem și asculta. De asemenea prin difuzorul de pe TRENDnet WiFi Baby Cam îi putem transmite bebelușului tot ce dorim ca el să audă. Dacă asta nu e suficient, pornim muzica. Aici avem posibilitatea de a alege din 5 melodii care pot rula doar o dată sau să se repete.

Calitatea video poate fi setată în mai multe feluri. Avem 3 formate de înregistrare – H.264, MPEG4 sau MJPEG. La fiecare putem seta rezoluția (320×240 sau 640×480), fps-ul (de la 1 la 30) și calitatea.

Pentru a vedea totul în condiții optime la cele mai înalte setări avem nevoie și de o conexiune rapidă la internet. Prin 3G s-ar putea să apară decalaje mari între ceea ce se întâmplă în realitate și ceea ce vedem noi pe ecranul smartphone-ului.

Calitatea video este mulțumitoare, atât cât poate fi o redare la 640×480 pixeli. Își face treaba în a ne arăta dacă ceva nu e în regulă cu bebelușul, dar detaliile sunt greu de observat. Iluminarea cu infraroșu este suficientă, dar iarăși doar pentru a monitoriza un junior și nu pentru a vedea tot ce se întâmplă în cameră.

Mai jos sunt câteva capturi realizate cu TRENDnet WiFi Baby Cam.

Din punct de vedere audio nu avem decât posibilitatea de a regla volumul microfonului sau pe cel al difuzorului de pe cameră. Calitatea este bună atât pentru sunetele redate de WiFi Baby Cam, cât și pentru cele înregistrate de aceasta.

Eu am folosit camera doar prin intermediul aplicației TRENDnet CloudView din Play Store, dar există și posibilitatea utilizării calculatorului. Prin intermediul PC-ului vom intra pe site-ul camcloud.com, unde ne vom crea un cont de utilizator. După aceea introducem alte câteva date și putem vedea live sau înregistra în cloud ceea ce transmite Baby Cam-ul. Totuși, contul gratuit este limitat la doar câteva minute de stocare în cloud sau vizionare live. Pentru a beneficia de mai mult trebuie achitată o taxă lunară. Alte informații puteți obține accesând www.camcloud.com

Conectivitate

TRENDnet WiFi Baby Cam poate fi utilizat doar dacă dispunem de o rețea Wi-Fi cu acces la internet. Și acesta este și singurul mod de a asigura conectivitatea pentru gadget. Dispune de Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n și un port mini-USB, dar acesta din urmă se folosește doar pentru alimentarea cu energie electrică.

Nu au fost probleme legate de conexiunea wireless. Odată realizată, aceasta este stabilă și nu există întreruperi.

Preț

Update: În secțiunea de comentarii am primit o notificare în acest sens.

TRENDnet WiFi Baby Cam TV-IP743SIC – 309 lei la eMAG;

Nu am găsit TRENDnet WiFi Baby Cam TV-IP743SIC  în oferta magazinelor on-line din România. Acesta este propus pe site-ul producătorului la un preț de 99 dolari, iar pe amazon.co.uk este oferit la 69 lire sterline.

Concluzii

TRENDnet-WiFi-Baby-Cam-TV-IP743SIC (1)

Când ai un bebeluș, dorești să poți pleca din camera unde se joacă sau doarme, dar trebuie totuși să-l poți monitoriza într-un fel. Există o gama variată de soluții audio, dar acestea te limitează, oferindu-ți doar informații sonore. Mai există video-interfonul, dar nici acesta nu îți oferă o flexibilitate prea mare, deoarece imaginile le poți vedea doar pe ecranul primit în pachet.

TRENDnet WiFi Baby Cam aduce multe funcții în plus, iar simplul fapt că bebelușul poate fi urmărit pe mai multe dispozitive este un avantaj. Atât mama, tatăl, bona sau bunicii pot instala aplicația dedicată pe smartphone sau tabletă și pot urmări ce mai face juniorul. Bine, asta în cazul în care el/ea se află în aria de acoperire a camerei video.

Pentru aproximativ 350 lei TRENDnet oferă un produs competent. Nu este o sumă mică, dar măcar după ce nu mai ai nevoie de gadget pentru monitorizarea bebelușului, acesta poate deveni o pseudo-cameră de supraveghere.

Mai jos aveți câteva puncte pro sau contra pentru TRENDnet WiFi Baby Cam:

PRO

– ușor de instalat și configurat;

– flexibilitate mare, în sensul că imaginile preluate de cameră pot fi urmărite pe mai multe dispozitive;

– destul de multe funcții disponibile în aplicația TRENDnet CloudView.

CONTRA

– rezoluția maximă este doar 640×480 pixeli, deși la acest preț s-ar fi putut și HD;

– aplicația TRENDnet CloudView mai trebuie optimizată, uneori nu răspunde la comenzi sau o face cu îtârziere.