Bănuiesc că toată lumea a auzit de serialul sau filmul (nu ştiu fix ce era) Tron de prin anii ’80 . Dacă nu, desenele animate Dexter’s Laboratory ( Laboratorul lui Dexter ) au dedicat un episod acestui serial/film. În fine, faza e cam aşa ( Cea din joc ): Tu, un creator de jocuri pe nume Jet, ai un tată cercetător ştiinţe în IT. Eşti sunat de el şi te critică pentru că ţi-ai pierdut slujba. Între timp tatăl tău verifică starea supercomputer-ului său dotat cu inteligenţă artificială creată de el pe nume Ma3a ( Mafreea ) , aceasta depistează că deţine viruşi şi ca anumite sectoare au fost infectate. Tatăl tău, din cauza acelei probleme se pregăteşte să închidă când primeşte o vizită neaşteptată, iar tu auzi strigătele de disperare ale tatalui tău . Ajungi in “biroul” lui şi intrebi pe ma3a unde este tatăl tău. Ma3a în schimb nu ţine cont de problemele tale si cere ajutor, pornind o maşină care se opreşte deasupra ta trimiţând o rază laser care te transformă într-un program şi intri in lumea computerului. Şi de aici incepi să joci .
Am ales jocul acesta pentru că e un shooter rar care te desprinde de lumea monotonă ce caracterizează un shooter ( adică ai armă cu muniţie şi tragi ca desperado dupa ăla ) . Bine, şi aici o sa faci rost de asemenea arme dar primele două misiuni sunt mai dificile : În prima misiune primeşti un disc pe care-l arunci iniţial dupa viruşi/fişiere corupte. Vei avea parte si de un antrenament pe care daca vrei îl poţi sări; acesta conţine mişcarea bazică si cum să tragi cu discul. Muniţia este într-un fel infinită: Tragi cat vrei atâta timp cât bara de energie are ceva in ea. Pe ecran sunt prezentate 2 bare: Una roşie în care prezintă viaţa ta , şi alta în care este prezentată energia. Acestea pot fi reumplute din surse speciale; unele sunt infinite altele sunt limitate. Totuşi jocul chiar şi la easy poate fi o mare bătaie de cap : Unele uşi au nevoie de permisiuni speciale pe care le găseşti în nişte cutii transparente în care plutesc cuburi verzi (e-mail-uri, scene video ), roşii (arme, sau item-uri care te pot ajuta de-a lungul jocului ) şi albastre (permisiunile necesare ). Insa si aceste cutii pot avea nevoie de un set de permisiuni . În total sunt 8 permisiuni (Doar odată le-am adunat pe toate ).
O cutie, o uşă sau o alarmă (veţi vedea mai încolo ce e cu alarma ) pot avea nevoie chiar şi de 2-3 permisiuni odată sau mai multe (Maxim 4-5 ). În joc vei mai găsi, şi nişte hexagoane galbene, ce plutesc la 1m de sol; acelea se numesc puncte de upgrade şi sunt foarte necesare pentru că cu ele poţi să : Mări cantitatea de viaţă şi/sau energie , în caz că îţi sunt virusate item-urile ce le iei din acele cutii, vei avea nevoie să devirusezi pe fiecare în parte, iar cu cât măreşti puterea antivirusului cu atât scapi mai repede de curăţat. De asemenea , viruşii îţi pot corupe segmentele de block libere (la fiecare misiune vei avea un nou costum , o nouă configurare a costumului, noi locuri în care se pot planta itemele.), iar tu vei fi obligat sa defragmentezi acele blocuri altfel nu vei fi abil sa le mai foloseşti. De asemenea poţi găsi şi item-uri (să le zic pe nume : subrutine ) care nu ştii cum se denumesc ; pentru asta ai la îndemânâ un wizard ce îţi descoperă item-ul nou descărcat şi în caz deja îl deţii jocul te va anunţa pe care vrei să-l păstrezi. Poate veţi zice pe cel mai nou desigur, dar nu e aşa. Aşa cum este ştiut şi in viaţa reala programele trec prin mai multe etape : Alpha , Beta şi versiunea Finală (Gold), aşa este şi în joc : Nu rareori vei întâlni subrutine mai slabe decât ce deţii tu aşa că va trebuii să fii foarte atent ce alegi .Există 2 posibilităţi pentru upgrade-ul subrutinelor : Ori întâlneşti un roboţel care face aşa ceva (Code Optimization Ware – Program de optimizare a codului; codul fiind subrutina – ca să faci upgrade la o subrutină dai click pe item-ul respectiv şi il muţi spre centrul ecranului – o să înţelegeţi când şi dacă veţi juca) ori prin cei care îi ucizi ( unde poţi găsi permisii şi/sau arme şi subrutine ). Fiecare download de subrutină, permisie sau e-mail vă va costa o anumită cantitate de energie de la 5 ( e-mail ) până chiar şi la 130 . Când dai headshot cu discul sau cu orice altă armă, tu, adica Jet , scoate o exclamaţie gen : Yes ! , sau Cool ! , Oh Yeah! , etc .
Până acum am prezentat elementul shooter, urmează partea cu 2 roţi: este un război al curselor, cei ce au văzut lab-ul lui dexter stiu de Cycle Arena ; Fiecare motocicletă lasă o urmă în spatele lui, iar scopul e ca fiecare sa blocheze adversarul să intre într-un perete sau un zid lăsat in urmă de vreo motocicletă . Bineînţeles şi aici vei dispune de un tutorial . Vei putea găsi pick-up-uri care să-ţi înlesnească lupta împotriva adversarilor . Există 2 tipuri de motociclete Light Cycle ( Are mutră de Kawasaki ) şi Super Light Cycle ( Un Harley Davidson din viitor – SLC-ul e mai rapid ). Cum fiecare shooter ce are un plot stabil deţine şi şefi , vă asigur că nu sunt foarte greu de combătut . Cerinţele minime ( Pentru Low Details ) sunt de 500 Mhz si 128 MB Ram, iar High Detail un umil 2.0 Ghz si 512 MB Ram . În continuare , câteva screenshot-uri din joc :
Eu , un virus şi discul meu.
Eu , un program inofensiv şi o alarmă.
Eu, în Cycle Arena.
Meniul unde îţi sporeşti abilităţile , foloseşti Code Optimization Ware , şi unde Defragmentezi/Descoperi/Devirusezi ce ai găsit.
Şi cam atât :) Byeee .