Hardware

TSMC a început producția inițială pentru procesoarele în litografiere pe 5nm, dar abia în prima parte a lui 2020 vor reuși să le producă în masă. Probabil, din a 2-a parte a lui 2020 vom avea și primele telefoane mobile pe acest tip de chipset.

Procesoarele dezvoltate pe 5nm ar permite o reducere a dimensiunilor cu până la 45% față de un chipset dezvoltat pe 7nm, performanță crescută cu până la 15% față de 7nm.

Între timp, TSMC a dezvoltat și procesul de litografiere pe 7nm și au lansat 7nm+. Au scos o eficiență energetică crescută: 6 – 12%, dar și o creștere a densității tranzistorilor cu 20%.

7nm+ s-ar putea să-l descoperim în noile iPhone-uri, dar și în urmașul lui Qualcomm Snapdragon 855. TSMC este singurul furnizor de chipseturi pentru Apple până în 2020. Compania taiwaneză are pregătit deja și 5nm+, gata de producția de serie în 2021, iar testul inițial realizat în primul trimestru din anul viitor.

Sursa: Digitimes.com

Categorii: hardware
Tag-uri: appleTSMC

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.