Software

Ai făcut cunoştiinţă cu termenii folosiţi în modding şi ai instalat un custom recovery. Eşti pregătit să instalezi un custom ROM.

ROM-urile modificate sunt de obicei de două tipuri.

– Stock based – ce au ca bază sistemul de operare oferit de producător. De obicei acestea sunt versiuni completate cu opţiuni pe care producătorul nu le-a inclus în sistemul oficial

– AOSP – ROM-urile AOSP (Android Open Source Project) au ca bază codul sursa Android oferit de Google. Acestea oferă de obicei aceeaşi experienţă întâlnită pe deviceurile Nexus

Cel mai cunoscut costum ROM cu siguranţă este CyanogenMod (sistemul standard de pe OnePlus One). Scopul CyanogenMod este de a aduce o experienţă cât mai apropiată de cea a Android nativ, eliminând aplicaţiile preinstalate de producători şi optimizând codul pentru performanţe maxime. Însă şi restul merită încercate, fiecare având atuurile lor. Mai multe custom ROM-uri găseşti pe forumul XDA-Developers la secţiunea dedicată telefonului tău.

De ce ai nevoie?

– un terminal android cu un custom recovery instalat

– un custom ROM pentru terminalul tău Android sub forma de fişier ZIP (ROM-urile AOSP de obicei au nevoie şi de GAPPS – Google Apps pentru acces la Play Store şi restul aplicatiilor Google. Cele pentru CyanogenMod pot fi descărcate de aici. O alternativă este şi PA-GAPPS – o distribuţie actualizată penru Android 4.4.x şi în curand 5.0. De obicei, dezvoltatorul oferă un link către versiunea corectă de GAPPS.) ATENTIE! Nu folosi un custom ROM creat pentru alt telefon decat cel pe care-l vei instala! Fiecare ROM este facut pentru un singur model si doar pe acel model va functiona!

– răbdare

Deşi majoritatea ROM-urilor modificate sunt foarte stabile şi uşor de instalat, te rog să citeşti cu atenţie mesajele dezvoltatorilor din sursa de descărcare cât şi mesajele altora ce l-au încercat înaintea ta. Unele versiuni pot prezenta unele lipsuri, mai ales cele bazate pe versiuni de Android ce nu sunt oferite pe cale oficială de către producător. Din acest motiv te sfătuiesc să nu sari peste pasul de backup a sistemului actual. Astfel ştii că în caz de orice poţi reveni la starea actuală, funcţională. Nu voi fi responsabil pentru eventualele probleme ce pot să apară în urma testării ROM-urilor instabile sau a nerespectării pşsilor. Ca de fiecare dată, dacă nu eşti sigur sau ai întrebări, foloseşte secţiunea de comentarii înainte de orice.

RECOMANDARE: Înainte de a transfera fișierele în telefon, compară valoarea MD5 a fișsierelor descărcate cu cea oferită de dezvoltatorul ROM-ului. Astfel poți fi sigur de integritatea fișierelor descărcate. Pentru acest lucru, poți folosi o aplicație mică si gratuită numită WinMD5 Free. (mulțumesc Banutu pentru adăugare)

Instalare folosind TWRP

1. Copie custom ROM-ul în memoria internă a telefonului (şi gapps dacă este cazul) şi porneşte telefonul în Recovery

Opţional dar recomandat: Alege “Backup”, bifează toate opţiunile (ale tale pot diferi de cele din imagine ăn funcţie de device), şi glisează cursorul de jos unde scrie “Swipe to Back Up”. După terminarea creării copiei de siguranţă, apasă pe butonul Home.

Cum instalez un custom ROM Android?

2. Alege “Wipe” şi “Swipe to Factory Reset”. După terminare, apasă pe butonul de Home.

Cum instalez un custom ROM Android?

3. Alege “Install”, localizează fişierul ZIP ce l-ai descărcat mai înainte şi selectează-l – “Swipe to Confirm Flash”. Apasă butonul de Home.

Cum instalez un custom ROM Android?

GAPPS: Dacă ROM-ul descărcat are nevoie şi de Gapps, repetă pasul 3, doar că acum selectezi fişierul ZIP Gapps în loc de cel al ROM-ului.

4. Selectează “Reboot” şi “System”.

Instalare folosind CWM

1. Copie custom ROM-ul în memoria internă a telefonului (şi gapps dacă este cazul) şi porneşte telefonul în Recovery

Opţional dar recomandat: Alege “backup and restore”, şi “backup”. Apasă “yes” dacă ţi se cere confirmare. (Dacă telefonul tău dispune de slot pentru memorie externă, vei avea opţiunea de “Backup to sdcard” – memoria internă a telefonului sau “Backup to external_sd” – cardul de memorie.). Dupa terminare, apasă Go Back până ajungi pe prima pagină.

Cum instalez un custom ROM Android?

2. Alege “wipe data/factory reset” şi confirmă cu “yes” dacă ţi se cere. Apasă “back” pentru a reveni pe prima pagină.

3. Alege “wipe cache partition” şi confirmă cu “yes” dacă ţi se cere. Apasă “back” pentru a reveni pe prima pagină.

4. Alege “install zip from sdcard”, alege “choose zip from sdcard”, localizează fişierul ZIP al ROM-ului şi selectează-l. Confirmă cu “yes” dacă ţi se cere. Apasă “back” până ajungi pe prima pagină.

Cum instalez un custom ROM Android?

GAPPS: Dacă ROM-ul descărcat are nevoie şi de Gapps, repetă pasul 4, doar că acum selectezi fişierul ZIP Gapps în loc de cel al ROM-ului.

5. Selectează “reboot system now”

Felicitări! Ai instalat un custom ROM folosind un custom recovery.

Dacă ai intrebări sau recomandări, foloseşte secţiunea de comentarii.

Happy flashing!