Zilele acestea am primit în teste de la Gearbest.com un tv box de buget, un gadget interesant în special pentru cei care nu dispun de televizoare smart. Modelul se numeşte MK808B Plus şi vă pot spune încă de la începutul acestui review că este device care funcţionează foarte bine, raportat la costul său de achiziţie.

MK808B Plus este un tv box care în teorie se spune că este capabil să ruleze fluent filme la 1080p (FullHD) şi de asemenea să ofere acces la internet, aplicații din Google Play, jocuri, servicii de streaming video al posturilor TV, filme etc. Am fost foarte bucuros să văd că poate realiza toate aceste activităţi şi în practică.

Dar haideţi să începem cu specificaţiile lui MK808B Plus:

specificatii

Design

MK808B Plus 1

Din partea retailerului asiatic am primit pachetul complet ce conţinea TV Box-ul propriu-zis, cablu HDMI – mini HDMI, încărcător şi manual de instrucţiuni. Toate acestea au fost ambalate într-o cutie din plastic incolor.

MK808B Plus este un tv box foarte uşor, cântărind sub 50 de grame şi este realizat complet din plastic. Are o formă dreptunghiulară simplă, neavând nimic deosebit din punct de vedere al design-ului. Pe faţa superioară are înscrisă denumirea produsului, în timp ce pe faţa inferioară există o informaţie cu privire la capacitatea sa de redarea video.

Hardware, sistem de operare și aplicații

MK808B Plus 7 (2)

Din punct de vedere hardware, MK808B Plus este destul de echilibrat având un procesor Amlogic M805 quad-core tactat la 1.5 Ghz, Mali-450, 1 GB RAM, 8 GB spaţiu de stocare şi Android 4.4 KitKat. Rolul principal al acestui device este acela de a reda conţinut video în format HD şi FullHD, iar acest lucru îl realizează cu prisosinţă.

Greul începe în momentul în care instalăm aplicaţii mai complexe din Google Play, deoarece procesorul şi 1 GB memorie RAM se dovedesc insuficienţi şi apare un uşor lag în rulare, dar şi întârziere în deschiderea diverselor aplicaţii. Nici funcţia miracast nu funcţionează la parametrii normali, în timpul conexiunii apărând nişte dungi negre pe ecranul televizorului. Însă în ceea ce priveşte rularea de conţinut media, browsing sau social media, acest TV Box se descurcă excelent.

MK808B Plus rulează Android 4.4 KitKat cu o interfaţă simplă, foarte uşor de utilizat. Meniul este foarte comunicativ cu utilizatorul şi nu veţi avea nevoie de foarte mult timp pentru a vă acomoda cu acesta.

Am instalat diverse jocuri şi aplicaţii din Google Play pe care tv box-ul le-a redat foarte bine. La jocuri au fost câteva probleme deoarece multe dintre acestea sunt optimizate pentru control tactil, iar acest device nu oferă o asemenea opţiune. Nu cred totuşi că un utilizator îşi achiziţionează o asemenea jucărie pentru a rula jocuri din magazinului de aplicaţii.

De menţionat este faptul că acest tv box nu vine în pachet cu niciun fel de element de comunicare, dar acest lucru nu reprezintă o problemă foarte mare. Device-ul dispune de wireless, bluetooth şi port USB, toate acestea permiţându-vă să legaţi atât o tastatură, cât şi un mouse.

 

Performanță

24 (1)

Am realizat mai multe teste de benchmark, iar o concluzie personală pot spune că acest tv box are un hardware apropiat cu cel disponibil pe smartphone-urile de top din 2012 (HTC One X sau Samsung Galaxy S 3).

teste

Conectivitate

MK808B Plus 8

În partea frontală regăsim cititorul de carduri ce vede SD-uri cu memorie de până la 32 GB (am verificat cu un card microSD de 16 GB ce a funcţionat perfect), lateral stânga MK808B Plus dispune de un miniUSB pentru încărcător şi portul USB 2.0, lateral dreapta se poate utiliza portul mini HDMI, iar în partea din spate un alt port miniUSB. De remarcat şi portul bluetooth 4.0 care este foarte util în transferul de fişiere de dimensiuni mai mici.

Preț

MK808B Plus este disponibil pe site-ul Gearbest.com la un preţ de 34.64 dolari. Dacă în momentul realizării comenzii veţi aplica codul promoţional MK808BCN veţi plăti doar 29,98 dolari cu transport gratuit în România.

Concluzii

MK808B Plus 3

MK808B Plus este un TV Box ieftin care îşi face treaba foarte bine strict pentru ceea ce a fost conceput să facă: redare conţinut media. Pentru alte operaţii mai complicate, vor exista anumite întârzieri, lag sau chiar închideri neprogramate. Mi-a plăcut foarte mult şi faptul că are dimensiuni reduse şi este insesizabil dacă îl aşezaţi în spatele televizorului. Dacă sunteţi în căutarea unui TV Box ieftin şi bun, MK808B Plus este cea mai bună soluţie. Conţinul FullHD este redat fluent.

PRO

– dimensiuni reduse;

– Android 4.4 KitKat cu meniu uşor de utilizat;

– redare FullHD fluentă;

– conectivitate completă, inclusiv bluetooth 4.0 cu rată mare de transfer;

– preţ foarte avantajos.

CONTRA

– hardware modest, lag / întârziere la efectuarea comenzilor în anumite situații de utilizare;

– lipsă telecomandă în pachet;

– funcţia miracast cu probleme de funcţionare.