Zilele acestea am primit în teste de la gearbest.com un nou smartwatch din zona entry-level: U8 Pro Smartwatch. Acesta este destul de asemănător cu un alt ceas al cărui review îl puteţi găsi pe gadget.ro, R-Watch M26 (viitorul Evolio X-Watch). Când spun asemănător, vreau să spun defapt aproape identic, diferenţele principale între cele două fiind doar la nivel de design şi producător. U8 Pro Smartwatch este un device folositor, care poate deveni un ajutor în diversele situaţii când smartphone-ul nu este în preajma voastră. Nu mă voi raporta la el precum o fac la smartwatch-urile de top, deoarece la preţul său de achiziţie nu îi poţi cere mai multe decât oferă.

Mai multe detalii despre acest ceas veţi găsi în cele ce urmează. Pentru început, haideţi să facem o prezentare succintă a specificaţiilor hardware:

Smartwatch U8 Pro
Ecran TFT de 1.48 inch cu rezoluție 240 x 240 pixeli
Procesor
Memorie
Sistem de operare Propriu ce suportă iOS şi Android
Conectivitate Bluetooth 3.0, port miniUSB
Cameră foto și video
Baterie 230 mAh
Greutate 45 de gr.
Grosime 10 mm

Design

Despre cutia în care am primit acest ceas nu vă pot spune foarte multe. Este o cutie standard, fără elemente care să atragă într-un fel sau altul. În interior găsim smartwatch-ul propriu-zis, cablul USB cu rol de încărcare şi două adaptoare: unul pentru priza americană şi celălalt pentru priza europeană, certificatul de garanţie şi manualul de instrucţiuni.

U8 Pro Smartwatch are un design destul de reuşit, cu un cadran pătrăţos cu colţuri rotunjite, ce este realizat dintr-un plastic bine finisat, iar pe spatele cadranului avem o protecţie dintr-un aliaj destul de dur. Cureaua acestui ceas este confecţionată dintr-un material cauciucat, foarte elastic şi uşor, ce se simte foarte plăcut la atingere.

Cadranul oferă o încadrare excelentă a display-ului de 1.48 inci, cu 3 butoane tactile la baza acestuia: home, +/- şi back. Pe laterala stângă putem găsi microfonul, portul miniUSB şi difuzorul, în timp ce pe lateral dreaptă regăsim doar butonul on/off.

20141209_132024

Ecran şi sunet

Ecranul ceasului U8 Pro Smartwatch nu este unul fenomenal, însă se descurcă destul de bine pentru categoria sa de preţ. Display-ul este un TFT de 1.48 inci cu rezoluţie de 240 x 240 pixeli, care din păcate nu se vede extraordinar. La fel ca şi R-Watch M26, U8 Pro Smartwatch nu oferă posibilitatea reglării luminozităţii (aceasta fiind destul de scăzută), iar pixelii se văd destul de urât pe display (cu siguranţă o rezoluţie uşor mai ridicată ar fi rezolvat această problemă). Ecranul tactil se descurcă foarte bine, răspunde uşor la comenzi şi este încadrat excelent în corpul ceasului. Nu acelaşi lucru îl pot spune despre cele 3 butoane tactile aflate la baza cadranului, care personal mi se par îngrămădite, iar răspunsul la comenzi nu este întotdeauna cel mai bun.

Difuzorul existent în laterala stângă a cadranul este una dintre surprizele plăcute ale acestui device. Se aude clar, fără impurităţi acustice, iar în apeluri se descurcă excelent. De asemenea, sunetul emis la nivelul maxim (7 din 7) se aude puternic şi astfel ceasul îşi face simţită prezenţa foarte uşor. Muzica redată de pe telefon se aude clar şi nu există întreruperi datorate unui flux greoi de transmitere a informaţiei dintre smartphone şi smartwach.

U8 Pro Smartwatch este rezistent la picături de apă, dar nu reacţionează foarte bine la contactul cu apă din belşug. Dacă vă achiziţionaţi acest ceas, vă recomand pentru buna lui funcţionare să îl feriţi de cantităţi mari de apă.

20141209_131443

Hardware, interfaţă şi aplicaţii

U8 Pro Smartwatch este limitat din punct de vedere software şi hardware. Dacă despre hardware nu am prea multe de spus, la nivelul sistemului de operare, U8 Pro Smartwatch utilizează un sistem de operare propriu, sistem ce este compatibil cu Android ( de la Android 2.3 în sus) şi iOS. Nu se pot face update-uri ale aplicaţiilor, nu se pot adăuga alte aplicaţii, dar cele existente îşi fac cu prisosinţă treaba.

Navigarea prin meniu se face prin intermediul gesturilor de tip swipe, doar la stânga şi la dreapta. Interfaţa este foarte simplă şi este structurată în: Bluetooth, Agenda telefonică, Poziţia de apelare, Mesaje, Istoricul apelurilor, Notificări, Redare muzică, Camera foto, Setări, funcţiile Anti-Furt şi Salvare Energie, Tonuri de Apel, Barometru, Altimetru, Pedometru şi Cronometru.

Printre cele mai importante activităţi ce pot fi realizate cu U8 Pro Smartwatch se află:

– apelare telefonică, acceptare/respingere apel;

– citirea de SMS-uri (nu se pot scrie SMS-uri);

– citire notificări Facebook, Instagram, diferite aplicaţii de pe smartphone etc;

– se poate asculta muzica de pe smartphone;

– se pot face fotografii cu cele două camere de pe smartphone direct de pe smartwatch;

– funcţia Anti-Furt (în caz că te îndepărtezi de smartphone, ceasul te avertizează);

– funcţia Salvare Energie (se utilizează în momentu în care bateria este spre final);

– se pot seta doar 3 tipuri de tonuri de apel;

– barometru, altimetru, pedometru.

20141209_131244

Conectivitate

Conectivitatea acestui smartwatch este dată de bluetooth, portul miniUSB având doar rolul de încărcare a gadget-ului. Pe U8 Pro Smartwatch regăsim bluetooth 3.0, versiune care este compatibilă cu orice gadget ce dispune de cel puţin bluetooth versiunea 2.0, iar acesta funcţionează pe o rază de maxim 10-15 metri. Conexiunea dintre ceas şi telefon este destul de constantă, nu există pierderi de semnal dacă se respectă distanţa, iar datorită funcţiei anti-furt, atunci când te îndepărtezi de smarthpone, ceasul te avertizează despre acest lucru.

20141209_131741

Cameră foto şi video

U8 Pro Smartwatch se poate conecta la cele două camere foto existente pe smartphone şi se pot realiza fotografii direct de pe ceas. Din păcate, aplicaţia funcţionează doar dacă ecranul telefonului este aprins. Daca smartphone-ul este în stand-by, aplicaţia nu se poate conecta şi dă eroare.

20141209_131911

Autonomie

Bateria de 230 mAh se descurcă excelent. Dacă ţinem ceasul conectat în permanenţă la telefon, bateria duce până la 48 de ore de autonomie, iar dacă lăsăm ceasul în stand-by, autonomia creşte până la 4-5 zile. O încărcare completă a bateriei se face în 1h la priză şi 2h la laptop.

Preţ

Preţul acestui gadget este de 34.29 dolari cu transport gratuit pe site-ul gearbest.com. Pentru doritori, gadget.ro vă oferă codul cupon U8PROCN, ce reduce preţul ceasului cu 2.3 dolari, ajungând la un preţ de achiziţie de 31.99 dolari cu transport gratuit.

Concluzii

U8 Pro Smartwatch este un ceas inteligent destul de limitat, dar complet pentru categoria sa de preţ. Nu este o gadget care să te dea pe spate, nu îţi oferă foarte multe aplicaţii şi facilităţi în utilizare, dar se descurcă decent cu ceea ce oferă. Dacă doriţi un smartwatch cu pretenţii, U8 Pro Smartwatch nu este o soluţie pentru voi. În schimb, dacă vreţi să experimentaţi această lume a ceasurilor inteligente şi nu vreţi să daţi foarte mulţi bani pentru o primă încercare, U8 Pro Smartwatch este soluţia perfectă.

20141209_164757

PRO

– design reuşit, materiale calitative pentru categoria sa;

– headset bluetooth ad-hoc;

– sunet clar;

– interfața simplă și intuitivă, ușor de operat;

– compatibilitate cu iOS şi Android;

– display care răspunde foarte bine la comenzi;

– autonomie;

– preţ.

CONTRA

– aplicaţii puţine şi limitate;

– inexistenţa unei memorii proprii, cu rol măcar de înmagazinare de informaţii;

– lizibilitatea scăzută a ecranului;

– prezenţa clară a pixelilor pe display;

– imposibilitatea de a regla luminozitatea ecranului;

– butoanele tactile nu răspund foarte bine la comenzi.

Fotografiile şi review-ul video sunt făcute cu Samsung Galaxy S5.

PS: Vă rog sa nu fiţi aspri cu mine în ceea ce priveşte review-ul video. Este primul de acest fel făcut de mine şi am avut ceva emoţii: