Pe piața telefoanelor inteligente sunt câteva sisteme de operare cu priză la public: Android și iOS ocupă locurile fruntașe și se detașează clar de concurență. Pozițiile inferioare sunt ocupate de Windows Phone 8 și defunctul Windows Phone 7, BlackBerry OS care se pregătește a trece la versiunea 10 gândită special pentru touch și cu o interfață axată pe swipe ca la tableta BlackBerry PlayBook. Ar mai fi Nokia OS, fostul Symbian. Samsung a renunțat la Bada spre a pregăti TIZEN OS, primele telefoane cu acest software sunt așteptate la MWC Barcelona 2013.
Printre cele considerate a fi mai exotice se află Firefox OS ce va debuta anul curent, Sailfish OS de la Jolla care se trage din MeeGo.
Se adaugă Ubuntu pentru telefoane mobile. La nivel de kernel și driverese se trage din Android, dar aduce o interfață nouă și un mod de navigare prin meniu ce se dorește intuitiv. Gesturile de tip swipe sunt cele care relevă diverse funcții și permit efectuarea a numeroase sarcini. Toate cele patru colțuri aducă câte un control swipe.
Nu foloșește Dalvik Virtual Machine spre a rula aplicațiile, se bazează pe standardul HTML5 și pe posibilitatea de a rula aplicațiile nativ. Canonical este numele companiei care promite Ubuntu pentru telefoane mobile, din 2014.
Funcționează pe Samsung Galaxy Nexus și avem un clip video spre a ne forma o impresie:
Sunt sigur că este loc pentru un sistem de operare flexibil cu o interfață intuitivă. Ar mai trebui să avem și aplicații care să-l pună în valoare. Ambiția Canonical este de a oferi aceeași experiență pentru desktop pc, smartphone, tablete și tv.