Ulefone Mix 2 – review

24/12/2017

La sfârşitul lunii trecute publicam review-ul smartphone-ului Ulefone Mix, primul device borderless pe 3 laturi pe care l-am testat amănunţit. La mai mult de o lună distanţă voi prezenta cu bune şi cu rele un nou telefon al producătoruli chinez şi anume Ulefone Mix 2. Chiar dacă numele pare a sugera o generaţie îmbunătăţită a modelului anterior, în realitate cele două terminale nu au nimic în comun, nici măcar design-ul.

Şi Ulefone Mix 2 a reprezentat o premieră pentru mine, pentru că a fost primul smartphone cu display cu aspect 18:9 pe care l-am întors pe toate părţile şi trebuie să recunosc că deşi iniţial am crezut că acest tip de ecran este mai mult un moft, după o utilizare de câteva zile parcă a început să îmi placă un display mai mare într-un corp de dimensiuni reduse. Deşi ecranul avea o diagonală de 5.7 inci, în realitate simţeam că am în mână un telefon de 5.0 – 5.2 inci.

Revenind puţin în introducere, Ulefone Mix 2 este un entry-level clasic din mai toate punctele de vedere şi chiar dacă Ulefone a încercat cumva să îi ofere un aer mai elegant, limitările impuse de segmentul din care face parte se simt şi le voi specifica pe parcursul review-ului.

Specificaţii Ulefone Mix 2:

Design

Ulefone continuă tradiţia şi oferă o cutie de retail plină cu accesorii: încărcătorul, cablul de date USB 2.0 – microUSB, ghidul de utilizare, husa din silicon transparentă, folia de protecţie şi suportul pentru birou. În plus telefonul mai are o folie de protecţie aplicată din fabrică. Cu căştile nu au riscat pentru că ar fi fost nevoiţi să pună ceva de proastă calitate şi ar fi adus mai multe reacţii negative decât pozitive.

Ulefone Mix 2 este disponibil pe albastru şi negru, iar producătorul chinez ne-a trimis în teste versiunea neagră. Dacă despre Ulefone Mix am avut doar cuvinte de laudă la capitolul estetică şi construcţie, Ulefone Mix 2 îşi arată limitele de smartphone entry-level. În primul rând este foarte gros şi destul de greu (8.9 mm, respectiv 177 gr.), în al doilea rând calitatea finisărilor lasă de dorit (în zona camerelor foto carcasa se curbează uşor şi permite ieşirea în relief a unuia dintre senzori, se aude un zgomot ciudat când “zgâlţâi” telefonul, ca şi cum ar juca ceva etc.), în al treilea rând plasticul din care este construit device-ul dă senzaţia de ieftin, iar în al patrulea rând imaginea de ansamblu te duce cu gândul la ceva brut, neşlefuit.

Nici grip-ul nu este unul prea bun, plasticul de pe spate este foarte alunecos, noroc cu husa din pachet. Nu avem în faţă un terminal prea plăcut vizual, însă nu trebuie uitat că vorbim de un device entry-level destinat celor cu bugete şi aşteptări reduse.

Ecran şi sunet

Fiind vorba de o tehnologie perfecţionată în 2017, mă gândesc că Ulefone a preferat să investească într-un display cu aspect 18:9 mai bun, sacrificând astfel tot ce înseamnă estetic şi calitatea construcţiei. Spun acest lucru pentru că Ulefone Mix 2 integrează un ecran IPS de 5.7 inch cu rezoluție HD+ (1440 x 720 pixeli) destul de reuşit pentru un telefon de buget.

Raportul display-corp este destul de mare (nu cred că depăşeşte 90% aşa cum specifică Ulefone) şi îţi oferă în permanenţă senzaţia de plin. Ecranul aduce în plus o luminozitate decentă, unghiuri largi de vizualizare, culori redate cât de cât ok şi contraste echilibrate. Pentru că vorbim totuşi de un display de buget, are şi el minusurile sale: lizibilitate aproape zero în lumină puternică, alb cu o tentă gălbuie sau lipsă sticlă de protecţie. Nu sunt minusuri majore, de aceea pot spune că avem de-a face cu un ecran foarte potrivit pentru un smartphone entry-level.

Sunetul provine de la un difuzor amplasat pe latura inferioară uşor lateral stânga, iar acesta se aude destul de înfundat, ca şi cum ar fi acoperit de ceva. La redare de muzică se simte acest aspect, însă nu modifică în niciun fel claritatea sunetului. Pe jack-ul audio de 3.5 mm rezultatele sunt mediocre, însă la ce te-ai putea aştepta ?

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ulefone Mix 2 este echipat cu un procesor MediaTek MT6737 de tip quad-core cu 4 nuclee x ARM Cortex-A53 la 1.3 GHz, ajutat de ARM Mali-T720 GPU pe partea grafică, 2 GB RAM DDR3, 16 GB spațiu de stocare (10.64 GB reali) și slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB.

Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone Mix 2;

MediaTek MT6737 este unul dintre cele mai slabe noi procesoare din piaţă (dacă nu cel mai slab), iar acest lucru se observă în utilizarea zilnică. Ulefone Mix 2 se mişcă lent, după ce deschizi 2-3 aplicaţii începe deja să agaţe, iar multitasking-ul se transformă de multe ori într-o aventură.

Deşi Ulefone a implementat o versiune de Android 7.0 Nougat stock, fără impurităţi, hardware-ul mediocru îşi face simţită prezenţa mai mult decât am dori şi în unele momente devine chiar enervant. Interfaţa în sine este foarte aerisită, blotware-ul inexistent şi chiar dacă sunt momente în care timpul de răspuns este şi de 3-4 secunde, trebuie să menţionez că pe întreaga perioadă a testelor nu am întâlnit erori, opriri neforţate sau crash-uri. Adică Ulefone Mix 2 înţelege ce vrei, doar că timpul său de gândire este mai lung decât ne-am dori.

Printre aplicaţiile preinstalate regăsim: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare Vocală, Ceas, Google Chrome, Descărcări, Google Drive, Duo, Filme Play, Galerie, Gmail, Google Search, Google Foto, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Mesaje, Muzică, Muzică Play, Radio FM, Setări, Sim Toolkit, Manager de sistem, Telefon şi Youtube.

Performanță

Ulefone Mix 2 a trecut şi prin clasicele teste de benchmark.

Conectivitate

Ulefone Mix 2 dispune de conectivitate dual-sim, 4G, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.1 , jack de 3.5 mm, microUSB, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM şi scanner pentru citirea amprentelor.

În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – FDD LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8 (900) şi 20(800).

Ironic sau nu, Ulefone Mix 2 are conectivitate dual-sim (microSIM + nanoSIM) şi port separat pentru cardurile microSD. Acest lucru permite folosirea smartphone-ului atât cu două cartele SIM, cât şi cu un card de memorie, aspect aproape inexistent pe telefoanele mid-range sau de top (acestea utilizează de obicei o funcţie combo).

Ulefone Mix 2 reuşeşte să se descurce onorabil la toate elementele de conectivitate (apeluri de voce, bluetooth, GPS, Wi-Fi, radio FM), de menţionat că doar o cartelă poate fi utilizată în 4G, cealaltă funcţionând în acelaşi timp doar pe 2G.

Cameră foto și video

Ulefone Mix 2 este echipat cu o cameră foto duală de 13 megapixeli + 5 Megapixeli cu senzor Sony IMX315, autofocus, deschidere f/2.0, LED flash, filmare la 1080p şi o cameră frontală de 8 Megapixeli (prin interpolare) cu LED flash şi deschidere f/2.4. Chiar dacă în teorie avem un ansamblu foto mai slab decât cel prezent pe Ulefone Mix, în realitate rezultatele sunt mai reuşite.

Nu vă gândiţi că avem ceva wow, însă ţinând cont că vorbim de un smartphone entry-level, pot spune că există o luminiţă la capătul tunelului. Ulefone Mix 2 obţine fotografii decente, autofocusul este mai rapid şi mai exact decât m-aş fi aşteptat, detaliile sunt suficient de bine conturate, iar contrastele destul de corecte. În continuare efectul bokeh este o glumă (vorbim mai mult de un blur haotic), culorile redate sunt de multe ori nerealiste, uşor arse, însă cu toate acestea avem un ansamblu foto mulţumitor raportat la segmentul de preţ.

Camera frontală şi funcţia de înregistrare video dezamăgesc, însă nimic nu este nou sub soare. Dacă clipurile video ies şterse, tremurate, cu un sunet groaznic, fotografiile realizate cu camera frontală sunt într-o ceaţă permenantă şi trebuie să cauţi un unghi bun pentru a obţine ceva claritate. Dacă eşti fan selfie, s-ar putea să ai nevoie de alt telefon.

Clip video realizat cu Ulefone Mix 2;

Autonomie

Ulefone Mix 2 are aceeaşi baterie ca Ulefone Mix, însă rezultatele sunt diferite. Display-ul de generaţie nouă şi procesorul modest au un consum redus de energie, de aceea avem şi o autonomie îmbunătăţită. Cu o activitate medie, fără a ţine 4G-ul pornit în permanenţă şi cu o luminozitate în jurul a 30 – 40% poţi obţine lejer o autonomie de peste 2 zile. În schimb însă timpul de încărcare al bateriei este lung, foarte lung: aproximativ 3 ore şi jumătate pentru un ciclu complet.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone Mix 2 a rezistat 8 ore și 23 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Rezultatul este peste media altor device-uri de buget.

Preț

Ulefone Mix 2 are un preţ standard de achiziţie de 119.99 dolari, însă zilele acestea se află în diverse promoţii dedicate Crăciunului şi poate fi cumpărat la doar 99.99 dolari fără TVA (aproximativ 390 lei). Cel mai mic preţ îl găsiţi aici.

Concluzii

Ulefone încearcă piaţa cu o gamă variată de smartphone-uri ieftine, însă nu mereu le iese ceva bun. Ulefone Mix 2 este un telefon aproape reuşit. Punctele sale forte sunt date de display-ul cu aspect 18:9, camera foto, autonomia şi sistemul de operare Android 7.0 Nougat stock, în timp ce calitatea construcţiei, pachetul hardware, timpul de încărcare al bateriei şi sunetul sunt aspecte ce meritau mult mai multă atenţie.

Ştiu că pentru a obţine un preţ mic producătorii trebuie să facă anumite concesii, de aceea şi acest echilibru între plusuri şi minusuri. Important este să alegi plusurile mai importante pentru utilizatori, iar în cazul Ulefone Mix 2 aproape că s-a făcut acest lucru. Cred că Ulefone învaţă prin fiecare smartphone nou lansat şi spun acest lucru pentru că văd că schimbă mereu câte ceva, chiar dacă nu inspirat de fiecare dată.

Ulefone Mix 2 este un telefon inteligent de buget pe care l-aş recomanda celor aflaţi în căutarea unui astfel de device, însă nu ar fi în fruntea listei.

PRO

  • cameră foto decentă;
  • Android 7.0 Nougat aproape stock, aerisit şi destul de bine optimizat;
  • autonomie peste medie;
  • display bun pentru segmentul său de preţ;
  • conectivitate 4G;
  • pachetul de retail conţine o gamă largă şi variată de accesorii;
  • raport calitate-preţ mulţumitor.

CONTRA

  • construcţie deficitară şi calitate a materialelor îndoielnică;
  • sunet înfundat;
  • pachet hardware mediocru;
  • timp foarte lung de încărcare a bateriei.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.