În luna februarie a anului trecut am testat prima generaţie a battery phone-ului produs de Ulefone şi anume Ulefone Power. La momentul respectiv telefonul a lăsat o impresie bună, iar dacă mai sunteţi interesaţi de acest device puteţi găsi toate detaliile în review.

Timpul a trecut, smartphone-ul s-a dovedit a fi un succes (din ce am înţeles s-au comercializat undeva la 1 milion de unităţi Ulefone Power la nivel global), iar producătorul chinez a lansat şi o a doua generaţie: Ulefone Power 2. Aceasta pare a fi mai actuală, mai cizelată şi mai puternică. Iată câteva diferenţe notabile:

  • Scannerul de amprentă a fost integrat în butonul home;
  • Flash-ul dual-LED este amplasat sub camera foto;
  • A dispărut portul infraroşu;
  • Difuzorul extern este amplasat la baza telefonului pe latura inferioară;
  • A dispărut butonul Smart Key;
  • Telefonul are o construcţie metalică;
  • Schimbare uşoară din punct de vedere estetic;
  • Upgrade hardware la mai toate capitolele;
  • Android 7.0 Nougat aproape stock.

Ulefone Power 2 este în teorie un upgrade bine venit, iar în cele ce urmează voi detalia cât de bine se descurcă şi în practică. Smartphone-ul l-am primit în teste de la Ulefone, iar pentru mai multe detalii puteţi intra pe ulefone.com.

Specificaţii Ulefone Power 2:

Design

Chiar dacă este construit dintr-un carton obişnuit, pachetul de retail este foarte cochet în special prin combinaţia de culori negru-roşu. În interior regăsim telefonul, încărcătorul de 2A ce integrează tehnologia Pump Express 2.0 cu încărcare la 9V / 2A, cablul microUSB – USB 2.0, cablu OTG, agrafa şi nelipsitul pachet de instrucţiuni. Smartphone-ul are o folie de protecţie aplicată din fabrică, iar comparativ cu prima generaţie în cutia de retail nu există o pereche de căşti. În plus, cei care achiziţionează în această perioadă Ulefone Power 2 primesc gratuit accesorii în valoare de 40 dolari (husă din piele, folie de protecţie suplimentară şi suport pentru birou).

Noi am primit la review versiunea neagră a acestui terminal, însă mai există şi variante pe auriu sau gri. Ulefone Power 2 are un aspect foarte plăcut, linii moderne, construcţie metalică de tip unibody, finisare excelentă şi parcă se cunoaşte un plus estetic comparativ cu generaţia anterioară. Telefonul are prestanţă, seriozitate, robusteţe şi datorită construcţiei de calitate oferă un plus de încredere la capitolul rezistenţă. Vorbim de un device plăcut vizual.

Din nefericire Ulefone nu a putut să reducă dimensiunile considerabile de pe Ulefone Power, mai mult chiar, acestea au crescut: de la 9.5 mm grosime la 9.9 mm grosime şi de la 189 gr. greutate la 210 gr. greutate. Ulefone Power 2 este greu, dificil de manevrat dacă nu ai o palmă sănătoasă, obositor de ţinut în mână şi are trăsături foarte masculine. Despre grip nu pot spune mare lucru, pentru că oricum te concentrezi în permanenţă să îl ţii bine, să nu îl scapi pe jos.

Ca elemente distinctive în exterior putem enumera butonul home cu scanner de amprentă integrat, camera foto de 13 megapixeli şi senzorii de lumină şi proximitate în zona frontală, iar pe spate regăsim camera foto de 16 megapixeli, flash-ul dual-LED şi logo-ul Ulefone.

Ecran și sunet

Ulefone Power 2 utilizează un display IPS de 5.5 inch cu rezoluție FullHD (1920×1080 pixeli), 401 ppi şi protecţie cu sticlă curbată Corning Gorilla Glass 3. Se pare că Ulefone a schimbat ecranul pe noul battery phone, deoarece acesta este superior celui de pe generaţia anterioară. Avem unghiuri de vizualizare foarte largi, contraste echilibrate, culorii puternice şi corect redate, luminozitate suficientă chiar şi pentru momentele însorite, iar timpul de răspuns al touch-ului a fost unul foarte rapid.

Smartphone-ul este echipat cu un ecran corect pentru segmentul său de preţ, un display IPS mid-range cu rezultate mulţumitoare. Chiar dacă nu excelează la niciun capitol, nu am ce să îi reproşez. Mă bucur foarte mult că în sfârşit nu mai sunt prezente acele dungi negre care înconjurau ecranul şi deranjau din punct de vedere estetic.

Din păcate Ulefone Power 2 nu are butoane capacitive la bază (doar cel home) şi pentru că integrează taste de tip touch buttons se pierde puţin din spaţiul disponibil pe display. Acestea pot fi ascunse, însă în condiţiile în care spaţiul de la baza telefonului este suficient de mare, aş fi integrat nişte butoane capacitive astfel încât să mă pot bucura de toţi cei 5.5 inci.

Despre sunet nu ar fi multe de spus. Difuzorul extern este unul obişnuit, cu sunet clar şi volum decent, în timp ce prin jack-ul audio de 3.5 mm poţi avea audiţii plăcute. Interesant este că au schimbat poziţionarea difuzorului de pe spate, pe latura inferioară a smartphone-ului ascuns sub un mic grătărel (ciudat că nu au apelat la încă un grătar pentru uniformitate). Aşezarea sa este optimă şi foarte rar poate fi acoperit cu mâna.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ulefone Power 2 vine cu un upgrade hardware absolut normal: procesor MediaTek MT6750T de tip octa-core cu 4 x ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz pe structură big.LITTLE, Mali-T860MP2 GPU, 4 GB RAM şi 64 GB spațiu de stocare (reali 54.1 GB) + slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB). Pachetul este unul suficient de bun pentru majoritatea aplicaţiilor din Google Play.

Device-ul are preinstalat din fabrică Android 7.0 Nougat cu pachetul de securitate martie 2017. Soft-ul este unul aproape stock, Ulefone integrând o interfaţă proprie care modifică doar la nivel de estetică imaginea iconiţelor pentru aplicaţii. Aceasta însă este una foarte întunecată, cu reinterpretări estetice foarte neclare şi imediat după ce m-am conectat la Google Play am instalat Google Now Launcher pentru fluiditate şi simplitate.

Informații relevate de CPU-Z pentru Ulefone Power 2;

În rest avem un Android 7.0 Nougat clasic, bine optimizat, fără erori sau bug-uri (sau cel puţin eu nu le-am descoperit), aerisit, cu elemente standard. Am observat în multitasking o latenţă sporită la trecerea între aplicaţii şi cred că la ce specificaţii are acest device nu ar trebui să existe aşa ceva. Nu este ceva deranjant, însă ca utilizator de smartphone tip flagship am sesizat această întârziere la preluarea comenzii.

Ulefone păstrează pe Ulefone Power 2 majoritatea elementelor de customizare existente în versiunea stock de Android 7.0 Nougat, iar ca bilă neagră aş enumera traducerea incompletă în limba română a meniului (după selectarea limbii române, în meniu apar şi cuvinte în română şi în engleză).

Ca şi aplicaţii preinstalate avem: Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Căutare vocală, Ceas, Copie de rezervă, Descărcări, Galeri, Gmail, Google Search, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Manager Fişiere, Mesagerie, Muzică, Parallel Space (permite utilizarea mai multor conturi în aplicaţii simultan), Radio FM, Setări, Sim Toolkit şi Telefon. Observaţi aplicatii puţine şi foarte utile. Bloatware = zero.

În jocuri Ulefone Power 2 se descurcă bine spre foarte bine, însă jocurile complexe la capitolul grafică nu sunt redate detaliat. Aici se văd limitele procesorului şi a GPU-ului. În plus, după 10 – 15 minute de joc intensiv, telefonul se încălzeşte destul de puternic.

Performanță

Am făcut şi câteva teste de benchmark pe care le-am comparat cu cele obţinute de Ulefone Power pentru a vedea diferenţele între cele două. Acestea nu sunt atât de mari pe cât v-aţi aştepta.

Conectivitate

La capitolul conectivitate avem LTE Cat.6 + VoLTE, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS, Radio FM, giroscop, senzor pentru citirea amprentelor cu timp de răspuns de 0.15 secunde etc. Nu înţeleg de ce au renunţat la portul infraroşu, iar elemente precum NFC sau Wi-Fi ac nu se încadrează în segmentul de preţ al telefonului.

În ceea ce priveşte spectrul acoperit avem:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – FDD-LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 8(900), 20(800).

După cum puteţi observa Ulefone Power 2 nu ştie 4G-ul standard al celor de la RCS & RDS, cu toate acestea am recepţionat semnal 4G de la acest operator prin intermediul benzii FDD de 2100 MHz, însă rezultatul este dezamăgitor:

Restul elementelor de conectivitate au funcţionare ireproşabil: apelurile de voce, 4G, Wi-Fi, GPS, Bluetooth etc. Terminalul dispune şi de un scanner de amprente integrat în butonul home care deşi recunoaşte aproape de fiecare dată amprenta, are un timp de răspuns foarte lent (departe de cele 0.15 secunde promovate de producător). Trec chiar şi până la 2 secunde până se deschide smartphone-ul după aplicarea amprentei.

În exteriorul device-ului avem lateral stânga slotul combo, lateral dreapta tastele de volum şi butonul power, la bază microfonul, portul microUSB şi difuzorul, iar în zona superioară jack-ul de 3.5 mm.

Cameră foto și video

Ulefone Power 2 este echipat cu o cameră foto de 16 megapixeli (prin interpolare) cu deschidere f/2.2, flash dual-LED, autofocus, HDR, filmare la 1080p şi o cameră foto secundară de 13 megapixeli (prin interpolare). Dacă în teorie avem doă camere bune, în realitate rezultatele sunt modeste.

Trebuie să recunosc că mă aşteptam la un plus pe partea foto comparativ cu prima generaţie care nu a excelat, însă plusul este doar pe hârtie. În realitate fotografiile sunt la fel de slabe calitativ, avem culori şterse, palide, influenţe ciudate ale luminii (în aceeaşi poziţie, cu acelaşi unghi, la distanţă de câteva secunde pot ieşi poze diferite), contraste cât de cât decente, zgomot de imagine etc. După lăsarea serii imaginile devin tot mai neclare, iar autofocusul intră automat în slow motion. Mă aşteptam la mai multe de la acest senzor de 13 megapixeli care interpolat ajunge până la 16 megapixeli şi îmi pun în continuare speranţa într-un viitor update de soft.

Din nefericire şi camera frontală este pe aceeaşi lungime de undă a mediocrităţii. Fotografiile tip selfie sunt şterse, palide, pline de aberaţii cromatice şi cu zone înceţoşate. Pentru un selfie reuşit ai nevoie de mai multe încercări.

Clip video făcut cu Ulefone Power 2;

Fotografii făcute cu Ulefone Power 2;

Autonomie

Ulefone Power 2 nu a fost creat să impresioneze la capitolul foto, sunet sau design, el este un mare campion la capitolul autonomie. Dacă îţi doreşti acest smartphone, îl cumperi pentru baterie, nu pentru celelalte specificaţii. Fără niciun fel de emoţii treci pragul a 2-3 zile de utilizare, iar cu ceva sacrificii poţi ajunge chiar şi la 4 zile.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi, Ulefone Power 2 a rezistat 9 ore și 43 minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate. Chiar dacă nu există îmbunătăţiri semnificative comparativ cu prima generaţie (9 ore şi 27 de minute), avem în continuare unul dintre cele mai bune rezultate din testele noastre.

Timpul de încărcare al bateriei este unul decent: de la 15% la 100% în 2 ore şi 5 minute. Am observat că pe parcursul încărcării telefonul se încălzeşte puternic, semn că procesul în sine nu este tocmai pe placul său.

Preț

Ulefone Power 2 costă 169.99 dolari fără TVA, iar în această sumă primiţi gratuit şi accesorii în valoare de 40 dolari (husă din piele, folie de protecţie suplimentară şi suport pentru birou). Mai multe detalii despre retailerii parteneri puteţi găsi pe ulefone.com sau îl puteţi achiziţiona direct din Aliexpress de pe Ulefone Official.

Concluzii

Iaca am ajuns şi la final. Cum era de aşteptat Ulefone Power 2 este un smartphone pe care îl cumperi în special pentru autonomie, construcţie, display şi poate pentru Android-ul aproape stock. Nu trebuie să vă îmbătaţi cu apă rece şi să aveţi mari aşteptări de la el. Dimensiunile mari îl fac destul de incomod, hardware-ul nu îl recomandă pentru cele mai puternice jocuri, iar camera foto nu va aduce cele mai aşteptate rezultate.

Când cumperi un asemenea device, o faci în cunoştinţă de cauză. Cu siguranţă recomand Ulefone Power 2 celor care nu vor să care zilnic încărcătorul după ei, însă mare atenţie şi la celelalte aspecte. Până la urmă vorbim de un battery phone, iar acest tip de telefon sacrifică multe de dragul autonomiei. La fel face şi Ulefone Power 2.

PRO

  • display bun spre foarte bun pentru segmentul său de preţ;
  • construcţie metalică şi finisare de foarte bună calitate;
  • ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor;
  • Android 7.0 Nougat aproape stock cu patch-ul de securitate martie 2017;
  • autonomie excelentă, cel puţin 2-3 zile la o utilizare medie;
  • sunet decent atât prin difuzorul extern, cât şi prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • spaţiu de stocare suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

CONTRA

  • scanner de amprentă cu timp de răspuns lent;
  • lipsă port infraroşu;
  • GPU modest în jocuri pretenţioase;
  • dimensiuni considerabile (9.9 mm grosime şi 210 gr. greutate);
  • cameră foto cu rezultate mediocre.