În ultimele 2 săptămâni am avut ocazia să testez un ultrabook de top al Acer. Este vorba de modelul Acer Aspire S7, ultrabook cu care compania taiwaneză speră să concureze produsele de top ale concurenței.
Vă reamintesc că Intel a investit în conceptul de ultrabook, laptopuri cu un anumit tip de procesoare, greutate și grosime reduse, de aici și portabilitatea ridicată, autonomie crescută. Deja puteam spune că suntem la a 3-a generație de ultrabook-uri. Acer și-a schimbat modelul de business în ultima perioadă și investește mult mai puternic în R&D, înainte alegea ca R&D-ul să fie făcut de companii terțe.
Apropo, un ultrabook nu este achiziționat pentru performanțele sale ci pentru design, portabilitate și autonomie.
În recenzia de față veți vedea ce știe acest ultrabook cu preț de peste 7000 de lei.
Specificații Acer Aspire 7
Design
În pachet dați de ultrabook, încărcător de 45W de dimensiuni compacte și cu fir destul de lung, manual cu instrucțiuni de utilizare, husă din piele ecologică de tip plic. L-am primit de la Acer România și a sosit în versiunea de retail, nu sub forma unui early sample.
Impresionează de la prima vedere, foarte ușor, foarte subțire, materiale de foarte bună calitate și finisare ireproșabilă. Acer și-a făcut temele în mod corect și a livrat un ultrabook ce punctează bine la capitolul design. Sticla acoperă capacul superior, dar nu mi-a dat impresia că ar aduna amprentele în mod alert, baza ultrabook-ului este fabricată dintr-un plastic alb, rigid și puțin rugos, dă un grip bun și nu alunecă de pe suprafețele pe care notebook-ul ajunge a fi poziționat. Marginile ecranului și spațiul ce înconjoară tastatura sunt fabricate din aluminiu.
Răcirea se face prin zona balamalei ce îmbină ecranul și tastatura + hardware-ul ultrabook-ului, de puține ori și-a intrat în funcțiune. Asta și pentru că este un ultrabook cu un CPU gândit special să fie low voltage + SSD-ul ce asigură la rândul său un plus de silențiozitate.
În galeria de imagini ce însoțește review-ul vă faceți o impresie vis-a-vis de designul lui Aspire S7. Eu aș spune că poate concura cu orice alt ultrabook de top lansat în 2015, fără nicio problemă.
Ecran și sunet
13.3 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli + panou tactil. În unele situații se întâmpla ca luminozitatea să scadă în mod automat când laptopul nu este cuplat la încărcător, chiar și în modul High Performance. O astfel de limitare apare în contextul în care se dorește obținearea unei autonomii cât mai ridicate.
Cu încărcător conectat la ultrabook, luminozitate mare, unghi de vizualizare larg, răspuns prompt al touchscreen-ului. Apreciez că Windows 8.1 se scalează bine și fonturile sunt lizibile și nu microscopice, știți voi la ce mă refer, mai ales cei ce aveți laptopuri cu rezoluții mari (2560×1440 pixeli sau și mai sus de atât).
Fără conectare la sursa de alimentare cu energie electrică, luminozitatea scade la jumătate în mod automat, touch-ul răspunde rapid comenzilor date, dar un plus de luminozitate ar fi fost de-a dreptul excelent.
Sunetul respectă standardul Dolby Digital Home Theater v4 și provine de la 2 speaker poziționate la bază, în marginile stângă și dreaptă. Livrează un sunet puternic, clar, suficient de mult bass. Jack-ul de 3.5 mm se află în lateral dreapta și cu căști de bună calitate aduce un sound imersiv.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente ce-l definesc pe Acer Aspire S7 la capitolul hardware: procesor Intel Core i7-5500U la 2.4 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 3.0 GHz, 8 GB memorie RAM de tip DDR3 la 1600 MHz, SSD de 256 GB în rol de spațiu de stocare, placă grafică integrată Intel HD Graphics 5500.
Am precizat de la bun început, ultrabook-urile nu sunt achiziționate pentru puterea de procesare ci pentru alte elemente ce le individualizează. Totuși, Aspire S7 este suficient de puternic pe partea de editare foto și video la nivel de începător, browsing și Office în condiții optime. Din stand-by se trezește cu ghilimele de rigoare în 1 – 2 secunde, de cum îi ridici clapeta. Plus că bootează rapid, în mai puțin de 10 secunde ești în ecranul de start.
Rulează Windows 8.1 în versiunea Pro, care nu se diferențiază prea tare față de Windows 8-ul normal, sunt câteva funcții software în plus.
Acer a adăugat câteva aplicații pe lângă cele cu care Windows 8-ul sosește nativ:
Zinio – magazin de reviste în format digital;
AccuWeather.com – prognoza meteo;
Evernote – notițe salvate în cloud, una dintre cele mai populare aplicații de gen;
Microsoft Office – necesită activare;
McAfee LiveSafe – activ în versiunea completă pe o perioadă limitată;
Flipboard – aplicație ce reunește un flux de informații de pe Facebook, Twitter, RSS și le prezintă într-un mod intuitiv, ușor de parcurs, direct pe ecranul laptopului;
Movie moments – editor basic ce permite adăugarea mai multor clipuri, notificări și muzică etc.
Rulează orice aplicație din Windows Marketplace și se descurcă și cu jocurile mai vechi, nu cele de ultimă generație ce au cerințe grafice considerabile.
Performanță
A trecut prin câteva teste de benchmark:
Conectivitate
Elemente de conectivitate regăsite pe Acer Aspire S7: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0, în lateral dreapta dați de jack-ul de 3.5 mm, 1 x USB 3.0, HDMI și miniDisplayPort. În stânga regăsiți jack-ul pentru încărcător, 1 x USB 3.0, cititorul pentru cardurile de tip SD și butonul de pornire.
Pe Wi-Fi-ul ac conectat la router pe 5 GHz am atins 220 Mbps la download și 209 Mbps la upload (pe abonamentul Fiberlink 1000 de la RCS-RDS).
Nu am întâmpinat probleme legate de conexiunea la internet, a funcționat ireproșabil.
Tastatură și touchpad
Tastatura ocupă un spațiu generos, taste bine delimitate. Necesită un timp de acomodare, iar în timp ajungi a o aprecia. Tastele Enter, Backspace și Shift sunt supradimensionate, ușor de accesat, nu la fel se poate spune de CapsLock îngrămădit în laterala stângă. După o utilizare de câteva săptămâni ajungi a fi sprinten în redactarea documentelor și pe Aspire S7.
Touchpad-ul are o lățime considerabilă, oferă un răspuns prompt la comenzile date, iar click dreapta și stânga nu oferă un zgomot deranjant. Trebuie să reamintesc că Aspire S7 are un display tactil, de aici un plus pentru cei interesați să controleze ultrabook-ul în acest mod. Mai ales că Windows 8.1 a fost eficientizat pentru astfel de situații.
Autonomie
Contează scenariul de utilizare, cu luminozitate la 50%, utilizare intensivă cu browsing, YouTube, joculețe cu grafică mai puțin complexă a adus acumulatorul spre 0% în 5 – 5 ore și jumătate. Într-o situație mai ușoară de utilizare urcă și la 6 – 7 ore, dar cu luminozitate setată la 20 – 30%.
Preț
Acer Aspire S7 – 7486 lei la ITgalaxy.ro.
Concluzii
Acer Aspire S7 trece pe noua platformă Broadwell și promite un plus de autonomie și performanță, un hardware actualizat spre a concura de la egal la egal cu alte ultrabook-uri de top. Am structurat punctele PRO și CONTRA.
PRO
– design plăcut, materiale și finisare ce-l încadrează în segmentul premium;
– hardware actualizat ce-i oferă un plus de putere de procesare + autonomie mai mare față de generația anterioară;
– portabilitate considerabilă;
– sunet puternic, clar;
– tastatură iluminată;
– conectivitate mare pentru un ultrabook, în pachet se găsește și un adaptor pentru VGA;
CONTRA
– preț ușor prohibitiv;
– reflecții ale spațiului ambiant pe ecranul glare de 13.3 inch;
– destul de multe aplicații preinstalate, noroc că la Windows 8.1 nu este ca pe Android și le poți scoate oricând din PC.