ASUS în țara noastră are o cotă de piață ridicată, bucurându-se și de o imagine de marcă foarte bună. Compania taiwaneză produce o gamă bogată de laptopuri, este greu să spui că nu găsești un anumit tip în oferta lor.

Nu-mi aduc aminte să fi testat până acum ceva din seria ZenBook de la Asus, însă iată că am ocazia de a vă prezenta acum un ultrabook compact și ușor, dar și suficient de performant. Vedem pe larg în rândurile ce urmează cum se descurcă Asus ZenBook 13 UX325JA, care îi sunt avantajele, dar și unde se putea mai bine.

Specificații Ultrabook Asus ZenBook 13 UX325JA

Specificatii Asus ZenBook 13 UX325JA

Design

Asus ZenBook 13 UX325JA

La noi a ajuns un sample de test în ceea ce pare a fi cutia de retail. Înăuntru, am mai găsit, pe lângă laptop, o husă, încărcătorul cu ștecăr de America de Nord, cu un adaptor potrivit pentru țara noastră și un convertor de la USB-C la jack de 3.5 mm.

Cu siguranță versiunile de retail vor veni cu încărcător compatibil cu prizele de la noi și nu cu adaptor.

Husa tip plic din pachet este din material textil cu o fâșie de piele ecologică. Este plușată pe interior, dar este cu mult mai mare decât laptopul, astfel acesta nu stă fix înăuntru, ci se ”plimbă” tot timpul prin interiorul husei.

Asus ZenBook 13 UX325JA este un ultrabook cu adevărat compact, subțire de doar 13.9 mm și cu o greutate câtărită de mine de 1.14 kg. Este reailizat în cea mai mare parte dintr-un aliaj rezistent din aluminiu și magneziu. Laptopul a fost testat conform standardelor MIL-STD-810G U.S. Military și poate funcționa fără probleme la temperaturi ambientale între -33 și 63 de grade Celsius sau într-un mediu cu până la 95% umiditate în aer, printre altele. De asemenea, se pare că o cădere de la o înălțime de circa 1 metru nu va produce pagube.

Cert este că materialele folosite la exterior sunt de foarte bună calitate, la fel și finisările. Mi s-a părut că muchia de pe latura dinspre utilizator, din dreptul touchpad-ului, este prea ascuțită, cu atât mai evident la colțuri. Nu te poți tăia pe acolo, dar este ceva cam ascuțit. 

Mai mult, capacul inferior scoate ceva zgomote, scârțâie când ridicăm laptopul cu ecranul deschis sau când îl strângem în mână undeva în zona dintre balamale.

Apropo de acestea, ele permit o deschidere la un unghi de până la 150 de grade. Deschiderea ridică ușor partea de jos a laptopului, la un unghi de 3 grade, ceea ce creează o mai bună aerisire pe dedesupt, dar și o tastare mai comodă.

La interior, Asus ZenBook 13 UX325JA arată că folosește tot spațiul pe cât de eficient poate. Pentru răcire vedem doar un micuț ventilator și un singur heat-pipe. Memoria RAM este lipită pe placa de bază, singurul element ce poate fi schimbat este reprezentat de SSD-ul în format M.2.

Asus ZenBook 13 UX325JA este un ultrabook de calitate, care însă are și mici probleme de detaliu, unele ce ar putea fi puse pe seama exemplarului ajuns la noi și nu neapărat o generalizare pe gamă.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare Asus ZenBook 13 UX325JA

Sunt două opțiuni pentru ecranul unui Asus ZenBook 13 UX325JA. Nu știu sigur dacă ambele sunt disponibile la noi în țară. Este vorba despre display-ul standard, precum cel ajuns la noi, și cel foarte eficient, cu un consum maxim de 1W și luminozitate cu mult mai înaltă, de până la 450 cd/mp.

În cazul de față, luminozitatea maximă se oprește la 300 cd/mp conform fișei tehnice, însă eu am măsurat una de 322 cd/mp, deci mai bine. Panoul anti-reflexie îți permite să folosești notebook-ul și în medii puternic iluminate, doar în bătaia directă a soarelui apar ceva probleme de lizibilitate.

Distribuția luminozității nu reprezintă o problemă, însă am remarcat ceva light bleeding în condiții extreme (luminozitate la maximumum pe un ecran complet negru).

Distribuția luminozității pe ecranul Asus ZenBook 13 UX325JA:

Uniformitate iluminare ecran 100 Asus ZenBook 13 UX325JA

Redarea culorilor este precisă încă din fabrică, cu o deviație Delta E medie de doar 2.7 și una maximă, pe albastru, de 8.6.

După calibrare, ecranul devine foarte exact în afișarea nuanțelor, cu deviații extrem de scăzute. În medie doar 0.4 și 0.6 pe Delta E94, respectiv Delta E2000, cu maxim 0.7 și 1.3 după aceleași standarde de test. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Contrastul nativ este bun, circa 1500:1, dar unghiurile de vizulizare nu sunt cele mai largi, în ciuda panoului IPS.

Ecranul standard de pe Asus ZenBook 13 UX325JA este unul de foarte bună calitate, cu siguranță un punct pro important.

Asus ZenBook 13 UX325JA

Sunetul ce iese din cele două difuzoare certificate Harman/Kardon este bun, dar parcă nimic special. Calitativ este cel puțin decent, cu o  bună separare a frecvențelor și un pic de bass. Volumul maxim, pe de altă parte, nu impresionează, dar, dacă îl raportăm la dimensiunile notebook-ului, este cumva proporțional.

Pe Asus ZenBook 13 UX325JA nu există jack de 3.5 mm, ciudat dacă ne gândim că pentru port full HDMI s-a putut face loc. Există în cutie un adaptor de la USB-C la jack de 3.5 mm. Cu ajutorul acestui DAC ce promite sunet Hi-Res, avem parte de o audiție curată, de calitate, dar iarăși, nimic impresionant. Volumul maxim, cel puțin, este ușor limitat, măcar nu apar distorsiuni evidente.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Info CPU-Z Asus ZenBook 13 UX325JA

Avem în față un Asus ZenBook 13 UX325JA cu cel mai puternic procesor ce poate fi ales. Vorbim despre un Intel Core i7 din a zecea generație, model 1065G7, pe 10 nm. Acesta integrează grafică de tip Iris Plus G7, suficientă pentru sarcini uzuale și chiar joculețe sau titluri mai vechi. Nu vorbim despre gaming serios, ci doar despre ceva ocazional, de distracție.

Memoria RAM este în oricare dintre configurații lipită pe placa de bază, nu se poate face upgrade, așa că atenție ce alegeți de la bun început. Exemplarul de test a venit cu 16 GB de tip LPDDR4X la 3200 MHz.

Spațiul de stocare este de tip SSD pe M.2 PCIe x4 și măsoară în acest caz 1 TB. Se poate ajunge din fabrică până la 2 TB, însă acest SSD poate fi schimbat, singura componentă pe care o poți modifica.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Asus ZenBook 13 UX325JA:

Sistemul de operare cu care am primit acest ultrabook este un Windows 10 Pro for Workstations. Pe Asus ZenBook 13 UX325JA aduce în plus față de o versiune ”curată” de Windows câteva aplicații, dintre care amintesc Audio Wizard, McAfee Personal Security, MyASUS, Realtek Audio Console, Thunderbolt Control Center ș.a.

Dintre toate, cea mai importantă este MyASUS, un program ce-ți dă posibilitatea de a alege dintre anumite profiluri pentru ventilator, pentru ecran sau baterie, diagnoză de sistem, update-uri pentru anumite utilitare, drivere sau versiuni de BIOS, dar care integrează și programul Link to MyASUS, care-ți permite să sincronizezi smartphone-ul cu notebook-ul spre a primi apeluri sau mesaje direct pe PC, să transferi imediat fișiere din telefon pe PC sau invers, să proiectezi ecranul telefonului pe cel al laptopului și chiar să-l folosești ca extensie a display-ului laptopului.

Capturi de ecran din aplicația MyASUS de pe Asus ZenBook 13 UX325JA:

Performanță

Teste benchmark Asus ZenBook 13 UX325JA

L-am trecut pe Asus ZenBook 13 UX325JA prin mai multe teste de benchmark, toate rezultatele sunt în tabelul de mai jos.

Teste benchmark Asus ZenBook 13 UX325JA

Nu am cum să nu apreciez SSD-ul de top, ce ajunge la viteze maxime la citire de până la 3.5 GB/s.

Asus ZenBook 13 UX325JA este suficient de puternic pentru sarcinile uzuale pe care le presupune lucrul cu un ultrabook. Se descurcă fără probleme în aplicații Office, în prezentări, web browsing, multimedia și altele asemenea. Eu l-am folosit chiar și la ceva editare foto în Lightroom și nu mi s-a părut tocmai rău. Sigur că aici se putea mai bine, dar pentru un set de 20 – 30 de poze nu mi s-a părut că am pierdut prea mult timp din cauza lui.

În ceea ce privește temperaturile maxime atinse, am observat un comportament ciudat. Au fost cazuri când exact în momentul în care un anumit test de benchmark începea, ventilatorul se oprea. Adică, tocmai atunci când ar fi trebuit să se învârtă la maxim, el se oprea. Astfel, temperaturile maxime au ajuns la 100 grade Celsius pe fiecare nucleu, moment în care frecevențele erau limitate și la mai puțin de 1 GHz.

Temperaturi maxime CPU Asus ZenBook 13 UX325JA

În situațiile când ventilatorul refuza să se învârtă, carcasa devenea în unele zone cu adevărat încinsă, nu puteai atinge continuu acea parte pentru mai mult de 3 secunde.

UPDATE: am instalat cea mai recentă versiune de BIOS pe exemplarul de test, iar de atunci ventilatorul a funcționat mereu normal, nu am mai avut parte de probleme pe partea de răcire, temperaturile s-au menținut mereu conform scenariului de mai jos:

Atunci când ventilatorul a funcționat așa cum trebuia, temperaturile nu au mai trecut de 84 grade Celsius pe procesor, iar frecvența minimă de lucru a rămas pe la 1.3 GHz, cu scăderi de câteva secunde la 1.2 GHz.

Temperaturi maxime CPU Asus ZenBook 13 UX325JA

Când sistemul de răcire își face treaba normal, Asus ZenBook 13 UX325JA nu mai devine deloc fierbine, nu cred că mai trecea de mai mult de 40 – 45 de grade în zonele cele mai calde.

Zgomotul făcut de micuțul ventilator este aproape imperceptibil în sarcini simple, chiar trebuie să ridici laptopul de pe birou spre a-l auzi. Când se învârte la turație maximă începe să se facă auzit, dar nici atunci absolut deloc deranjant.

Conectivitate

Asus ZenBook 13 UX325JA

Aici avem ce trebuie pe partea wireless, cu Wi-Fi ax și Bluetooth 5.0, dar pentru contact direct sunt deficiențe. Există port HDMI full size, se pare că Asus ZenBook 13 UX325JA este cel mai subțire laptop ce integrează un astfel de conector, avem și două porturi USB-C cu suport Thunderbolt 3 și care permit alimentare de până la 65W, mai vedem un port USB-A 3.2 Gen1 și un slot pentru carduri microSD.

Asus ZenBook 13 UX325JA

Mi-ar fi plăcut ca porturile USB-C să fie distribuite pe câte o laterală și nu ambele pe stânga. Astfel, ai fi avut posibilitatea de a alege pe care parte să tragi cablul de încărcare.

Totodată, aș fi apreciat existența unui jack audio și nu a unui adaptor de la USB-C la astfel de conector. Dacă ai laptoul în priză și mai folosești căștile prin adaptor, rămâi practic fără porturi USB-C.

În același timp, un senzor de amprentă ar fi fost binevenit la un astfel de portabil.

Asus ZenBook 13 UX325JA

Există, ce-i drept, cameră web HD cu senzor IR 3D compatibil Windows Hello, ce ar trebui să ofere un anumit grad de securitate fără nevoia de a apela la parole sau PIN-uri.

Tastatură și touchpad

Asus ZenBook 13 UX325JA

Asus ZenBook 13 UX325JA se laudă că oferă o tastatură full size pe lățime. Practic, aceasta se întinde până la limită, pe dreapta chiar apare un rând supliemntar de butoane – Power, Home, PgUp, PgDn, End. Butoanele au o lățime de 16 mm, totuși, pe celalată latură tastele măsoară doar 14 mm și par un pic cam înguste pe acea direcție. Nu pot spune că nu m-am obișnuit cu tastatura cumva înghesuită pe lățimea laptopului, dar inițial am avut mici probleme.

Pe de altă parte, cursa tastelor este de 1.4 mm, actuarea oferă un feedback corect, simți exact când a fost preluată comanda.

Asus ZenBook 13 UX325JA

Tastatura este și iluminată în alb, în trei trepte de putere. Chiar la minim oferă o bună lizibilitate în spații întuncate, dar distribuția iluminării lasă de dorit. Sunt zone ce abia se aprind și altele unde iluminarea este cu adevărat puternică.

Touchpad-ul este foarte wide, acoperit cu sticlă ce se simte excelentă la atingere. Este exact și plăcut în utilizare, nu mi-a creat probleme deloc.

Mai mult, touchpad-ul este de tip NumberPad, adică poate afișa o tastatură virtuală:

Interesant este că și atunci când activezi NumberPad-ul, trackpad-ul tot funcționează în mod normal, doar la simularea apăsării tastelor numerice apar numerele alese.

Autonomie

Asus ZenBook 13 UX325JA

Recunosc că aici aveam mari așteptări de la bateria Li-Ion cu 4 celule, ce afișează o capacitate de 67 Wh. Producătorul promite pentru Asus ZenBook 13 UX325JA cu ecanul de 1W o autonomie de până la 22 de ore, așa că mă așteptam ca și unitatea ajunsă la noi în test să depășească lejer 12 ore.

Astfel de autonomie este posibilă doar în sarcini simple, precum editare text, și doar cu luminozitatea ecranului spre minim.

O autonomie medie este de circa 7 – 9 ore. Nu-i deloc rea pentru un ultrabook atât de compact, dar, de la un acumulator de 67 Wh, mă așteptam la mai mult.

Cu ceva sarcini mai grele, pe profilul de maximă performanță, cu luminozitatea ecranului pe la 60% nu treci de 4 ore de autonomie. Iarăși, nu sunt valori rele, probabil așteptările mele erau mai ridicate.

Bateria se încarcă prin oricare dintre cele două porturi USB-C de pe latura stângă. Acestea pot primi curent la o putere maximă de 65W, adică fix cât oferă încărcătorul din pachet. Este interesant că bateria se poate încărca și cu încărcătoare de telefoane mobile, care să ofere minim 10W la ieșire (5V / 2 A).

Incacrcator Asus ZenBook 13 UX325JA

Cu încărcătorul din pachet, o baterie goală se încarcă până la 100% în puțin sub 2 ore. În primele circa 50 de minute acumulatorul prinde circa 60 de procente de energie.

Preț

Ultrabook Asus ZenBook 13 UX325JA – 5.500 de lei PCGarage.ro, în configurație similară, cu singura diferență la nivel de stocare, unde versiunea testată de noi vine cu SSD de 1 TB, în timp ce varianta din magazinul online are SSD de 512 GB.

Concluzii

Asus ZenBook 13 UX325JA

Asus ZenBook 13 UX325JA este un ultrabook capabil, ce vine și la un preț competitiv. Are multe puncte forte de partea sa, dar mai există și lucruri ce pot fi îmbunătățite cu următoarele versiuni.

Este posibil ca deficiențele pe partea de construcție și la ventilație, pe care le-am trecut la puncte contra, să fie prezente doar la unitatea de test, un sample ce foarte probabil este de preproducție.

Cele mai importante puncte pro și contra Asus ZenBook 13 UX325JA: 

PRO

  • ultrabook cu adevărat compact, foarte subțire și ușor, finisat corect cu materiale de foarte bună calitate;
  • ecran de calitate, ce afișează culori exacte, cu bun contrast și care nu reflectă mai deloc mediul ambiant;
  • suficient de performant pentru sarcinile uzuale pe care le presupune un ultrabook;
  • sistemul de răcire își face treaba în liniște, zgomotul ventilatorului nu deranjează nici la turația maximă.

CONTRA

  • mici probleme de construcție, rigiditatea structurală nu pare cea mai ridicată (poate fi vorba doar despre unitatea de test, un sample de preproducție, cel mai probabil);
  • au existat cazuri când exact în momentul în care porneau anumite teste de benchmark, ventilatorul se oprea și astfel temperaturile interne, dar și externe, ajungeau la cote alarmante (din nou, poate fi doar o problemă a unității de test și nu una generală pentru întreaga gamă) Problema a fost rezolvată după un update de BIOS;
  • nu există jack de 3.5 mm, nici senzor de amprentă, iar ambele porturi USB-C sunt pe aceeași latură (era mai bine să fie câte unul pe fiecare laterală, spre a putea trage cablul de încărcare ori pe stânga, ori pe dreapta, în funcție de nevoi).